Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kunnen we helpen?

Inhoudsopgave

Onderwaterhockey

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

Onderwaterhockey, Een opmerkelijke sport die enorme populariteit geniet. Onderwaterhockey speelt zich af op de onderkant van de bodem van een zwembad. Met een kleine hockeystick is het de bedoeling om een speciale puck in het doel van de tegenstander te krijgen.

Deze merkwaardige sport is in de jaren 50 ontstaan. De bedenker van het spel Alan Blake en medeoprichter van de South Sea Sub-Aqua Club begon in 1954 een nieuwe onderwatersport onder de toen nog oorspronkelijk naam ‘Octopush’.

Het doel van de ontwikkeling van het spel was om de teamleden van de duikclub tijdens het winterseizoen conditioneel op peil te houden. Zo verloren de duikers geen conditie als het nieuwe duikseizoen in de zomer weer startte.

Ondertussen is het een volwaardige sport. Dat in verschillende landen al op hoog niveau wordt beoefend.

Uitrusting met spel gebonden elementen.

Om het spel goed te kunnen spelen en omdat de spelers zich vlot onderwater moeten bewegen behoren een aantal attributen tot de verplichte uitrusting. Deze bestaat uit:

  • Duikbril of duikmasker
  • Snorkel met mondbeschermer
  • Zwemvliezen
  • Korte onderwaterhockey stick van hout of plastic (ook wel ‘pusher’ genoemd)
  • Zwembroek (strakmodel).
  • Zwempak of bikini voor vrouwen
  • Handschoen
  • Waterpolo cap voor hoofd- oorbescherming en teamkleur herkenning
  • Puck van lood of op lood gebaseerd materiaal ingekapseld in kunststof met een gewicht voor de junioren van 800-850 gram en senioren van 1,3-1,5 kg.

Het meeste uit deze uitrusting dat opvalt is de handschoen en onderwaterhockey stick. De stick(pusher) is relatief kort en is zwart of wit gekleurd om de spelers van elk team uit elkaar te houden. De stick wordt over het algemeen in één hand gehouden, maar mag tijdens de wedstrijd van hand verwisselen. De vorm van de stick is een persoonlijke keuze van de speler zelf, er zijn namelijk een groot aantal variaties aan ontwerpen toegestaan, als ze maar voldoen aan de spelregels. Een van de belangrijkste regel hiervan is dat de stick(met handvat) past in een doos van 100 mm x 50 mm x 350 mm. De stick mag van hout of plastic zijn.

De handschoen wordt alleen aan de spelende hand gedragen. De functie van deze handschoen is de hand te beschermen tegen het schuren over de bodem en om de knokkels te beschermen wanneer deze de puck raken. Het is overigens toe te staan om aan beide handen een handschoen te dragen, dit ligt aan de keuze van de speler. Elke kleur handschoen op oranje na mag gedragen worden, op voorwaarde dat deze duidelijk afsteekt. Oranje is de scheidsrechters handschoen. De puck is veelal roze of oranje, de scheidsrechter kan daarom de speler vragen om van uitrusting te veranderen als de kleuren verwarring kunnen veroorzaken.

SportSport

Spelregels bij onderwaterhockey

Allereerst is het goed om te weten dat als je deze sport wilt gaan beoefenen een goede conditie nodig hebt. Het wordt ook als een extreme sport beschouwd, omdat je goed in zwemmen en ademhalingsoefeningen moet zijn opgeleid. Maar wanneer je goed getraind bent zul je merken hoe leuk deze sport is.

Elk team bij deze sport bestaat uit tien spelers waarvan er maar slechts zes in het water zijn. De vier overige spelers fungeren als wisselspelers. Het doel van het spel is simpel, je moet de puck in het doel van de tegenstander te krijgen met gebruik van de hockeystick. Wordt de puck op een andere manier verplaatst dan door de hockeystick zal dit een penalty opleveren.

De scheidsrechter zal dan het team bestraffen die in overtreding is door de ronde opnieuw te beginnen waarbij de gestrafte partij minstens drie meter afstand moeten houden bij de herstart. Bij grove overtredingen zal de scheidsrechter sommeren de speler het spel te verlaten.

Het doel is om de meeste punten te scoren binnen een vastgestelde tijdslimiet. Deze bestaat uit twee helften van 10-15 minuten, op topniveau zal deze 20 minuten zijn. Na het spelen van de eerste helft krijgen de teams drie minuten om op adem te komen en spel overleg te plegen. Ze krijgen dan ook de mogelijkheid om van kant te wisselen.

Een spel dat conditie vereist

Ondanks dat deze zwemsport bekend staat als een contactloze sport, is het toch belangrijk dat je sommige dingen in acht neemt. Ten eerste zorg dat je een goede fysieke basis met voldoende uithoudingsvermogen hebt. Toch is de sport niet zo onschuldig als het lijkt, net als bij waterpolo kan het er hard aan toe gaan. Hierbij kun je risico’s lopen, zoals spierblessures, verstuikingen of in het ergste geval verwondingen aan vingers of hoofd.

Ofwel, onderwaterhockey is een fysiek zware sport die veel behendigheid en om een snel reactievermogen vraagt. Maar heb jij de conditie van vis en vindt je extreme sporten leuk, dan is deze sport de absolute uitdaging.