Search
Close this search box.

Een snellere zwemmer met de tempo trainer?

Een snellere zwemmer met de tempo trainer?

In het zwemmen zijn een legio aan hulpmiddelen beschikbaar om een snellere zwemmer te worden. De basis zit in zwemtechniek (lees hier meer over de 10 meest gemaakte borstcrawl techniek fouten). Maar daarnaast is er genoeg om te ondersteunen, zoals zwemmen met zwem paddles of zwemmen met een snorkel om meer op techniek te focussen.
Maar hebben we het over tempo maken en niet zozeer kracht opbouwen of techniek verbeteren dan kan de Finis tempo trainer een goed hulpmiddel zijn om aan je slagfrequentie* te werken. Het ondersteunt om in een bepaald ritme (slagfrequentie) te blijven zwemmen.
Slagfrequentie = het aantal slagen dat je maakt per minuut, of over een bepaalde afstand. 

Wat is een tempotrainer?

De Finis tempo trainer is een klein geel kastje dat je of aan je zwembril vastmaakt, of onder je badmuts stopt. Je stelt hem in op een bepaalde frequentie waarop er een piepje klinkt. Het is eigenlijk een metronoom die hardlopers weleens gebruiken, maar dan is dit specifiek voor zwemmers. Het idee is simpel. Bij een piepje moet er iets gebeurd zijn. Of je maakt een slag, of het geeft interval aan.
Tip: de tempo trainer kan uiteraard onderwater, maar het is ook prima te gebruiken bij bijvoorbeeld hardlopen.

Mogelijkheden Finis tempo trainer

Er zijn verschillende mogelijkheden waarvoor je het hulpmiddel kunt inzetten:

Verbeter je slagfrequentie.

Zoals de meeste zwemmers heb je een dominante kant in het zwemmen. Voor mij is dit links (ondanks dat ik rechts ben). Met mijn linkerarm maak ik niet alleen een technisch betere slag, er zit ook meer kracht en tempo achter. Rechts is mijn ademkant en dus is die kant slordiger en ook in frequentie anders (ik heb dit ooit laten doormeten met een ‘smart paddle meting’). Dit is iets wat veel voorkomt bij zwemmers. De tempo trainer kan dan helpen in het ontwikkelen van een gelijke cadans en ritme in je slag voor beide armen.

Verbeter je efficiëntie.

Sneller zwemmen is niet enkel een kwestie van meer slagen maker, maar vooral van efficiënter slagen maken. Als je met dezelfde snelheid minder slagen kunt maken zwem je efficiënter. Met de tempo trainer kun je werken aan dezelfde hoeveelheid slagen maken zonder tempo te verliezen.

Verhogen van frequentie.

Andersom geldt natuurlijk ook. Ben je vooral meer sprinter dan heb je een minder glijslag nodig en vooral een hoger armtempo (maar nog wel efficiënt). Zij kunnen de tempo trainer gebruiken om te werken aan een hogere frequentie en zo zoeken naar het ideale waarin ze kracht en tempo met elkaar kunnen blijven combineren. Een te hoge frequentie kan er namelijk voor zorgen dat je wel heel hard met je armen maait, maar dat je onvoldoende water pakt.

Het kan dienen als een tempo klok.

1 van de instellingen is om een piepje te krijgen op iedere minuut (of wat je ook instelt). Heb je dus sets waarbij je iedere minuut moet vertrekken en je hebt geen zwemhorloge of goede zwembadklok, dan kun je hem gebruiken als interval klok.
Finis Tempo Trainer

De instellingen

Hierboven heb je kunnen lezen wat je onder andere kunt trainen met de tempo trainer. Maar laten we het nu even wat praktischer maken. De tempo trainer heeft drie instellingen. Ik behandel ze even alle drie, en start bij de derde functie.

  1. Functie 3, slagfrequentie. Je geeft een frequentie aan en het apparaatje piept op die frequentie. Dus staat de tempo trainer op 1 seconde. Dan geeft het iedere seconde een piepje. Het idee is dat je exact op het piepje een slag maakt en zo op een ideale slagfrequentie leert zwemmen. Dat betekent overigens niet dat een hogere frequentie ook zal leiden tot een hogere zwemsnelheid. Dat is iets wat je of met je zwemtrainer bespreekt of even moet experimenteren door ook wat tijden te klokken. Efficiëntie is belangrijker dan een hoge slagfrequentie.  Dit is de derde functie op het apparaatje.
    Let wel op de definitie van slagfrequenties. Sommige trainers zeggen met een slagfrequentie van 50 dat het om de insteek gaat van 1 arm. Andere benoemen slagfrequentie per arm. Dus zowel een optelsom van de linker- als rechterarm. In dit voorbeeld zouden zij dus een frequentie van 100 noemen. Die laatste is het meest gebruikelijk. Maar wel goed om even met elkaar te checken, zodat je het over dezelfde definities hebt.
  2. Functie 2 is ronde tijden. Ofwel tempo vastheid, of pace klok. Je stelt hem in op 25sec en dan weet je dat je bij het piepje bij het keerpunt dient te zijn. Ideaal om zo over een langere afstand je tempo vast te houden.
  3. Functie 1 is ook slagfrequentie maar dan als interval. Eigenlijk heel ingewikkeld en onnodig. Gebruik dus vooral functie 3. Functie 1 wordt in de praktijk maar zelden gebruikt.

Voor- en nadelen van de tempo trainer

Voordelen

  • Ondersteunen in slagfrequentie of tijd door middel van piepje.
  • Helpt in het inslijten van een nieuwe routine.
  • Ook toe te passen tijdens een triathlon wedstrijd, zodat je niet inzakt na een langere afstand.

Nadelen

  • Het piepje kan als storend worden ervaren (anderen zwemmers horen het niet, dus geen zorgen daarvoor).
  • Het blijft een hulpmiddel. Regelmatig zakken zwemmers toch terug naar hun natuurlijke frequentie zonder de tempo trainer.
  • Het is zoeken naar voor jou de ideale frequentie. Waarin je voldoende rendement uit je slag haalt, technisch goed blijft zwemmen maar wel de frequentie iets omhoog kunt schroeven. De ideale instelling kun je dus het beste verkrijgen door een meting te doen met een zwemtrainer.

Praktische zaken

Nog wat andere praktische zaken:

  • Ja, uiteraard is de Finis Tempo trainer waterproof.
  • Je kunt het geluid van het piepje harder of zachter zetten.
  • Andere zwemmers hebben geen last van jouw piepje, je plaatste het apparaatje ook dicht bij je oor.
  • De batterij is makkelijk te verwisselen en overal verkrijgbaar.
  • Het apparaatje schakelt zichzelf uit, zodat er efficiënt met de batterij wordt omgegaan.
  • Er zit een klip aan, zo kun je het aan je zwembril vastklikken, maar ook gebruiken met bijvoorbeeld hardlopen.
  • Het apparaatje wordt geleverd met een handleiding, met maar een paar knoppen is het simpel in gebruik.

Je kunt de tempo trainer onder andere bestellen bij Wiggle.

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *