Zoek
Sluit dit zoekvak.

6x in de week sporten met 3 kinderen – Hoe doet ze het toch?

6x in de week sporten met 3 kinderen – Hoe doet ze het toch?

Als moeder van 3 kinderen (2015 en een tweeling uit 2018) is denk ik de meest gestelde vraag hoe ik mijn sport toch kan combineren met het moederschap en ondernemerschap. 

Van respect tot afkeer, alles komt wel een keer voorbij. Kun je wel een goede moeder zijn als je zoveel sport? Zien je kinderen je weleens? Tot, jeetje je bent mijn voorbeeld, ik wou dat ik dat kon.

Moeders zijn de beroerdste niet. De beroerdste niet om snotneuzen af te vegen, ontelbare luiers te verschonen (zeker met een tweeling kan ik je vertellen!), ’s nachts uit bed te gaan en troost en liefde te bieden. Maar ook de beroerdste niet om andere moeders af te vallen. 

Voor mijzelf vind ik het belangrijk om dicht bij mezelf te blijven. Sporten doe ik nu eenmaal graag. Voordat ik kinderen kreeg was ik heel fanatiek met paardrijden en was ik daar 7 dagen in de week mee bezig. Na de geboorte van de oudste veranderde dat wat en na de geboorte van onze tweeling ben ik geswitcht naar voor nu zwemmen en triathlon. Voor mij is het mijn uitlaatklep. Even tijd voor mezelf. Ik heb dat echt nodig. Naast dat ik moeder ben, run ik namelijk ook nog een bedrijf. En dat vergt natuurlijk ook de nodige aandacht, focus en hard werken.

Je kunt niet alleen maar pieken.

En daarom is het voor mij belangrijk om aspecten te hebben in mijn leven waarin ik mentaal even alles naast me neer kan leggen. Dat ik me echt moet focussen op iets anders. Waarbij de telefoon echt even aan de kant moet. Waarbij niemand je even kan storen. En hoe lekker is het dan om een uur met je hoofd onder water te zitten.

Wat voor voorbeeld wil ik zijn?

Dus dan rest de vraag. Wat voor voorbeeld wil ik voor mijn kinderen zijn? Ik zie mijn ambitie en doorzettingsvermogen als een voorbeeld. Dat als je iets wilt je het kunt bereiken. Ook al heb je het nog nooit gedaan. Dit is iets wat ik mijn kinderen wil meegeven. Durf een risico te nemen. Ondanks alle twijfel. Ga ervoor! Je hebt echt niets te verliezen. Het komt altijd goed.

Anderzijds weet ik ook dat mijn kinderen nog (te) jong zijn om dit echt te begrijpen. En vind ik het ook belangrijk om er voor hen zoveel mogelijk te zijn. Ik plan daarom mijn trainingen in op tijden dat zij geen enkel idee hebben. Als ze op school zijn of (toen ze nog wat kleiner waren) bij de oppas op mijn werkdagen. Ik zwem, fiets of loop dan als lunchpauze. In de avond sporten als zij wakker zijn probeer ik zoveel mogelijk te vermijden. Ik vertrek dan pas als ze op bed liggen (na 20.00u dus) of train binnen op de fietstrainer. En in de zomer betekent dit dat ik vaak al om 06.00u op de fiets zit, of pas om 22.00u weer thuis kom van een intervaltraining. En ja, ook ik ben als moeder regelmatig helemaal uitgeblust na een dag met 3 kinderen. Maar ik heb wel geleerd dat die vermoeidheid vaak mentaal is en niet fysiek. En dat sporten juist helpt om beter tot rust te komen. 

Ik wil niet zeggen dat het makkelijk is. Je moet er echt wat voor over hebben.

Keuzes maken en dingen offeren. 

3 tips om (veel) te kunnen sporten met kinderen

Plannen

Het sleutelwoord is dus: Plannen. Ik plan het liefst vooruit en mijn man en ik hebben vaste sportdagen en avonden. We proberen daarin zo min mogelijk te wisselen. Samen met het schoolrooster en de afspraken voor het bedrijf maak ik planningen. 

Mijn planningen zijn heilig. En ik ben ook als moeder een groot fan van rust, reinheid en regelmaat. Onze kinderen gaan iedere week op de vaste avonden in bad, een vaste avond voor haren wassen, etc. etc.. (en ja als ze onder de modder zitten, mogen ze heus wel een keer extra hoor ;). Deze regelmaat geeft ons allemaal duidelijkheid. 

Combineren

Een feestje wat verder weg? Mijn man of ik fietst er standaard naar toe. Naar onze seizoensplek op de camping? Een ideale training. Of we nu met 5 man in de auto ergens naar toe rijden, of met 4 en de fietsendrager achterop? 1 van ons heeft zo een training te pakken, zonder dat het veel (extra) tijd kost. We combineren het reizen dus met trainen.

Een ander voordeel. 1 van onze kinderen mag dan voorin zitten. Minder gezeur op de achterbank ;). En een heel blij kind voorin. Die mag de muziek kiezen op spotify. Op dit moment zijn we op een punt dat ze er eigenlijk standaard van balen als we met zijn allen ergens naar toe rijden. Kan iemand niet fietsen? Ze ervaren het als een feestje. Zodat ik me niet schuldig hoef te voelen ;). Want dat heb ik heus wel regelmatig: Hoe ga je om met het schuldgevoel? De balans tussen sporten en moeder zijn.

Openwater zwemmen in de zomer? Bolderkar mee met vanalles, om de beurt een rondje zwemmen en ondertussen een leuke dag met de kinderen. Een ideale combinatie en onze kinderen zijn vaak super trots als ze je voorbij zien zwemmen. 

Betrekken

Toen onze oudste dochter nog iets kleiner was kon ze niet wachten tot ze ook op zwemles mocht, ondertussen heeft ze haar diploma’s en kan ze al fietsend mee met een rustig duurloopje. Nu ze ouder worden merk ik dat betrekken steeds makkelijker en leuker wordt. 

Krachttraining thuis? Een bak met elastieken, foam rollers en een matje doen wonderen voor de creativiteit. En uiteraard vinden ze dat ze beter dan mij zijn in alles wat ze doen. Ik doe mijn ding en zij huppelen er tussendoor (en maken een bende). Dat betrekken vroeg wel wat loslaten aan mijn kant, maar op de dagen dat het lukt is het ook zo leuk om het samen met ze te doen. 

Hopelijk krijgen ze het sporten mee. Welke sport dat ook mag worden. 

En mega trots ben ik altijd als daar drie blije kopjes staan om me aan te moedigen tijdens een wedstrijd :). 


Ook starten met triathlon? 

Ga of wil jij ook starten met triathlon? Bekijk dan ons ebook ‘starten met triathlon‘, de ultieme gids voor de startende triatleet. In maar liefst 95 pagina’s nemen we je stap voor stap mee in de wereld van triathlon. Bomvol praktische tips en stap voor stap het gehele traject uitgelegd. Van voorbereiding, training tot aan de wedstrijd. 

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

4 reacties

 1. Supermooie en leuk blog Melissa! Heb superveel bewondering voor je en heerlijk om te weten dat ik niet de enige ‘gestoorde’ moeder ben die té ambitieus is, 3 kids, eigen bedrijf en veel sporten! Het leven is te mooi voor middelmaat, toch? 😉

 2. 2 kinderen (3 en 5)
  2x zwemmen, 3x hardlopen en een baan in het onderwijs (wel “maar” 3 dagen, maar toch).
  Samen met de zwemles van oudste dochter en een balletles is de week snel vol. Mijn agenda is heilig, zonder lukt het gewoon niet.
  Nog even en dan gaat de jongste ook naar school en kan er wat van mijn sportafspraken naar de ochtend, dat schept lucht.

  1. Wat leuk om te horen! Zo leuk dat er zoveel meer moeders zijn die lekker kunnen sporten. (En allemaal een heilige agenda hebben ;).
   Leuk dat je het deelt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *