Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hardlopen

Hardlopen

Triathlon hardlopen

Hardlopen is het laatste onderdeel binnen de triathlon en volgt altijd na het fietsen. In de wisselzone zet je je fietst terug, helm af, schoenen wisselen en dan loop je naar de uitgang van de wisselzone richting de start van het loopparcours. 

Het hardlopen na fietsen is absoluut even wennen. Zeker voor startende triatleten wordt dit vaak de lastigste wissel genoemd. Je benen voelen zwaar en in het begin ren je makkelijk te hard. Het tempo ten opzichte van de fiets ligt zoveel lager dat je geneigd bent om harder te lopen dan standaard. Bouw het lopen in triathlon dus altijd rustig op en zorg dat je op de fiets jezelf al voorzien hebt van voldoende voeding.  

Bij het triathlon hardlopen draait het dus niet alleen om snelheid, maar ook om techniek en strategie. Triatleten moeten slim omgaan met hun energie en het tempo beheersen om ook het laatste deel van de triathlon goed door te komen. Kramp, vermoeidheid en uitdroging liggen op de loer in dit laatste onderdeel. 

Een belangrijk aspect van triathlon hardlopen is dus het omgaan met vermoeidheid. Na de uitputtingsslag van het zwemmen en fietsen kunnen de benen zwaar aanvoelen en kan er een gevoel van vermoeidheid optreden. Het vergt discipline en doorzettingsvermogen om door te blijven gaan, zelfs wanneer je lichaam niet meer wil. In het hardlopen wordt vaak de meeste mentale kracht gevraagd. 

Daarnaast spelen ook omgevingsfactoren een rol bij het triathlon hardlopen. Of het nu gaat om extreme hitte, kou, wind of regen, je dient je aan te passen aan de omstandigheden. Juiste kleding, uitrusting en rekening houden met factoren zoals hydratatie en voeding om energieniveau op peil te houden.

Triathlon hardlopen is niet alleen een individuele sport, maar juist vaak het meest gezellige onderdeel. Tijdens het hardlopen staat het meeste publiek. En met heel wat aanmoedigingen kom je vaak een stuk verder dan wanneer je alleen in de polder loopt. Ook atleten onderling steunen elkaar vaak tijdens hardlopen. Je mag (in tegenstelling tot bij het fietsen) hier wel gebruik maken van kort achter iemand lopen. Dus vindt je een haas in het parcours? Dan mag dat gewoon. 

Hoeveel km hardlopen bij triathlon?

  • Achtste afstand: 5km
  • Kwart afstand: 10km
  • Olympische afstand: 10km
  • Halve triathlon: 21.1km (halve marathon)
  • Hele triathlon: 42.2km (marathon)

Meer over alle afstanden over triathlon: Triathlon afstanden 

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.