Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kunnen we helpen?

Inhoudsopgave

Vanaf welke watertemperatuur kan ik open water zwemmen?

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

Vanaf welke watertemperatuur kan ik open water zwemmen? Er zijn zwemmers die een heel jaar lang buitenzwemmen, zelfs zonder wetsuit maar enkel in standaard badkleding. Voor niet getrainde zwemmers geldt een ongeschreven regel van een watertemperatuur van minimaal 13 graden. Daaronder wordt al snel als te koud ervaren. Uiteraard met wetsuit en eventuele andere aanvullende hulpmiddelen, zoals neopreen handschoenen, schoentjes en badmuts.

Het is belangrijk om de veiligheid van openwater zwemmen altijd in oog te houden. Dus ga niet alleen, zorg dat je ervaring hebt (zeker als het koud is), neem een zwemboei mee en ga niet te lang. Geef jezelf even de tijd om te wennen aan het koude water, voordat je gaat zwemmen.

Watertemperatuur meten

Op de website van rijkswaterstaat kun je van diverse openwater zwemplekken de watertemperatuur online zien. Op diverse Facebook groepen of in fora wordt watertemperatuur van verschillende zwemplekken regelmatig gedeeld. Je kunt ook zelf een thermometer meenemen en ter plekke de watertemperatuur meten.

Openwaterzwemmen zonder wetsuit

Vanaf een watertemperatuur van 21 graden is het tijdens triathlon wedstrijden verboden om een wetsuit te dragen. Bij een watertemperatuur tussen de 15,9 en 21 graden is het vrijwillig om wel of geen pak te dragen. Deze triathlon regels kun je ook goed toepassen op je eigen openwater zwemtrainingen. Gemiddeld genomen wordt er vanaf een watertemperatuur van 20 graden gezwommen zonder wetsuit.

Wil je het hele jaar door buiten zwemmen, begin dan in het warme seizoen en bouw het zo rustig verder uit.

Open water zwemtips?

Meer leren over open water zwemmen? Lees dan vooral ook mijn ebook ‘open water zwemmen, een praktisch handboek‘. Daarin neem ik je mee in alles rondom open water zwemmen. Van de basis, veiligheid en uitrusting tot aan zwemtechniek en wedstrijden.