Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kunnen we helpen?

Inhoudsopgave

Waar zwemmen in open water?

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

In Nederland zijn ongeveer 235 officiële goedgekeurde zwemwater locaties. Rijkswaterstaat controleert op deze locaties regelmatig de waterkwaliteit. Je kunt deze locaties bekijken op de website: https://www.zwemwater.nl. Hier kun je de locaties terugvinden en ook de actuele watertemperatuur. Ook andere belangrijke waarschuwingen worden op deze website weergegeven (zoals zee muien). Er is ook een app van zwemwater zodat je direct alle locaties in de buurt kunt opzoeken.

Los van de officiële locaties is het in Nederland toegestaan om ook op andere plekken te zwemmen die niet zijn opgenomen in de lijst. Let wel, van deze locaties is de waterkwaliteit niet bekend dus doe wel vooraf onderzoek of je er veilig kunt zwemmen.

Zwemmen in vaarwegen zoals kanalen en de grote rivieren is vanwege de risico’s verboden.

Op deze pagina vindt je een beknopt overzicht van verschillende zwemplassen in Nederland. Van sommige is een uitgebreide beschrijving beschikbaar met alle praktische tips. 

Open water locaties Belgie 

Voor de Belgen is de keuze voor buitenzwemwater een stuk beperkter. Daar is het noodzakelijk dat het water onder toeziend oog van een ‘redder’ valt. Wat wij in Nederland de strandwacht of een badjuf noemen.

De open water locaties in België zijn om die reden flink uitgedund. Locaties die geen ‘uitbater’ hebben, daarvan is het in België niet toegestaan om in te zwemmen.

Zwemmen op eigen risico, zoals wij in Nederland doen, is in België dus niet toegestaan.

Toch is er ook in Belgie een website waar de kwaliteit van zwemwater wordt gemeld: https://kwaliteitzwemwater.be/ met een overzicht van alle locaties.

Of benader de website: https://www.outdoorswimming.be waar veel open water zwemmen locaties en tips staan voor in Belgie en/of wordt lid van de facebook groep ‘Open water Vlaanderen

Gerelateerde open water blogs:

Of gewoon alles lezen over open water zwemmen? Lees dan ons ebook: E-book: Open water zwemmen