Zoek
Sluit dit zoekvak.

Triathlon coaching

Triathlon coaching

Triathlon kun je op verschillende niveaus beoefenen. Net zoals je ook op verschillende manieren kunt trainen voor een triathlon. Grofweg zijn er drie opties:

  • Individueel
  • Via een vereniging
  • Persoonlijke triathlon coaching.

Individueel trainen

Individueel trainen heeft als voordeel dat je het volledige trainingsschema in eigen hand hebt en het is de goedkoopste manier van trainen. Het nadeel is daarmee ook dat je geen begeleiding hebt en makkelijk te veel doet of net niet lekker opbouwt. Voor de kortere afstanden tot een kwart of olympisch kun je echter prima zelf trainen. Al dan niet met standaard schema’s op internet als leidraad. Voor afstanden die boven de kwart gaan wordt het voor veel mensen wel lastig om alles goed op elkaar af te stemmen. Kan het niet? Dat zal ik niet zeggen. Maar voor optimale trainingen is het vanaf een halve afstand wel aan te raden om in ieder geval af en toe te sparren met een triathlon trainer om te zorgen dat je niet overtraind raakt en je de goede lijn blijft volgen.

Triathlonvereniging

Een triathlonvereniging zijn er in vele vormen en maten. Van zwemverenigingen die een triathlontak hebben en daarmee voornamelijk zwemtrainingen onder begeleiding aanbieden tot aan volledige triathlonverenigingen die alle drie de onderdelen meepakken en ook trainingsschema’s schrijven (op groepsniveau).

De voordelen zijn dat je kunt aansluiten bij een groep. Dat motiveert. Plus je krijgt trainingsschema’s om te volgen. Het nadeel is wel dat je beschikbaar moet zijn op de trainingsdagen en dat de schema’s niet op maat zijn.

In de praktijk zijn er ook veel tussenvormen. Een deel van de trainingen via de vereniging en een deel individueel.

Op de website van de Nederlandse Triathlonbond kun je een overzicht vinden van alle triathlonverenigingen: https://www.triathlonbond.nl/meedoen/verenigingen/

Persoonlijke triathlon coaching

De meest effectieve vorm van trainen is met een triathlontrainer. Deze schrijft je persoonlijke periodisering, trainingsschema’s, analyseert je trainingsdata en ondersteunt je zo stap voor stap richting je doelen. Trainingen worden veelal individueel uitgevoerd, met feedback richting je coach. Trainen met persoonlijke triathlon coaching is de duurste optie, maar gaat je op de lange termijn de beste resultaten geven. De prijzen voor een trainer zijn zeer variabel van € 60,- per maand tot € 200,- (of nog meer) per maand.

Het is vooral kijken naar welke trainer bij je past, met wie het klikt en wat je persoonlijke doelen zijn.

Ook een traject met een trainer kan gecombineerd worden met een vereniging. De trainer past de verenigingstrainingen in binnen het totale schema.

Voordelen persoonlijke triathlon trainer

De voordelen hiervan zijn dat je schema volledig op maat is. Je hebt een sparringspartner en iemand die je ondersteunt, motiveert (mocht dat nodig zijn) en vooral ook terug trekt (bij de meeste atleten meer aan de orde dan gemotiveerd worden). Een triathlon coach waarborgt je voortgang en kan precies alle trainingsdata analyseren. Training op afstand is bij de meeste trainers prima mogelijk. Afhankelijk van je trainer is het ook mogelijk om de training uit te breiden met regelmatig een inspanningstest of persoonlijke training op maat (zoals een zwemanalyse). Niet alleen handig voor jezelf, maar hierdoor leert je trainer je ook nog beter kennen.

Een training helpt je om niet alle beginnersfouten te maken, geeft je kennis (bv over het belang van zone 2 training) en het is een goede sparringpartner.

Nadelen persoonlijke triathlon trainer

De nadelen van persoonlijke triathlon coaching is dat het prijzig(er) is dan de andere vormen, maar ook dat het wat meer druk kan geven. Als je 1:1 coacht voel je toch wat meer druk om ook de trainingen af te werken. Voor sommige mensen geen enkel probleem, voor anderen wat meer een issue. Wil je persoonlijke triathlon coaching en twijfel je hierover, overleg het dan vooral even met je trainer.

Zelf werk ik samen met Tri2one Coaching, maar door het land zijn diverse triathlon trainers beschikbaar.


Ga jij starten met triathlon? Bekijk dan ons ebook ‘starten met triathlon‘, de ultieme gids voor de startende triatleet. In maar liefst 95 pagina’s nemen we je stap voor stap mee in de wereld van triathlon. Bomvol praktische tips en stap voor stap het gehele traject uitgelegd. Van voorbereiding, training tot aan de wedstrijd. 

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *