Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zwemsporten

Zwemsporten

Wil je graag actief zijn in het water? Doen! Er zijn legio aan zwemsporten beschikbaar om te beoefenen. Intensief zoals waterpolo of het bijzondere onderwaterhockey, tot aan wedstrijdzwemmen of aquasporten. Zowel voor kinderen om gelijk na het zwemdiploma door te stromen naar een passende sport. Als voor volwassene van iedere leeftijd om te blijven beoefenen.
Van jong tot oud zijn er genoeg mogelijkheden om je hele leven actief te blijven in het water. En dat is dubbel mooi. Want zwemmen is ook nog eens super gezond en weinig belastend voor je lichaam.

Wat voor zwemsporten zijn er?

De lijst van zwemsporten is vrij lang. En de laatste jaren lijkt deze enkel langer te worden. De meest bekende zijn nog steeds wedstrijdzwemmen en waterpolo. De twee zwemsporten die landelijk op sport niveau het meeste aandacht krijgen. Maar ook iedereen kent eigenlijk wel synchroonzwemmen, schoonspringen of de aquasporten die in ieder lokaal zwembad wel te beoefen is. Toch is de lijst nog veel langer. We splitsen het op in twee categorieën. De zwemsporten in teamverband en de zwemsporten die je individueel beoefent.

Zwemsporten in teamverband

De zwemsporten in teamverband worden veelal in verenigingsvorm uitgevoerd. Zonder het team kun je wel individuele onderdelen trainen, maar de wedstrijden en trainingen worden in teamverband uitgevoerd. Waterpolo is hiervan de bekendste teamverband watersport. Intensief, conditioneel zwaar en soms is de onderlinge strijd ook best wel pittig. Maar wel heel leuk en zeer populair in Nederland. De zwemsport schoonspringen staat ook in het lijstje teamverband. Al is dit een zwemsport die je zowel individueel kunt beoefen als in duo. Daarom zou deze sport in beide categorieën kunnen thuishoren.

Het meest typische aan deze sporten is dat het veelal geen zwemsporten zijn waarop mensen op volwassen leeftijd nog mee starten. Over het algemeen ga je als kind op 1 van deze sporten en blijf je dit al dan niet tot op latere leeftijd uitoefenen. Ondanks dat er wel mogelijkheden zijn om op latere leeftijd te starten is dit niet de tendens.

Individuele zwemsporten

Ondanks dat dit de individuele sporten zijn, betekent het natuurlijk niet dat je het ook individueel uitvoert. Met name open water zwemmen is geadviseerd om niet alleen te doen. Maar ook wedstrijdzwemmen en vinzwemmen is een sport die met name bij een zwemvereniging wordt beoefend. Je traint dan in groepsverband. Vergeet ook niet de estafettes binnen het wedstrijdzwemmen, waarbij je met een team van 4 zwemmers een afstand zwemt. De Aquasporten beoefen je dan wellicht als individu, maar ze worden wel gegeven in groepsverband.

Welke zwemsport past bij mij?

Welke zwemsport past bij mij, kan een lastige vraag zijn. Maar gelukkig is het bij eigenlijk alle zwemverenigingen mogelijk om te komen kijken of een paar keer gratis mee te trainen. Zo kun je ervaren welke sport bij je past. De individuele sporten zijn vaak makkelijk uit te voeren en te proberen.
Veel volwassenen starten ook met open water zwemmen en/of ijszwemmen voor triatlon of ter ontspanning in het water.
De sporten vinzwemmen, of onderwaterhockey zijn de wat meer ‘exclusieve’ watersporten. Grote kans dat je deze niet in iedere regio kunt vinden.
Wil je iets voor je medemens betekenen? Vindt je het leuk om begeleiding te geven bij waterevenementen waar wordt gezwommen dan is de reddingsbrigade misschien wel iets voor je. Een combinatie van hulp kunnen verlenen met zwemtechniek.

Hoe zwemsport beoefenen?

Als je een keuze hebt gemaakt van het type zwemsport dat je wilt gaan proberen is het voor een deel nodig om lid te worden van een zwemverening. Wil je dit liever niet? En wil je vooral in je eigen tijd sporten, dan zijn er ook voldoende zwemsporten vrij beschikbaar.

Zwemsporten via de zwemvereniging

De meeste zwemsporten beoefen je via de (lokale) zwemvereniging. Wedstrijdzwemmen, waterpolo en synchroonzwemmen zijn enkele voorbeelden die je enkel kunt uitoefenen als je lid wordt van een zwemvereniging. Dit is zowel voor jonge kinderen als voor volwassene zo. Vaak hebben zwemvereniging speciale afdelingen voor de volwassenen. Binnen het wedstrijdzwemmen heet dit bijvoorbeeld ‘masters zwemmen’ of een triatlon afdeling voor triatleten. Lees hier meer over Zwemtraining – De opties voor zwemtraining voor volwassenen 
Voor een overzicht van alle zwemverenigingen in Nederland kun je kijken op de website van de Koninklijke Nederlandse Zwembond.
Bij alle verenigingen geldt eigenlijk dat je vaak een paar keer gratis kunt meetrainen voordat je een lidmaatschap start.

Zwemsporten vrij beschikbaar

Een deel van de zwemsporten zijn beschikbaar in het lokale zwembad. Denk dan aan recreatief banenzwemmen of de aquasporten zoals aquabootcamp, aquarobics, aquasteps of het nieuwe floatfit of aquajump. De wereld van aquasporten is continu in beweging. Het grote voordeel aan deze zwemsporten is dat je het kunt doen op eigen tijd en gelegenheid. Geen vaste tijden (behalve de openingstijden), maar gewoon gaan wanneer je zelf zin hebt en goed uitkomt.
Wil je helemaal nergens mee te maken hebben, dan is open water zwemmen nog een goede sport om te beoefenen. Daarvoor is het wel belangrijk dat je zwemniveau van voldoende niveau is, dat je niet alleen gaat en dat je een zwemboei meeneemt.

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *