Zoek
Sluit dit zoekvak.

Triathlonfiets vs racefiets: Wat kun je het beste kiezen?

Triathlonfiets vs racefiets: Wat kun je het beste kiezen?

Een vraag die veel triatleten zich stellen is of ze een triathlonfiets nodig hebben? Is het de extra investering waard?

Een vraag die alleen jij kan beantwoorden. Maar ja, een triathlonfiets is een stuk sneller dan een racefiets. Afhankelijk van de kwaliteit van je racefiets vs de kwaliteit van je triathlonfiets ben je al snel een paar km per uur gemiddeld sneller. Niet alleen dat ook verbruik je minder energie op een triathlonfiets op dezelfde snelheid. We nemen je mee in de verschillen. 

Voordelen van triathlonfiets vs racefiets

De grootste winst wordt gehaald uit de houding. Op een triathlonfiets zit je een stuk aerodynamischer. Hoe minder weerstand, hoe sneller je bent.

triathlonfiets vs racefiets

Daarnaast is de geometrie van een triathlonfiets heel anders dan bij een racefiets. Doordat er een ligstuur op een triathlonfiets zit, is je hele positie op de fiets anders. Daarnaast helpt deze positie je om makkelijker de overstap te maken richting het lopen. De totale houding op een triathlonfiets is net wat anders waardoor de beenpositie meer overheen komt met de hardloopbeweging. Dit vergemakkelijkt de overgang.

Zeker als je fietst met een powermeter zul je zien dat je normaal gesproken onder gelijke omstandigheden iets minder vermogen wegtrapt op een triathlonfiets ten opzichte van een racefiets. Je gaat dus met minder vermogen, ofwel minder energieverbruik net zo snel. Of met hetzelfde vermogen, juist harder.

Meer hierover kun je hier lezen: Powermeter fiets; De voordelen van fietsen op vermogen

Bovenal kopen veel triatleten een triathlonfiets ook voor de looks. Een triathlonfiets oogt nu eenmaal als een flink racemonster. En daar is vaak de prijs ook naar ;).

Nadelen triathlonfiets

Toch heeft een triathlonfiets niet alleen maar voordelen. Er zijn ook nadelen. Fiets je veel hoogtemeters, dan kun je met een racefiets net wat beter klimmen (en afdalen). In een ligstuur is klimmen niet zo comfortabel en ondanks dat je bij een triathlonfiets ook in de handles kunt fietsen, is de houding minder goed. De fiets is tenslotte afgesteld op een lighouding. Afdalen in een ligstuur is gevaarlijk. 

Racefiets Canyon

Ook als je regelmatig toertochten fietst of in een groep op weg bent (of wilt) is een triathlonfiets niet prettig (of zelfs toegestaan). Fietsen in het ligstuur is vooral bedoeld om alleen te fietsen en niet in een treintje te rijden. De remmen zitten namelijk niet bij de handlebars van het ligstuur. Voor abrupte rembewegingen en overzicht houden is een triathlonfiets niet ideaal. Om die reden zie je in groepen enkel racefietsen. Doordat je verder rechtop zit kun je beter anticiperen (en je handen zitten dichterbij de remmen).

Ook maakt de lighouding dat je reactievermogen net een fractie later is. Daarnaast is de draaicirkel van een triathlonfiets ook wat beperkter. Tot slot rijden de meeste triatleten in de winter niet buiten met hun triathlonfiets. De extra snelheid, dunne bandjes en de houding maakt dat vele triatleten in de winter hun triathlonfiets of op de fietstrainer binnen houden, of buiten rijden op een racefiets. Kan het dan niet? Jawel, maar of het ook altijd de meest verstandige keuze is ;).

De middenweg. Racefiets met een ligstuur?

Er is ook nog een middenweg en dat is een racefiets met een ligstuur. Ofwel een opzet (triathlon) stuur. Dit heeft als voordeel dat je toch in de lighouding kunt fietsen. Je kunt dus wisselen van houding. Het is weliswaar minder aerodynamisch dan een triathlonfiets, maar wel een stuk aërodynamischer dan zonder.

Het voordeel is dat je meer kracht kunt zetten en sneller gaat. Het nadeel is dat het minder comfortabel is en het frame van de fiets is er minder op gebouwd om de krachten zo te verdelen.

Conclusie Triathlonfiets vs Racefiets

Ga je puur voor snelheid. Dan is een triathlonfiets de beste keus. Ben je meer dan enkel triatleet? Fiets je graag in groepen, doe je mee aan tourtochten of ga je regelmatig klimmen? Dan kom je al snel uit op een racefiets. In de praktijk zie je dat genoeg triatleten om die reden twee fietsen hebben. Een racefiets en triathlonfiets. Past dit niet in je budget, dan kan een racefiets met ligstuur een goede middenweg zijn.

 

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *