Search
Close this search box.

Wetsuit aantrekken – Tips & tricks

Wetsuit aantrekken – Tips & tricks

Een wetsuit om in te zwemmen is een heel ander type wetsuit dan bijvoorbeeld een surfwetsuit. Ik kan het weten, want ik heb beide varianten. Mijn surfwetsuit (gekocht voor het kitesurfen) is een heerlijk stevig pak. Je kunt er aan blijven trekken en sjorren, kapot zal het niet zo snel gaan. Het is ook lekker dik, waardoor het voor veel temperaturen geschikt is.
Mijn zwemwetsuit daarentegen is een heel ander verhaal. Fragiel, en voorzichtigheid zijn goede woorden die passen bij een zwemwetsuit. Doordat ze gemaakt zijn om je snel(er) door het water te helpen is de buitenkant van je pak heel gevoelig. Je trekt er snel een scheurtje in, met vooral je nagels. Ze zitten – als je ze dus eenmaal aanhebt – heerlijk, maar dat aandoen. Dat is nog wel een dingetje.
Ik verzamelde wat tips & tricks. Ben je net gestart met openwaterzwemmen en/of stoei jij ook met je wetsuit aantrekken? Doe er dan je voordeel mee:

Wetsuit aantrekken: 4 tips

1. Vermijd scherpe objecten

Nummer 1, scherpe of (te) lange nagels. Dit zorgt in de meeste gevallen voor scheurtjes in je pak. Maar het is ook de makkelijkste om te voorkomen. Hou je nagels kort voordat je je wetsuit aantrekt. Probeer zo min mogelijk je nagels het pak te laten raken, maar probeer echt met je vingertoppen het pak te pakken als je het omhoog trekt. Ook horloges of andere zaken die mogelijk iets scherps bevatten kun je beter afhouden en pas later omdoen als je pak helemaal aan is. Dan kan het materiaal van je wetsuit nergens aan blijven hangen.

2. Gebruik handschoentjes

Heb je toch wat langere nagels, of wil je extra voorzichtig zijn. Gebruik dan gewoon handschoentjes. Keukenhandschoenen werken perfect (kan ik uit ervaring vertellen). Ze zijn stevig genoeg dat je nagels er niet doorheen gaan, je kunt ze oneindig hergebruiken (groot voordeel ten opzichte van plastic handschoenen) en ze zijn aardig passend dat je ze toch goed kunt gebruiken zonder dat ze veel te groot zijn aan je handen. Oké een beetje gek ziet het er misschien uit, maar wat maakt het uit. Het is wel effectief bij je wetsuit aantrekken.
Zelf heb ik gewoon huishoudhandschoen van de Hema. Werkt perfect.

3. De binnenste buiten techniek

De binnenste buiten is een techniek om je wetsuit aan te trekken. De binnenkant van je wetsuit is beduidend sterker / minder gevoelig dan de buitenkant. Als je dus je wetsuit omhoog trekt vanuit de binnenkant kun je wat meer kracht zetten. Het vergt wel even een handigheidje. Je start met je wetsuit volledig binnenste buiten en doet den je voet door 1 pijp. Vanuit daar kun je aan de binnenkant van het materiaal je wetsuit omhoog halen. Zonder dat je de buitenkant hoeft aan te raken. Ben je eenmaal bij je heup kun je het pak verder aantrekken zoals normaal.

4. Plastic zakjes

Heb je moeite om je voeten eerst goed door de pijpen van je wetsuit te krijgen. Dan kunnen plastic zakjes helpen. Gewoon simpele zakjes zijn voldoende. Je doet ze om je voeten en glijdt zo met je voet door het pak en doet daarna de zakjes weer uit.

Wat beter niet: Vaseline / baby olie

Veel zwemmers gebruiken ook vaseline of baby olie om makkelijker in hun pak te komen. Ondanks dat dit effectief is, is het voor het neopreen niet de beste producten. Vaseline heeft het nadeel dat het in je pak trekt en daardoor het pak lastiger / niet te repareren is. Het lost namelijk niet op in water. En ook baby olie kan het neopreen aantasten. Er zijn wel natuurlijke alternatieve zoals ‘bodyglide’.

EHBO: Neopreenlijm

Oke, dit is natuurlijk geen techniek ;), maar wel een goed middel voor eerste hulp bij wetsuit schade. Een tube neopreenlijm is niet zo duur. En scheurtjes kun je er makkelijk mee plakken. In sommige setjes zit er ook wat stukjes neopreen bij om ook grotere beschadigingen te kunnen repareren. Een must have eigenlijk bij het hebben en onderhouden van je wetsuit.
Tot slot is een fijne wetsuit tas ook nog een handig hulpmiddel. Je kunt er op staan om je wetsuit aan te doen, en als je klaar bent met zwemmen trek je zo de tas over je wetsuit heen. Er zitten geen ritsen of andere scherpe dingen aan. Je trekt het met een elastiek zo bij elkaar. Zelf doe ik mijn wetsuit nooit in mijn gewone zwemtas, omdat mijn man al een keer zijn pak tussen de rits heeft gehad. En dat vindt je wetsuit dus ook niet leuk kan ik uit ervaring vertellen (of eigenlijk mijn man dus).

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *