Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kunnen we helpen?

Inhoudsopgave

Wedstrijdzwemmen

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

Wedstrijdzwemmen is (samen met waterpolo) 1 van de populairste zwemsporten. Binnen het zwemmen onderscheid men het recreatiezwemmen en het wedstrijdzwemmen.

Wat is wedstrijdzwemmen?

Het woord zegt het eigenlijk al, het is het zwemmen in een wedstijd. Het is hierbij de bedoeling als snelste de wedstrijd afstand af te leggen. Bij dit discipline kan in verschillende slagen of afstanden gezwommen worden. Binnen de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond ofwel de KNZB is deze sport het meest beoefend. 

Geschiedenis

Al erg lang geleden toen de mens leerde zwemmen, werden er onderling wedstijdjes gehouden. Zelfs bij de oude Grieken en Romeinen zijn al bewijzen van wedstrijdjes met zwemmen gevonden. Pas na 1800 werd er meer gezwommen door de mens. In de middeleeuwen had de kerk het voor het zeggen. De kerk vond zwemmen geen nette bezigheid omdat je, jezelf uit moest kleden. In de 19e eeuw kwam het zwemmen dan wat meer tot ontwikkeling, met name in Engeland. In 1837 werden in Engeland al zwem wedstijden gehouden. Ook in de VS, Frankrijk en Duitsland hielden rond die tijd verenigingen zich bezig met zwem wedstrijden. 

Sinds 1896 is zwemmen een olympische sport. Toen mochten alleen nog mannen meedoen, met 2 verschillende afstanden 100 en 1500 meter vrije slag. Wat later in 1912 mochten ook vrouwen mee doen met de olympische spelen. Tegenwoordig is zwemmen een van de grootste sportonderdelen van de olympische spelen. Nederland scoort vaak goed op de olympische spelen bij het zwemmen.

Categorieën

Er zijn 4 verschillende categorieën binnen het wedstijdzwemmen namelijk: de vrije slag, de vlinderslag, borstcrawl en rugslag. Bij de vrije slag mag je zelf kiezen welke slag je gebruikt. In de praktijk wordt hier vrijwel altijd de borstcrawl voor gekozen, omdat dit de snelste slag is. 

SportSport

Afstanden

Deze sport bestaat uit 2 afstandsgroepen namelijk het korte baan zwemmen in een zwembad van 25 meter, en het lange baan zwemmen in een zwembad van 50 meter. Bij de vrije slag worden er afstanden gezwommen tussen de 50 en 1500 meter. Ook zijn er nog estafette afstanden van 4×100 en 4×200 meter. Bij de vlinderslag worden er afstanden gezwommen van 50 tot 200 meter. Bij de rugslag worden dezelfde afstanden gezwommen van 50 tot 200 meter. Bij de schoolslag wedstrijden wordt ook gezwommen in afstanden van 50 tot 200 meter.

Er wordt ook in open water gezwommen in Nederland. Dit gebeurt vrijwel altijd in de vrije slag. Afstanden welke in open water gezwommen worden zijn tussen de 2 en 10 kilometer.

KNZB wedstrijdzwemmen

De KNZB regelt de officiële wedstijden binnen dit discipline. Tijdens wedstijden moet het zwembad aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet het zwembad 25 of 50 meter lang zijn, banen moeten 2,5 meter breed zijn en het zwembad moet minimaal 1,4 meter diep zijn. Voor een wedstrijd moeten er minimaal 4 banen zijn. De water temperatuur in een zwembad moet tussen de 25 en 28 graden zijn. 

Tijdens het KNZB wedstrijdzwemmen zijn er verschillende officials aanwezig, deze kijken of de zwemmers zich aan de regels houden. Bij het wedstijdzwemmen is er een gewone scheidsrechter, een kamprechter, een starter, een jurysecretaris en een tijdwaarnemer/keerpuntcommissaris. Veel mensen om te jureren bij een wedstijd dus. Voor elke slag zijn er weer verschillende regels. Over het algemeen wordt er gekeken of je, je aan de slag houdt en geen andere zwemmers hindert.

Aan de zwemkleding worden bij een wedstrijd ook speciale eisen gesteld. Zo mogen de pijpen van de zwemkleding niet tot onder de knie komen, de zwembroek mag niet boven de navel komen en niet voorbij de schouders, zwemkleding mag niet doorschijnend zijn en niet dikker dan 0.8 mm en er mogen geen ritsen in de zwemkleding zitten. 

Leren wedstijdzwemmen

Omdat het een veel beoefende sport is, waar niet veel specifieke eisen aan het zwembad voor nodig zijn, kan deze sport in veel verschillende zwembaden beoefend worden. Kinderen leren al vanaf de reguliere zwemles de verschillende slagen aan. Na de zwemles wordt geprobeerd, het enthousiasme voor het zwemmen te behouden om zo doorstoom te krijgen van jeugd bij deze sport. Na de reguliere zwemles, bieden veel zwemscholen de mogelijkheid voor kinderen om door te stromen naar deze sport. Natuurlijk kan ook op latere leeftijd begonnen worden met deze sport.

Masters

Vanaf 21 jaar heten de zwemmers binnen de KNZB ‘master zwemmers’. Voor deze groep volwassenen zijn ook speciale master zwemwedstrijden. Deze zijn laagdrempelig en voor ieder niveau. Het is wel noodzakelijk dat je lid bent van een zwemvereniging en een licentie hebt om mee te kunnen doen. Voor de masters wordt er tevens twee keer per jaar een ‘Open Nederlands Masters Kampioenschap’ georganiseerd.

Zelf heb ik hier ook aan mee mogen doen en mijn ervaring kun je hier bekijken: ONMK 2020 – Ik heb gewoon mee gedaan!!

Of lees 1 van mijn andere wedstrijdverslagen binnen het masters zwemmen: