Regel 1 in het open water zwemmen. Ga nooit alleen! Maar de reden dat je dit artikel leest is omdat je waarschijnlijk toch alleen wilt gaan open water zwemmen.

Geen zorgen. Meer mensen doen dat. Dus heel gek is het niet dat je dit graag wilt en soms is het wel zo praktisch. Je hoeft niets af te spreken, kunt gaan wanneer je wilt en niet iedereen heeft een zwemmaatje. De meningen zijn er over verdeeld. Waar sommige het een absolute no-go vinden, zijn er toch ook genoeg mensen die regelmatig wel alleen gaan.

Verstandiger is om niet alleen te gaan. Maar wil je het toch proberen. Dan een lijstje met wat praktische tips.

Alleen in open water zwemmen? 7 tips

Tip 1: Ken je zwemplek

Ga je alleen? Ga dan in ieder geval niet op een nieuwe of onbekende plek. Ga bij voorkeur naar een plek die heel erg ondiep is. Bijvoorbeeld de ijzeren man in Vught is hiervan een mooi voorbeeld. Daar kun je bijna overal staan. Lekker veilig. Of zwem dicht langs de rand, daar is het ook vaak ondieper.

Tip 2: Ga voor rustig water en voor goede en rustige weersomstandigheden

In de winter of als het koud water is, NIET doen. De kans op kramp, onderkoeling of andere risico’s is dan gewoon te groot. Dus als je alleen gaat, doe het dan enkel als de watertemperatuur goed is en het rustig (warm) weer is.

Tip 3: Ga altijd met een zwemboei (safe swimmer)

Zodat je bij kramp ergens op kunt hangen en je zichtbaar bent. Zonder zwemboei gaan is echt een no-go. Daar schreef ik eerder al een uitgebreide blog over: Zwemboei openwater; boeiuh of boeiend? Als je alleen gaat is het ook nog een tip om een zwemboei te kiezen waar je wat in mee kunt nemen (dus met een opbergvak). Zo kun je je telefoon meenemen (en/of je sleutels).

–> Op zoek naar een zwemboei? Bol.com heeft een groot assortiment aan blog “>zwemboeien.

Tip 4: Ga op een druk moment

Bijvoorbeeld met mooi weer. Zodat er genoeg mensen zijn die kunnen ingrijpen bij paniek of als je roept. Er zijn in Nederland genoeg binnen plassen waar ook volop gerecreëerd wordt.

Tip 5: Ga enkel alleen als je voldoende zwemervaring hebt

Een gevorderde zwemmer kan net zo goed kramp krijgen of voor onvoorziene omstandigheden komen te staan. Maar een beginner heeft nog net wat meer uitdagingen. Zwemtechniek, meters kunnen maken en ontspannen zijn met ademhaling en koershouden is toch wel echt de basis om veilig te kunnen zwemmen. Ben je nog een beetje onrustig? Stoei je nog teveel met je ademhaling, kun je nog niet veel meters achter elkaar maken of lukt koers houden nog niet zo goed? Ga dan zeker NIET alleen.

Tip 6: Geen zwemmaatje? Neem dan iemand vanaf de kant mee

De ander hoeft net perse een zwemmer te zijn. Ook vanaf de kant kunnen mensen je prima in de gaten houden. Heb je dus geen zwemmaat? Misschien kun je wel iemand anders regelen die vanaf de kant, een bootje of sup (ook super leuk) in de gaten kan houden.

Tip 7: Laat iemand weten dat je gaat

Plus hoe lang je ongeveer denkt te gaan zwemmen. Bericht bijvoorbeeld net voordat je erin gaat en wanneer je er weer uit bent.

Maar nogmaals. Liever leef je regel 1 na…. ga niet alleen. Wees hoe dan ook verstandig en neem geen onnodige risico’s.

Op zoek naar een zwemmaatje?

Heb je geen zwemmaatje? Kijk dan eens bij verschillende Facebook groepen (zoals ‘open water swimming Nederland’ of ‘zwemliefhebbers’. Daar staan meerdere groepen met vaste open water zwemmers. Deze zwemmen vaak op vaste plekken en tijden waar je zo kunt aansluiten.

Tot slot, kun je ook een clinic of cursus volgen. Zo doe je en meer kennis en ervaring op. Wordt je begeleid en wie weet doe je nog een leuk zwemmaatje op.

Zie ook:

Of download ons ebook. Waarin je stap voor stap wordt meegenomen in alles rondom open water zwemmen

Korting Zwemspullen Arena Waterinstinct

Ontvang gratis inspiratie

Kun je wel wat zweminspiratie gebruiken? Schrijf je in en ontvang GRATIS ‘zwemspiratie’.