Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zwembril voor open water of triatlon kiezen? 3 praktische tips

Zwembril voor open water of triatlon kiezen? 3 praktische tips

Voor open water zwemmen is een goede zwembril onmisbaar. Niet alleen ter bescherming van je ogen, maar juist ook om goed zicht te hebben, zowel onderwater als om koers te houden.

Wat is een open water zwembril?

Een zwembril voor open water heeft een breder zichtveld dan een normale zwembril. De brillen zijn dus iets groter. Ook is goede kwaliteit van de bril van belang om eventuele klappen en trappen bij een open water start goed te kunnen opvangen en goede bescherming te bieden.

3 tips voor de aanschaf van een zwembril open water

Waar dien je zoal op te letten bij de aanschaf van een open water zwembril, 3 tips:

1. Ga voor comfort

Het allerbelangrijkste aan een zwembril is dat deze past. De bril moet goed om je ogen zitten, zonder dat deze water lekt maar niet zo strak dat je hele zwarte plekken rondom je ogen hebt als je de bril afzet. Comfort van een zwembril is extra belangrijk in open water omdat je vaak langere afstanden achter elkaar zwemt in vergelijking tot het zwembad. Hoe langer je de bril draagt, hoe belangrijker comfort wordt.
Zorg dus altijd dat je een zwembril goed past voordat je er voor de eerste keer mee gaat zwemmen. Sommige zwembrillen hebben een verstelbare neusbrug, dat kan net helpen om de bril nog beter af te stellen.

zoggs-predator-flex-20-polarized-ultra-reactor2. Kies passende glazen voor de omstandigheden

Zwembrillen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren glazen. Van neutrale transparante glazen, getint tot aan gepolariseerd of zelfs mee kleurende glazen. Het type bril dat je kiest is deels afhankelijk van persoonlijke voorkeur, maar in grote mate ook afhankelijk van het weertype. Bij felle zon wil je een bril die je ogen beschermt, zoals een gepolariseerde bril (deze neemt de schittering weg) of een getinte bril. Bij bewolking wil je juist een transparante bril voor zo goed mogelijk (helder) zicht. Het compromis is de zwembril met meekleurende glazen (ook wel fotochromatische glazen genoemd). Bij deze zwembril verandert de kleur van het glas afhankelijk van de weersomstandigheden. Echt ideaal dus om niet een heel assortiment aan zwembrillen mee te nemen. Deze brillen doen niet onder van een kwaliteitszonnebril en zijn dus echt ideaal in open water.

3. Ga voor een breed gezichtsveld

Tot slot het gezichtsveld. Een slanke zwembril oogt misschien mooi strak, maar een breed gezichtsveld is in open water toch wel echt aan te raden. Om die reden is een open water zwembril net wat groter. Met een breed gezichtsveld heb je beter overzicht. Zowel voor het zwemmen, maar ook om de rest van het veld tijdens een wedstrijd of zwemtocht in de gaten te houden.

Triatlon zwembril

Ben je triatleet en zwem je met name in open water voor triatlonwedstrijden dan gelden dezelfde tips als hierboven. Wat extra belangrijk is bij een zwembril kopen is dat de bril goed blijft zitten. De start kan nogal heftig zijn met alle armen en benen van andere triatleten dus een bril doe goed rondom je ogen zit en goed blijft zitten is dan wel een must. Niets zo vervelend als tijdens het zwemmen een bril die volloopt of nog erger dat je even moet stoppen. Mocht dit voorkomen dat je bril vol met water loopt dan is de tip om te draaien naar je rug, door te zwemmen met rugslag benen en dan snel je bril goed te doen, terug draaien en doorzwemmen. Zo verlies je de minste tijd.
Een andere tip is om twee badmutsen te dragen. Je zet je badmuts op, dan je bril en daaroverheen draag je nog een extra badmuts. Zo zit je openwater zwembril nog net wat beter beschermd.
Nog meer lezen over zwembrillen? Wellicht is deze blog ook interessant voor je: Zwembril; Wat is de beste zwembril?

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *