Zoek
Sluit dit zoekvak.

Open water zwemmen – 5 tips om te starten

Open water zwemmen – 5 tips om te starten

Als je dit leest wil je vast starten met het zwemmen in openwater. Of misschien twijfel je nog om het te gaan proberen en wil je goed voorbereid beginnen.

5 praktische tips voor de eerste keer open water zwemmen

Zie je er tegenop om te gaan zwemmen in open water? Dat snap ik. Veel mensen (inclusief ik) zien op tegen het openwater. Wat praktische tips kunnen je dan ook enorm helpen in een goede eerste ervaring.

 

1. Neem iemand mee

Als je de eerste keer in open water gaat zwemmen is het absoluut aan te raden om iemand mee te nemen. Misschien ken je wel iemand die aan het water woont en een bootje / kano heeft. Deze persoon kan dan met je mee varen. Of anders kan iemand je vanaf de kant ook prima in de gaten houden. Of misschien ken je wel een zwemmer met meer openwater ervaring. Je kunt dan ook samen gaan zwemmen. Een ander optie is om aan te sluiten bij een open water training.

 

2. Oefenen op je zwemtechniek

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ga voordat je start met open water zwemmen eerst eens wat vaker in het zwembad zwemmen. In het zwembad kun je vaak net wat relaxter oefenen op je zwemtechniek en uithoudingsvermogen. Hoe beter je bent voorbereid, hoe makkelijker je ook ontspannen kunt zwemmen in open water.

 

Bonus tip: bekijk de cursus Beginnen met Openwater Zwemmen die je via Zwemblog kunt boeken bij de KNZB!

 

3. Oefen het kijken

Openwater kijken

In het zwembad heb je er niets mee te maken, maar in open water is (mits je borstcrawl zwemt) kijken en richting houden super belangrijk. Oefen dit van te voren in het zwembad, zodat je de techniek onder de knie hebt als je voor het eerst in open water gaat zwemmen. Dit geeft je vertrouwen dat je richting kunt houden in het open water.

Sommige combineren het kijken met ademhalen. Zelf doe ik dat niet. Ik til zelf mijn hoofd licht recht voor me op tussen twee slagen door. Niet ver genoeg om ook adem te halen. Alleen mijn ogen komen uit het water. Dit heeft als voordeel dat je je hoofd minder ver uit het water hoeft te halen als wanneer je kijken en ademhalen combineert. Hoe verder je hoofd uit het water, hoe meer je benen zakken.

Je hoeft niet continu te kijken. De algemene richtlijn is rond de 10 slagen een keer kijken. Maar doe vooral wat voor jezelf prettig is.

Tip: Probeer verschillende zwembrillen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan een gespiegelde bril fijn zijn met felle zon, en een heldere bril juist prettig op een bewolkte dag.

Zwem je schoolslag, dan is dit minder relevant omdat je of je hoofd continu bovenwater houdt, of iedere slag makkelijk(er) naar voren kunt kijken. 

 

4. Let op je ademhaling

Ademen is bij het zwemmen sowieso een belangrijk onderdeel. In het openwater met borstcrawl geldt dit net zo goed. Oefen het ademhalen vooraf goed in het zwembad. Ga voor een makkelijk vol te houden ritme. Bilateraal (dus zowel links als rechts) ademen heeft normaal gesproken de voorkeur. Maar veel zwemmers hebben een voorkeurskant. Als ook jij aan 1 kant makkelijker adem haal, kun je dat het beste in het begin in het open water ook vasthouden. Het gaat er in het begin vooral om dat je comfortabel bent in het water.

Bewaar vooral ook je rust. Als je net in het water springt kan het koude water je nogal overvallen. Een vast en rustig ademritme helpt je dan om in je normale slagfrequentie te zwemmen.

 

5. Volg een les / clinic

Er worden door heel Nederland regelmatig lessen gegeven in openwater zwemmen.  Maar er zijn ook dagen waarop je gewoon kunt aansluiten (vaak wel even vooraf aanmelden). Je gaat zo en met een groep op pad en je krijgt nog wat uitleg vooraf. Hierdoor is het een stuk minder spannend dan wanneer je alleen gaat. De meeste triathlonverenigingen geven in het zomerseizoen met regelmaat open water trainingen. Ook sommige zwemverenigingen organiseren dit in de zomermaanden. Of train alvast openwater techniek in het zwembad: 6 openwater technieken die je prima in een zwembad kunt trainen

 

Open water zwemmen
Openwater zwemmen Kinderdijk

Minimum temperatuur open water zwemmen

Vanaf welke temperatuur mag je zwemmen in open water? Het antwoord is mede afhankelijk van de uitrusting. Met een wetsuit wordt 13 graden als minimum temperatuur aangehouden. Wil je zonder wetsuit gaan zwemmen, dan geldt een ondergrens van 20 graden. De watertemperatuur is te vinden op de website van Rijkswaterstaat. Ook op zwemwater.nl is heel wat informatie te vinden.

Maar er zijn ook genoeg zwemmers die de hele winter doorzwemmen. Let wel, dit is enkel voor getrainde zwemmers. Bouw dit rustig op. In dit artikel ‘openwater zwemmen in koud water‘ lees je hier meer over.

 

Open water zwemmen veiligheid

Tot slot, niet geheel onbelangrijk veiligheid. Alleen zwemmen verdient sowieso niet de aanbeveling. Maar ga je toch alleen of met een klein groepje zorg dat op zijn minst dat je opvalt. Wil je alleen gaan zwemmen? Lees dan ook deze blog: Alleen in open water zwemmen? 7 praktische tips

Zwemboei – met drijfvermogen!

Een zwemboei is absoluut aan te raden als je gaat zwemmen in open water. Hoe goed je ook kunt zwemmen, met ons Nederlands openwater is het zicht onderwater zeer beperkt. Op het moment dat je onderwater gaat wordt het voor omstanders al gelijk moeilijk je te vinden.

Dit kan eenvoudig opgelost worden door een zwemboei mee te nemen. Ze zijn er in verschillende prijsklassen, kleuren en uitvoeringen. Zelf zou ik adviseren om minimaal een zwemboei te kopen die ook drijfvermogen heeft om zelf op te hangen. Mocht je kramp krijgen of rust nodig hebben dan kun je op de zwemboei leunen. Let op, niet alle zwemboeien beschikken over voldoende drijfvermogen, let hier op bij de aanschaf.

De meeste zwemboeien blaas je op, in sommige kun je zelf nog sleutels, telefoon of bidon met drinken kwijt. Een goede zwemboei zorgt voor geen of minimale weerstand. Je merkt er eigenlijk niets van tijdens het zwemmen.

Of lees ook deze blog over zwemboeien: Zwemboei openwater; boeiuh of boeiend?

Felgekleurde badmuts

Badmuts openwaterEen felgekleurde badmuts helpt om beter op te vallen in open water. Hierdoor kunnen andere watersporters je beter zien.
Dan rest alleen nog. Succes!

Maar bovenal: veel plezier.

Ps: Wil je nog meer kennis opdoen over open water zwemmen? Lees dan ook vooral het ebook: ‘Open water zwemmen, een praktisch handboek’.

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

2 reacties

  1. In bovenstaand artikel wordt met zwemmen borstcrawl bedoeld. Dat staat echter nérgens in de tekst.
    Alsof schoolslag in het openwaterzwemmen helemaal niet bestaat. Heel vreemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *