Zwemmen of hardlopen. Wat is beter? Je zoekt antwoord op die vraag op een zwemblog, wat denk je zelf ;). Tuurlijk is zwemmen beter. Nee we gaan er een eerlijk blog over schrijven. 

 

Vaak krijg ik de vraag wat ik liever doe. Zwemmen of hardlopen? Doordat ik een triatlon heb gedaan heb ik beide sporten een tijd naast elkaar gecombineerd. In beide ben ik vanaf 0 begonnen, zonder basis vanuit vroeger als kind (of als volwassene). Als kind was ik namelijk een paardenmeisje en nog steeds wel een beetje. Hardlopen deed ik niet en zwemmen ook niet. Met beide sporten ben ik om en nabij gelijk begonnen. 

 

Zwemmen of hardlopen, de voor- en nadelen

 

Laten we de beide sporten even naast elkaar zetten en de voor- en nadelen:

 

.

In eigen tijd in te delen?

.

.

Kosten?

.

Verbranding van calorieën?

.

.

Kans op blessures?

Zwemmen

Nee, afhankelijk van openingstijden zwembad

Gemiddeld. Gemiddelde entree tussen de 3 en 6 euro per keer.

Hoog. Intensief zwemmen geeft een hoge calorie verbranding.

Laag. De kans op blessures is bij zwemmen laag. Low-impact sport.

Hardlopen

Ja, wanneer je maar wilt.

Laag, na aanschaf van spullen geen vaste lasten.

Ook hoog, maar niet zo veel als bij zwemmen.

Hoog. Hardlopen is een high impact sport. En geeft daarom een beginner een verhoogde kans op blessures.

 

Het grootste voordeel van hardlopen vind ik absoluut dat het lekker in de buitenlucht is en dat je het echt kunt indelen in je eigen schema. Je hebt geen rekening te houden met openingstijden van een sportschool, of zwembad. Het grootste nadeel is dat hardlopen blessure gevoelig is (veel schokbelasting). 

 

Met zwemmen werkt het precies andersom. De openingstijden van het zwembad zijn bepalend.  Je kunt nooit zomaar even gaan zwemmen. Daarentegen is het heerlijk om even een uur met je hoofd onderwater te zijn en is het goed voor je lichaam. De kans op blessures is vele malen kleiner. Het is een low-impact sport, maar dat zegt overigens niet over de intensiteit waarop je het kunt beoefen.

 

Verschil in kosten.

 

De kosten zijn zo hoog als dat je zelf wilt. Het grootste verschil zit in de terugkerende kosten. Daar waar je bij hardlopen moet beginnen met de aanschaf van (goede!) hardloopschoenen, ben je daarna eigenlijk wel klaar (oke en nog een hardloopoutfit). 

 

 

Met zwemmen kun je ook starten met een basis zwempak. Een zwembril is ook wel aan te raden als je wat fanatieker gaat zwemmen. Maar meer heb je in het begin niet perse nodig. 

 

Hardlopen heeft daarna eigenlijk geen vaste lasten meer. Daar waar je met zwemmen bij iedere training geld kwijt bent aan het zwembad. Zwemmen is dus wel wat duurder uiteindelijk. 

 

Zwemmen of hardlopen afvallen

 

Toen ik startte met hardlopen viel ik in het begin zeker wat af. Toen ik echter startte met zwemmen viel ik heel veel af. Als het dus gaat om puur afvallen. Zou ik absoluut zwemmen aanraden. Je verbrand veel meer calorieën met een uur fanatiek doorzwemmen dan dat je met een uur hardlopen doet. Gezien het ook nog minder belastend is, is zwemmen dus de betere keus als je wilt afvallen. 

 

Zwemmen en hardlopen combineren

 

Maar waarom eigenlijk kiezen? De twee sporten laten zich juist heel goed combineren. Zeker voor conditieopbouw zijn zwemmen en hardlopen een goede combinatie. 

 

Als hardloper kun je zwemmen gebruiken om te herstellen (of voorkomen) van een blessure en toch je conditie te behouden of op te bouwen. Het kan dienen als herstel na een wedstrijd of om je vorm nog verder te verbeteren. 

 

Als je het zwemmen wat fanatieker oppakt en ook hier wat interval sets en conditieopbouw sets meepakt zal je ook zien dat je met hardlopen sterker wordt. Als je regelmatig zwemt neemt je longinhoud toe, wat een voordeel is bij hardlopen.  

 

Overigens geldt andersom niet perse. Een goede hardloopconditie helpt je niet perse veel verder in het zwembad. Zwemmen is een technische sport. De meeste progressie boek je dan ook vanuit je techniek en niet vanuit je conditie.  

 

En ander voordeel is nog dat je met hardlopen voornamelijk je onderlichaam traint. En met zwemmen voornamelijk je bovenlichaam (schouders en romp).  

 

Zwemmen, fietsen en hardlopen

 

Vindt je het nog niet genoeg? Je kunt ook zwemmen, fietsen en hardlopen met elkaar combineren. 

 

Welkom in de triatlon ;). 

 

Pas op, het is verslavend. 

Korting Zwemspullen Arena Waterinstinct

Ontvang gratis inspiratie

Kun je wel wat zweminspiratie gebruiken? Schrijf je in en ontvang GRATIS ‘zwemspiratie’.