Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zwemmen

Zwemmen

Triathlon zwemmen

Het zwemonderdeel tijdens de triathlon wordt voor veel triatleten als het lastigste onderdeel beschouwd. Het op latere leeftijd borstcrawl leren zwemmen blijkt in de praktijk lastig te zijn, om over snelheid maken nog maar niet te spreken. Toch kun je ook in het zwemmen veel ontwikkelen, ondanks de leeftijd waarop je start. Focus op techniek is daarbij de nummer 1 prioriteit. 

Zwemafstand triathlon 

De volgende afstanden worden gezwommen in triathlon:

  • Achtste triathlon: 500m
  • Kwart triathlon: 1000m
  • Olympische afstand: 1500m
  • Halve triathlon: 1.9km
  • Hele triathlon: 3.8km

Meer over alle afstanden over triathlon: Triathlon afstanden 

Wissel Triathlon zwemmen fietsen 

Het zwemmen is altijd het eerste onderdeel van de triathlon. Dit heeft zowel een praktische- als veiligheid reden. De praktische kant is dat er vaak een wetsuit gedragen wordt. Een wetsuit aantrekken is geen snelle klus, en dus minder geschikt om snel aan te doen tijdens de wedstrijd. 

Daarnaast wil je ook niet vermoeid starten aan het zwemonderdeel. Dit uit veiligheidsredenen. Begeleiding van zwemmers is makkelijker aan de start, waar iedereen nog bij elkaar is. 

Als je uit het water komt kan het zijn dat je duizelig bent. Dit is heel normaal en heeft te maken met dat je vanuit een horizontale ligging (en inspanning) ineens gaat staan. Je lichaam heeft tijd nodig om hier aan te wennen (gelukkig is alles te trainen). 

Triathlon zwemmen blogs

Voordelen vlinderslag

Voordelen vlinderslag

34 was ik, toen ik dacht nu ken ik die borstcrawl wel. Tijd voor de vlinderslag! De vlinderslag is toch een beetje de zwemslag voor

Lees verder »

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.