Hoe kunnen we helpen?
Synchroonzwemmen
Synchroonzwemmen wordt ook wel kunstzwemmen of waterballet genoemd. Het lijkt dan ook erg veel op ballet maar dan in het water. Ondanks dat de naam ‘synchroon’ bevat (wat gelijktijdig zwemmen betekent) kan het ook alleen uitgevoerd worden. Het is de bedoeling dat in de maat van de muziek gezwommen wordt en dat er diverse oefeningen worden getoond. Er kan alleen, met zijn tweeën, met 8 of 10 personen gezwommen worden. Voor deze zwemsport moet je sterk en lenig zijn en ook nog eens lang je adem in kunnen houden. Schoonzwemmers beschikken over kracht, conditie, lenigheid en een goede lichaamsbeheersing. Verder is het natuurlijk belangrijk dat je op de maat van de muziek kunt zwemmen.
Geschiedenis
Deze sport begon aan het einde van de 19e eeuw als balletzwemmen. Toen werden er sierlijke bewegingen in het water gemaakt, echter nog niet op muziek. In het begin werd deze sport alleen uitgevoerd door mannen. Toen er later meer vrouwen ook gingen sporten, is de sport wel veranderd in een vrouwen sport. Wat later in de tijd werd er wel op muziek gezwommen en werd de naam veranderd in figuurzwemmen. In 1943 werd voor het eerst bij de wereldtentoonstelling in Chicago een zwemshow gegeven welke genaamd was synchronized swimming, waar de huidige naam vandaan komt.
Later in de jaren 50 en 60 kwam synchroonzwemmen ook voor in een aantal populaire films en tv-voorstellingen. Dit kwam door een zwemster welke ook actrice was. Hierdoor nam de populariteit flink toe. Al in 1952 werd de sport geïntroduceerd op de olympische spelen. Het was toen nog geen officiële olympische sport. Na veel internationale kampioenschappen, is de sport in 1984 dan toch olympisch geworden. In het begin werd er alleen solo of in een duet gezwommen, maar sinds 2000 zijn er 2 disciplines namelijk een duet en een team van 8 tot 10 zwemsters.
Leren synchroonzwemmen
Om wedstrijden te kunnen zwemmen, zijn er 4 wedstijddiploma’s te behalen, welke oplopen in moeilijkheidsgraad. De namen van de wedstijddiploma’s zijn: Age 1, Age 2, junioren en senioren, en lopen op in leeftijd van 12 tot 19 jaar. In aanloop hiernaartoe moeten eerst de 5 basisdiploma’s behaald worden. Deze basis diploma’s hebben de namen van verschillende synchroonzwemmen figuren en heten: basishouding, zeilboot, balletbeen, spagaat en barracuda diploma.
er zijn verschillende technieken welke belangrijk zijn om aan te leren. Wrikken is een polsbeweging welke belangrijk is om jezelf drijvende te houden. Watertrappen is ook een erg belangrijke beweging om te leren, bij deze sport gebeurt dit op een speciale manier. Je neemt een soort van zittende houding aan en trappelt dan in cirkels, zodat je boven blijft en armbewegingen kan maken. Ook liften is belangrijk om te leren, om hoger het water uit te kunnen komen, of een teamlid hoger uit het water te tillen. En wat zeker ook erg belangrijk is, zijn veel verschillende figuren om aan te leren.
Synchroonzwemmen figuren
Er zijn wel honderden verschillende figuren, welke uitgevoerd kunnen worden tijdens deze sport. Tijdens een wedstrijd kan een technische kür uitgevoerd worden, waarin verplichte elementen moeten zitten. Maar er kan ook een vrije kür uitgevoerd worden. Hierbij mag alles uitgevoerd worden. Bij de vrije kür wordt ook beoordeeld op originaliteit van de oefening. Om mee te kunnen doen aan een wedstrijd, voert eerst elke zwemster apart verschillende figuren uit voor een jury, zonder muziek. Is de beoordeling hiervan hoog genoeg dan mag er in de groep aan de wedstijd worden deelgenomen.
De oefening van de zwemsters wordt beoordeeld op verschillende punten namelijk: techniek, patronen in figuren, expressie en synchronisatie. De zwemsters kunnen totaal 100 punten behalen. Er wordt voor de helft beoordeeld op de technische uitvoering, maar ook voor de helft op de artistieke uitvoering.
Synchroonzwemmen zwempak
Voor een deel van de artistieke uitvoering, willen de zwemsters er natuurlijk zo mooi mogelijk uit zien. Een badpak in deze sport is dan ook nooit gewoon een saai zwart badpak. De zwemsters zijn altijd erg mooi en kleurrijk aangekleed, vaak met glitters op het pak. Je kan het synchroonzwemmen zwempak een beetje vergelijken met een turn uitrusting. De zwemsters worden vaak zelfs met waterproof make-up opgemaakt voor een mooier geheel. Ze dragen vaak een neusclip, omdat ze zich veel onder water bevinden. Tijdens een wedstijd is een zwembril niet toegestaan.
Toch meer lezen over een zwembril. Bekijk dan deze blogs: