Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kunnen we helpen?

Inhoudsopgave

Vinzwemmen

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

Vinzwemmen is een sport die valt onder de onderwatersport, net als bijvoorbeeld snorkelen of onderwaterhockey. Deze sport wordt dan ook ondersteund door de Nederlandse Onderwatersport Bond, oftewel de NOB. Deze zwemsport is de sport waar het hardste mee gezwommen kan worden van alle zwemsporten. Het Nederlandse record staat momenteel op 100 meter in 40 seconden. Bij het reguliere wedstrijdzwemmen kan dit natuurlijk nooit gehaald worden. Dat je veel harder zwemt komt doordat de vinnen veel meer stuwing en dus kracht in het water geven.

Geschiedenis

Monovin zwemmen komt oorspronkelijk uit het Oostblok. Bij de toenmalige marine daar werden zwemwedstijden gehouden met losse vinnen. In het begin werd er gebruik gemaakt van rubber vinnen, later werden deze verlengd met fiberglas. Op een gegeven moment kwam er iemand op het idee de vinnen aan elkaar vast te maken, dit was de start van het monovin zwemmen. Met de vinnen aan elkaar werden er veel hogere snelheden behaald.

In 1976 werden voor het eerst Europese kampioenschappen georganiseerd, in Italië. In 1976 vonden er voor het eerst Wereld kampioenschappen plaats in Duitsland. Momenteel wordt de sport wel in meer dan 50 landen uitgevoerd. In Nederland is de sport nog wat minder bekend. 

Zwemtechniek Vinzwemmen

Bij snorkelen wordt er met 2 losse vinnen gezwommen. Bij echte wedstijden van vinzwemmen wordt er gebruik gemaakt van een monovin. Monovin staat voor een vin aan elkaar vast. Er zitten wel 2 aparte stukken om de voeten in te steken, maar de vin zit aan elkaar vast. Door monovin zwemmen krijg je nog een grotere stuwkracht, dan met 2 losse vinnen te zwemmen. 

Bij de start van het trainen wordt vaak wel met enkele vinnen begonnen, om zo de techniek beter onder controle te krijgen. Het is belangrijk de beweging met de vinnen vanuit de borst te maken. In het begin wordt dit vaak vanuit de knieën gedaan, waardoor een grotere weerstand ontstaan en niet hard gezwommen kan worden. Deze techniek is makkelijker aan te leren met 2 losse vinnen. 

Tijdens het zwemmen worden de armen recht voor je gehouden, met het hoofd tussen de armen geklemd. Als onder water wordt gezwommen wordt er een klein persluchtflesje meegenomen in de armen. Ook hierbij wordt geprobeerd dit flesje zoveel mogelijk in een rechte lijn te houden, om zo gestroomlijnd mogelijk te zwemmen.

Tijdens het zwemmen heb je ook een snorkel en zwembril op. Er kan zowel boven als onder water gezwommen worden. Tijdens wedstijden wordt er vaak aan het wateroppervlak gezwommen, zodat adem gehaald kan worden via de snorkel. Onder water kan er harder gezwommen worden. Dit wordt soms gedaan met behulp van een klein persluchtflesje of soms zelf door de adem in te houden. De beweging van vinzwemmen, lijkt op de beweging die een dolfijn onder water maakt.  

Tijdens wedstrijden wordt gewoon van het startblok af gedoken. Het draaien aan het einde van het zwembad, lijkt op het draaien bij borstcrawl. Er mag met de benen afgezet worden aan de kant bij het starten van een nieuwe baan. Echter mag er daarna wel maximaal 15 meter onder water gezwommen worden.

Het is een sport voor alle leeftijden. Het kan recreatief uitgevoerd worden, maar er vinden ook wedstijden plaats in Nederland. Tijdens deze wedstrijden kan het door de stuwing van de vin, zelfs gebeuren dat het publiek nat wordt. Wedstrijden kunnen zowel in binnen als buiten water plaatsvinden. Binnen wedstrijden worden gehouden in een 25 of 50 meter bad. En worden georganiseerd door de NOB in samenwerking met verschillende zwemverenigingen.

SportSport

Zeemeerminzwemmen

Wat de laatste tijd sterk in opkomst is bij dit discipline, is het zeemeermin zwemmen. De techniek is hetzelfde, er wordt alleen extra gebruik gemaakt van een echte zeemeerminstaart. Vooral meisjes van 6 tot 10 jaar vinden dit een erg leuke bezigheid. Het wordt momenteel op enkele plekken in Nederland aangeboden als zwemles. Omdat het zo in opkomst is, is er zelfs al een keer een NK zeemeerminzwemmen geweest in Utrecht.