Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zwemmen of Hardlopen? De voor- en nadelen en waarom je het goed kunt combineren

Zwemmen of Hardlopen? De voor- en nadelen en waarom je het goed kunt combineren

Zwemmen of hardlopen. Wat is beter? Je zoekt antwoord op die vraag op een zwemblog, wat denk je zelf ;). Nee, deze blog is objectief. 

Vaak krijg ik de vraag wat ik liever doe. Zwemmen of hardlopen? Doordat ik met triathlon ben gestart ben ik met beide direct vanaf 0 begonnen. In beide had ik geen basis vanuit mijn kindertijd (of volwassene).  Als kind was ik namelijk een paardenmeisje en nog steeds wel een beetje. Hardlopen deed ik niet en zwemmen ook niet. Met beide sporten ben ik dus om en nabij gelijk begonnen. Voor mij persoonlijk geeft zwemmen meer voordelen. Maar in deze blog behandelen we de voor- en nadelen van beide sporten.

Zwemmen of hardlopen, de voor- en nadelen

Laten we de beide sporten even naast elkaar zetten en de voor- en nadelen van de belangrijkste vragen die vele zichzelf vooraf stellen. 

In eigen tijd in te delen

  • Zwemmen: Nee, afhankelijk van openingstijden zwembad
  • Hardlopen: Ja, wanneer je maar wilt. Schoenen aan en lopen maar.

Kosten

  • Zwemmen: Gemiddeld. Gemiddelde entree is tussen de € 3,- en € 7,- voor een uur banenzwemmen. Een abonnement of lid worden van een zwemvereniging is uiteraard goedkoper.
  • Hardlopen. Laag, na aanschaf van spullen geen vaste lasten verplichting. Lidmaatschap van vereniging is niet nodig. 

Verbranding van calorieën:

  • Zwemmen: Hoog. Intensief zwemmen geeft een hoge calorie verbranding. Uiteraard afhankelijk van je slag en techniek. 
  • Hardlopen. Ook hoog, maar met zwemmen kun je onder gelijke inspanning nog net wat meer verbranden. 

Kans op blessures:

  • Zwemmen: Laag. De kans op blessures is bij zwemmen laag. Het valt onder de low-impact sporten.
  • Hardlopen. Hoog. Hardlopen is juist een high-impact sport. Vooral een beginner heeft een verhoogde kans op blessures. Maar ook voor gevorderden blijft het blessure gevoelig. 

Moeilijkheidsgraad: 

  • Zwemmen: Hoog. Goed leren (borstcrawl) zwemmen is op latere leeftijd lastig en uitdagend. Het kost veel uren om techniek goed te beheersen en snelheid blijft vaak lang uit. 
  • Hardlopen. Laag. De basis in hardlopen is relatief makkelijk en iets wat we vaak wel enigszins beheersen. Belangrijkste is om rustig op te bouwen en je lichaam echt de tijd geven. Techniektraining helpt uiteraard om nog beter te worden. 

Grootste voordelen

Het grootste voordeel van hardlopen vind ik absoluut dat het lekker in de buitenlucht is en dat je het echt kunt indelen in je eigen schema. Je hebt geen rekening te houden met openingstijden van een sportschool, of zwembad. Het grootste nadeel is dat hardlopen blessure gevoelig is (veel schokbelasting). 

Met zwemmen werkt het precies andersom. De openingstijden van het zwembad zijn bepalend.  Je kunt nooit zomaar even gaan zwemmen. Daarentegen is het heerlijk om even een uur met je hoofd onderwater te zijn en is het goed voor je lichaam. De kans op blessures is vele malen kleiner. Het is een low-impact sport, maar dat zegt overigens niet over de intensiteit waarop je het kunt beoefen. Vooral het gebrek aan prikkels onderwater vind ik zelf een enorm voordeel. Maar dat is uiteraard persoonlijk.

Verschil in kosten.

De kosten zijn zo hoog als dat je zelf wilt. Het grootste verschil zit in de terugkerende kosten. Daar waar je bij hardlopen moet beginnen met de aanschaf van (goede!) hardloopschoenen, ben je daarna eigenlijk wel klaar (oke en nog een hardloopoutfit). 

Met zwemmen kun je ook starten met een basis zwempak. Een zwembril is ook wel aan te raden als je wat fanatieker gaat zwemmen. Meer heb je in het begin niet perse nodig. Al zal het snel uitbreiden met diverse zwemmaterialen. 

Hardlopen heeft na de basisuitrusting aanschaf eigenlijk geen vaste lasten meer. Daar waar je met zwemmen met iedere training geld kwijt bent aan het zwembad. Wil je wat minder kosten kwijt zijn, denk dan aan lid worden van een zwemvereniging. Maar hoe dan ook is zwemmen wel wat duurder dan hardlopen. 

Zwemmen of hardlopen afvallen

Toen ik startte met hardlopen viel ik in het begin zeker wat af. Toen ik echter startte met zwemmen viel ik heel veel af. Als het dus gaat om puur afvallen. Zou ik absoluut zwemmen aanraden. Je verbrand veel meer calorieën met een uur fanatiek doorzwemmen dan dat je met een uur hardlopen doet. Gezien het ook nog minder belastend is, is zwemmen dus de betere keus als je wilt afvallen. 

Zwemmen en hardlopen combineren

Maar waarom eigenlijk kiezen? De twee sporten laten zich juist heel goed combineren. Zeker voor conditieopbouw zijn zwemmen en hardlopen een goede combinatie. 

Als hardloper kun je zwemmen gebruiken om te herstellen (of voorkomen) van een blessure en toch je conditie te behouden of op te bouwen. Het kan dienen als herstel na een wedstrijd of om je vorm nog verder te verbeteren. 

Als je het zwemmen wat fanatieker oppakt en ook hier wat interval sets en conditieopbouw sets meepakt zal je ook zien dat je met hardlopen sterker wordt. Als je regelmatig zwemt neemt je longinhoud toe, wat een voordeel is bij hardlopen.  

Overigens geldt andersom niet perse. Een goede hardloopconditie helpt je niet perse veel verder in het zwembad. Zwemmen is een technische sport. De meeste progressie boek je dan ook vanuit je techniek en niet vanuit je conditie.  

En ander voordeel is nog dat je met hardlopen voornamelijk je onderlichaam traint. En met zwemmen voornamelijk je bovenlichaam (schouders en romp).  

Zwemmen, fietsen en hardlopen

Vindt je het nog niet genoeg? Je kunt ook zwemmen, fietsen en hardlopen met elkaar combineren. 

Welkom in triatlon ;). 
Pas op, het is verslavend. 

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

2 Responses

  1. Hoi Melissa,

    Ken jij misschien een goede thermometer waarmee ik de watertemperatuur meet terwijl ik zwem. De meeste zwembad thermometers drijven, of hebben een sonde terwijl het apparaat droog blijft. Ik ben geen fan van Apple, die zoiets op zijn horloge heeft.

    Alvast bedankt,

    Inge

    1. Hi Inge, in alle eerlijkheid ken ik die niet. Of inderdaad vanuit je horloge (Garmin doet het ook), of enkel mensen die de watertemperatuur meten met een standaard thermometer vanaf de kant. Vaak gewoon zo’n eendje met een thermometer eraan. Al zwemmend ken ik zelf niets (behalve horloges). Groet, Melissa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *