Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kunnen we helpen?

Inhoudsopgave

Aquasporten

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

Als je denkt aan een zwembad denk je natuurlijk direct aan zwemmen. Dit is een eeuwenoude sport die op hoog niveau wordt beoefend en zeker in Nederland. We zetten onze kinderen al vroeg op zwemles zodat ze zichzelf kunnen redden in het water. Naast de veiligheid die je hebt als je weet wat je moet doen op het moment dat je in het water ligt is zwemmen ook een conditie sport. 

De bewegingen bij de aquasporten zijn afgestemd op het water en je gebruikt hierbij spieren waarvan je misschien niet eens wist dat je ze had. Met aquasporten ben jij op verantwoordelijke wijze bezig met het sterker, slanker en vitaler maken van je lichaam. Als je een Aquatraining volgt die minimaal 30 minuten duurt word je conditie beter en je spieruithoudingsvermogen verbetert. Ook train je met aquasporten je lenigheid en je coördinatie. 

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten aquasporten. Zo is er bijvoorbeeld Aquaspinning, hierbij zit je in het zwembad op een fiets en volg je de instructeur in de bewegingen. Interesse in deze zwemsport? Vraag bij een zwembad bij jou in de buurt om een overzicht aquasporten die door hun worden aangeboden.

Welke aquasporten zijn er?

De lijst van aquasporten is enorm, hier een greep van de meest bekende:

 • Aquarobics
 • Aquabootcamp
 • Aquajogging
 • Aquacycling
 • Aquasteps
 • Aqua Zumba
 • Aquaslank
 • Aquapower
 • Aquajump (met een kleine trampoline in het water)
 • Aqua tae-bo
 • Fitness fifty +
 • Floatfit (op een matras dat drijft in het water oefeningen doen, zeer intensief)
 • Meer Bewegen Voor Ouderen

Doelgroep Aquasporten

Er zijn voor verschillende doelgroepen veel verschillende aquasport mogelijkheden. Vanaf het eerste moment dat het aquasporten zijn entree maakte in de jaren 90 is deze sport blijven hangen. In de loop van de jaren is aquasport een begrip geworden en is voor veel mensen zowel onmisbaar geworden als ondenkbaar. 

Aquasport is een sport die eigenlijk geschikt is voor iedereen vanaf 18 jaar. 
De laatste jaren heeft de 50+ doelgroep aquasporten onder de aandacht gebracht. Door deze ontwikkeling zijn er verschillende soorten aquasporten ontwikkelt en heb je voor verschillende doelgroepen verschillende Aquasporten. 

50+ en senioren 

Bewegen is natuurlijk voor iedereen goed, maar als je ouder wordt is dit nog belangrijker. Je lichaam wordt stijver omdat je ouder wordt en je spieren hebben niet meer dezelfde kracht als vroeger. Om je lichaam een beetje te helpen en ook omdat sporten in groepsverband goed is voor je geest, zijn er verschillende lessen die worden aangeboden. 

Meer Bewegen Voor Ouderen

Het ‘meer bewegen voor ouderen’ (MBVO) is een les in gymnastiek voor iedereen van een oudere leeftijd of voor mensen die dagelijks niet veel beweging krijgen. Het is vooral voor ouderen (of jongeren) die last hebben van gewrichtsaandoeningen erg goed om deze sport te beoefenen. Het warme water geeft verlichting aan de pijn in de botten of de spieren. Hierdoor wordt bewegen gemakkelijker en zijn je bewegingen soepeler.

Naast het MBVO heb je ook het Fitness fifty+ (Aquavitaal) groepsprogramma. Deze lessen zijn ook gericht op senioren, maar hier wordt de snelheid opgevoerd. Het is hierdoor geschikt als je als senior meer uitdaging zoekt in je training. Het is eigenlijk meer Aquarobic voor senioren. Je lichaam wordt soepeler door de continue weerstand van het water. Je bewegingen zijn vloeiender, bewegen is makkelijker en je verbetert je uithoudingsvermogen. Tijdens het Aquavitaal programma wordt bovendien ook het evenwicht getraind en de pijnklachten van zowel spieren als gewrichten nemen af.

SportSport

Floatfit

De nieuwste watersport in het zwembad heet floatfit en is een trend die van Groot-Brittannië is overgewaaid. Wat je jezelf hierbij moet voorstellen?

Je staat op een met lucht gevulde mat die in het water ligt. Deze matten heten Aquabases en zijn opblaasbaar. De mat blijft op zijn plek liggen doordat alle matten die in het zwembad liggen verbonden zijn met touwen. Vaak duurt het maar een half uurtje, maar het is zeer intensief. Daarna ben je dus zeker letterlijk en figuurlijk ‘afgemat’ ;). 

Fitness of yoga op het water

Deze aquasport is een zeer effectieve training. Je moet natuurlijk je balans bewaren terwijl je op de drijvende mat staat, maar daarnaast moet je natuurlijk ook de oefeningen zo goed als mogelijk uitvoeren. Het staan op een mat in het water is natuurlijk een extra uitdaging en dit maakt de training ook direct extra effectief. Je gebruikt natuurlijk alle spieren in je lichaam met deze sport, maar je traint hier ook je kernstabiliteit, je balans en je houding mee. 

Er zijn verschillende varianten van de aquasport Floatfit. Je hebt een variant waarbij je fitness oefeningen, bijvoorbeeld squats, uitvoert terwijl je op de drijvende mat staat. De andere variant is een yoga variant. Terwijl je op de drijvende mat je evenwicht probeert te houden neem je de yogaoefeningen met je instructeur door. De lessen zijn erg intensief en hierom duren ze niet langer dan 30 minuten. Doordat de lessen zo intensief zijn hoeft het ook niet langer te duren, je spieren worden namelijk direct allemaal stevig aan het werk gezet. 

Of er is nog een andere variant zoals: Sup yoga; ontspannend in balans (op het water)

Kleding

Tijdens deze lessen wordt een bikini dragen niet geadviseerd. Je kunt wel een badpak aandoen met bijvoorbeeld een sportbroek. Houdt er wel rekening mee dat je geen zware kleding draagt. Je zult namelijk wel eens in het water belanden en met zware en natte kleding is het niet fijn meer om te sporten.