Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kunnen we helpen?

Inhoudsopgave

IJszwemmen

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

Zwemmen in openwater. De winter doorzwemmen en koud water dat nooit koud genoeg kan zijn. Welkom de zwemdiscipline van ijszwemmen.

Wat is ijszwemmen

IJszwemmen is een discipline binnen de zwemsport waarbij in zeer (ijzige) koude temperaturen wordt gezwommen. De maximum watertemperatuur om te spreken van ijszwemmen is 5 graden. Bij ijszwemmen is het niet toegestaan om een wetsuit te dragen. Er wordt dus gezwommen in standaard (wedstrijd) badkleding. Ook het stapelen van badmuts is niet toegestaan. Er mag dus maar gezwommen worden met 1 (normale) badmuts.

Wedstrijden ijszwemmen

In Nederland wordt door de IISA (International Ice Swimming Association) ook wedstrijden georganiseerd. De officiële afstanden zijn dan, 50, 100, 200, 500 en 1000meter. Tot slot heb je ook nog de ‘ijsmijl’, ofwel een afstand van 1609,34 meter. Al is dit geen officiële wedstrijdafstand, maar meer een persoonlijk doel voor een ijszwemmer.

Tijdens ijszwem wedstrijden is enkel de schoolslag of de vrije slag (borstcrawl) toegestaan. In Nederland wordt eenmaal per jaar het Open Nederlands Kampioenschap IJszwemmen georganiseerd. Al telt het enkel als het buitenwater een temperatuur meet van onder de 5 graden. Daarboven mag er niet over een officieel ijszwemmen kampioenschap gesproken worden.

Starten met ijszwemmen

Om te kunnen starten is het noodzakelijk dat je lichaam eerst gewend is om te zwemmen in koude(re) temperaturen. Je kunt dus niet zonder voorbereiding zomaar even starten met ijszwemmen, daarvoor zijn er teveel risico’s. Ga dus goed voorbereid, bouw het rustig op, start niet alleen en luister ten alle tijden naar je lichaam.

Op de website van IISA Nederland kun je veel informatie vinden.

Veel gestelde vragen

Is IJszwemmen gevaarlijk?

Ja en nee. Als je goed voorbereid bent en je neemt rustig de tijd om te wennen aan het koude water hoeft het zeker niet gevaarlijk te zijn. Volledig zonder risico’s is het echter ook niet. Onderkoeling en kramp zijn de grootste risico’s. Zorg dat je gezond bent als je start, ga nooit alleen en neem altijd een zwemboei mee. Maar het allerbelangrijkste is, luister naar je lichaam. Bouw het rustig op. Vooral het opwarmen naderhand kost de nodige energie. Eet dus voldoende en neem warm drinken mee.

Tot slot kun je nog aansluiten bij bepaalde ‘winterzwemmers’. Zij kunnen ook veel kennis overdragen en zo ben je nooit alleen. Ervaring is belangrijk in deze zwemsport.

Is IJszwemmen gezond?

Ja, zwemmen in koud water kan heel gezond zijn. Het is goed voor je immuunsysteem dat door het koude water extra geactiveerd wordt. Hierdoor ben je minder vatbaar voor ziektes. Veel mensen voelen zich ook beter na het zwemmen in koud water. De kou kan ook werken als ontstekingsremmer. Wetenschappelijk gezien zijn de resultaten mondjesmaat en niet allemaal even goed onderbouwd. Maar sommige mensen hebben er veel baat bij en dat telt uiteraard ook.

SportSport
Hoe koud is het water in de winter?

IJszwemmen gaat vanaf iedere temperatuur waarbij het water niet bevroren is. Om echt over ijszwemmen te spreken mag de watertemperatuur maximaal 5 graden zijn. Voor winterzwemmen wordt gewoon de periode in het jaar aangehouden. De meeste open water zwemmers stoppen vanaf oktober, zwem je nog door in november t/m februari of maart, dan spreekt men vaak van winterzwemmers.