Zoek
Sluit dit zoekvak.

Fietsen

Fietsen

Triathlon fietsen

Fietsen is het tweede onderdeel binnen de triathlon. De volgende afstanden worden er afgelegd op de fiets:

  • Achtste triathlon: 20km
  • Kwart triathlon: 40km
  • Olympische triathlon: 40km
  • Halve triathlon: 90km
  • Hele triathlon: 180km

Meer over alle afstanden over triathlon: Triathlon afstanden

Doordat fietsen het langste onderdeel is binnen triathlon, is het ook het onderdeel waarbij je in training de meeste tijd aan zult besteden. Daarnaast is het fietsen het makkelijkste te leren en weinig blessure gevoelig.

Welke fiets gebruiken voor triathlon?

Triathlon fietsenIn essentie worden er twee soorten fietsen gebruikt. Een racefiets of een triathlonfiets. Als je net startend bent, of je wilt gewoon eens ervaren hoe het is om een achtste afstand af te leggen zie je ook nog weleens ‘gewone stadsfietsen’ of een mountainbike. Bij de korte afstanden kan (en mag) dit, maar wil je echt snelheid maken dan kom je al snel uit op een wielren- of triathlonfiets. Vanaf een kwart afstand zie je dus eigenlijk enkel nog maar deze twee fietsen.

Een mountainbike wordt overigens wel gebruikt tijdens wintertriatlons, ook wel crosstriatlons genoemd.

Racefiets vs triathlonfiets

Een triathlonfiets is de snellere van de twee. Ga je dus voor maximale snelheid, dan is dit je fiets. Door de aerodynamische houding vang je minder wind en ga je dus harder. Daarnaast is de positie op de fiets zo dat de overgang van fietsen naar lopen ook net wat makkelijker is. Het snelheidsverschil tussen beide fietsen is afhankelijk van het type fiets, maar is toch al snel tussen de 2 en 5km per uur verschil.

Toch hebben de meeste triatleten een racefiets (wielrenfiets). Rij je veel in groepen, ga je regelmatig klimmen in de bergen of ben je meer van de toertochten, dan is een racefiets de fiets die je het meeste zult gebruiken. Bij georganiseerde tourtochten, zoals de Amstel gold race e.d. mag je niet met een triathlonfiets starten. In een peloton ben je met een triathlonfiets ver van je remmen, en de lighouding maakt dat je reactievermogen net een fractie later is. Daarnaast is de draaicirkel van een triathlonfiets ook net wat beperkter. Voor de veiligheid mag je dus in een peloton niet met een dergelijke fiets rijden.

Hetzelfde geldt voor winterse omstandigheden. De extra snelheid, dunne bandjes en de houding maakt dat vele triatleten in de winter hun triathlonfiets of op de fietstrainer binnen houden, of buiten rijden op een racefiets. Kan het dan niet? Jawel, maar of het ook altijd de meest verstandige keuze is ;).

Meer lezen hierover? Triathlonfiets vs racefiets, wat kies ik? 

Benodigde materialen (of gadgets ;)) 

Als je bij een gemiddelde triathlon gaat kijken zul je een grote range aan fietsen zien. Van de oude racefiets van opa van vroeger tot aan de meeste hypermoderne triathlonfietsen met hoge velgen, prachtige frames en vol gestopt met tal van extra’s. Denk dan aan een powermeter, fietscomputer, maar ook speciale cockpits op het stuur voor drinken en voeding. 

Laat je niet gek maken. Ja, het kan allemaal een voordeel(tje) zijn, en in de blogs zullen we diverse materialen, het gebruik en de voordelen ervan gaan beschrijven. Maar trappen moet je nog steeds. Het is dus zeker niet essentieel als je net start. 

Triathlon fietsen blogs

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.