Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zwemtraining – De opties voor zwemtraining voor volwassenen

Zwemtraining – De opties voor zwemtraining voor volwassenen

Toen ik startte met zwemmen ben ik begonnen met een basiscursus borstcrawl. Deze heb ik gevolgd bij de KNZB, maar er zijn veel meer aanbieders in Nederland die borstcrawl cursussen aanbieden. 

Na de cursus had ik de minimale basis ‘onder de knie’ (dacht ik althans), maar echt lekker ging het nog niet. Wel had ik de smaak te pakken en wilde graag doorgaan met zwemmen. Borstcrawl zwemmen is alleen heel technisch. En als je nog zo aan het begin staat is doorgaan met lessen toch wel aan te raden. Voor je het weet heb je jezelf een verkeerde slag aangeleerd en probeer dan nog maar eens dat af te leren. Zeker als je ook niet meer de jongste bent. 

Opties voor zwemtraining

Er zijn verschillende opties voor als je als volwassene door wilt gaan met zwemtraining. Ik zet de mogelijkheden even voor je op een rijtje:

Borstcrawlcursus

Een basiscursus borstcrawl leert je de eerste beginselen. Mocht je al een cursus hebben gevolgd zijn er nog mogelijkheden voor een gevorderden cursus. De KNZB biedt een vervolgcursus borstcrawl aan en een openwater cursus. Maar ook andere organisaties bieden borstcrawlcursussen aan voor zowel beginners als gevorderden. Iedereen hanteert soms weer net even een ander instapniveau. Over het algemeen geldt voor een gevorderdencursus een eis van 500m borstcrawl te kunnen zwemmen aan 1 stuk. 

In Nederland zijn er twee landelijke aanbieders, Mijnzwemcoach en Zwemanalyse. De verschillen tussen deze twee aanbieders lees je hier: Borstcrawlcursus; Mijnzwemcoach (KNZB) vs Zwemanalyse. Daarnaast zijn er nog talloze regionale aanbieders voor borstcrawlcurssen. 

Voor en nadelen zwemcursus 

Voordelen

 • Worden op veel locaties in Nederland gegeven.
 • Makkelijk aansluiten.
 • Met groepsgenoten die min of meer hetzelfde niveau hebben.

Nadelen

 • Afhankelijk van de groepsgrootte minder persoonlijke aandacht.
 • Weinig continuïteit. Na een aantal (vooraf vastgestelde) lessen is het weer voorbij. 

Zwemvereniging – Masterszwemmen / Triathlonvereniging

Een tweede mogelijkheid is om aan te sluiten bij een vereniging die wekelijks zwemtraining verzorgt. Dit kan zowel een triatlonvereniging zijn, als een zwemvereniging die masterszwemmen aanbiedt (masterszwemmen is niets meer dan zwemmen voor volwassenen). Tijdens de wekelijkse trainingen heb je een vast moment waarbij er enkele zwemoefeningen of trainingen worden afgewerkt. Ook is er een zwemtrainer beschikbaar die je vragen kan beantwoorden of met je mee kan kijken. 

Voor en nadelen verenigingszwemmen

Voordelen

 • Wekelijks training op vaste momenten, een heel jaar door.
 • Verenigingsgenoten, dus nooit alleen trainen (stok achter de deur).
 • Je kunt je optrekken aan je zwemgenoten.
 • Gezellig (bij mij op de vereniging althans 😉 )

Nadelen

 • Minder persoonlijke aandacht.
 • Vaak drukbezocht – veel zwemmers (met name in de winter).

Zwemclinic

Een niet structurele manier van trainen, maar wel leuk is het volgen van een clinic. Een clinic is vaak een dagdeel of een volledige dag met een thema uit het zwemmen. Zoals starten, keren, videoanalyse of landtraining. Het helpt je om 1 onderdeel binnen het zwemmen te verbeteren. De meeste clinics behandelen eerst een stukje theorie zodat je ook je algemene zwemkennis wordt vergroot. 

Voor en nadelen clinic 

Voordelen

 • Een leuke dag om weer even op je aandachtspunten gewezen te worden

Nadelen

 • Het is maar 1 dag, dus geen sprake van structurele training.

Personal training zwemmen

De laatste mogelijkheid is om te kiezen voor personal training zwemmen. Dit is de meest kosten intensieve vorm van trainen. Maar ook de vorm waarbij je de meeste progressie kunt boeken. Doordat het programma volledig op jou is afgestemd. Met alle aandacht. Een ander groot voordeel is dat het trainen beter aan te passen is op je eigen agenda. Je hebt niet perse vaste momenten in een week waarop de training plaatsvindt. In samenspraak met enkel je trainer kun je de lessen inplannen.

Er zijn verschillende zwemtrainers die personal training aanbieden. De prijzen variëren enorm. Een ander aandachtspunt is de beschikbaarheid van water. Afhankelijk van de personal trainer zit het zwemwater wel of niet bij de prijs. Ook is een baan exclusief voor jezelf ook niet altijd vanzelfsprekend. 

Zelf maak ik gebruik van personal training (en zwem ik daarnaast nog bij de vereniging). Ik huur op eigen gelegenheid een baan en daarnaast huur ik een personal trainer in. Ik vind het niet prettig om tijdens training nog rekening te moeten houden met andere zwemmers, vandaar dat ik graag een baan voor mezelf heb. Er zijn ook personal trainers waarbij toegang tot het zwembad met of zonder een eigen baan bij de prijs zijn inbegrepen. 

Voor- en nadelen personal training 

Voordelen

 • Veel persoonlijke aandacht.
 • Veel ruimte voor techniek verbetering.
 • Altijd trainen op je eigen niveau.
 • Inpasbaar aan je eigen agenda. 

Nadelen

 • Financieel gezien de duurste vorm van trainen 
 • Je kunt je in de training niet optrekken aan andere zwemmers.

Zwemanalyse 

Wil je toch een personal training, maar niet direct vast zitten aan een traject en/of zwemschema’s. Dan kan een zwemanalyse ook wat voor je zijn. Vaak wordt een zwemanalyse uitgevoerd door middel van videoanalyse. Je wordt gefilmd en krijgt zo direct feedback over verbeteringen. Een zwemanalyse is net iets anders dan een clinic, omdat deze (meestal) 1:1 is. Zelf volgde ik ooit een zwemanalyse bij Tri2One coaching. Extra leuk daarvan is dat je in een Endless Pool zwemt. Mijn ervaring daarover lees je hier: Videoanalyse; Zwemtechniek verbeteren bij Tri2One Coaching.

Een zwemanalyse is meestal eenmalig, zonder verplichtingen voor een vervolg. Leuk om na een jaar weer eens terug te gaan om te kijken of je bent verbetert. 

Welk type training kies je?

Welke vorm van zwemtraining je uiteindelijk kiest is afhankelijk van je persoonlijke wensen en budget. Ook qua planning kan het uitmaken voor welke vorm je kiest. Als een vereniging of cursus niet in de buurt is, of niet past in je eigen planning, kan personal training een goede oplossing zijn. Wil je af en toe gewoon een leuke dag met wat aandachtspunten dan kan een clinic ook al voldoende zijn. 

Er zijn hoe dan ook genoeg opties om aan zwemtraining te blijven doen. 

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *