Zoek
Sluit dit zoekvak.

Skeeleren – waarom is het een ideale crosstraining?

Skeeleren – waarom is het een ideale crosstraining?

Skeeleren (ook wel inline skaten genoemd) is een ideale crosstraining voor hardlopers, schaatsers of gewoon voor de fun. Maar waarom eigenlijk? Welke spieren train je met skeeleren en hoe kan ik er als triatleet of zwemmer juist beter van worden? We duiken in de wereld van skeeleren als crosstraining.

Is skeeleren goed voor je?

De meest gestelde vraag. Is skeeleren goed voor je? Het antwoord daarop is ja. Met goede wegen of fietspaden en veel veiligheid voor fietsers (en dus ook skeeleraars) is skeeleren een goede sport om te beoefenen. Vaak leren we als kind al rolschaatsen of skeeleren, waardoor we het ook op latere leeftijd nog makkelijk op pakken. Het is een minder intensieve sport als bijvoorbeeld hardlopen en toch een goede (vooral) conditionele sport. En ander voordeel is dat je het gezellig samen kunt doen. Kletsen en skeeleren is goed te combineren ;). Het is low impact, dus ook als je wilt afvallen past skeeleren als sport hier goed bij.

Alternatieve training voor hardlopen

Skeeleren is een ideale crosstraining voor hardlopen. Om sterker te worden. Of als alternatieve training tijdens enkele blessures (afhankelijk van het type blessure, overleg altijd even met de fysio) of het is een goede alternatieve training in de opbouw. En wel om de volgende 5 redenen:

1. Cardiovasculaire voordelen

Net als hardlopen biedt skeeleren een goede cardio-workout. Met elke beweging wordt je hartslag verhoogd, wat je cardiovasculaire systeem versterkt en je uithoudingsvermogen verbetert. Met skeeleren is het relatief eenvoudig om goede zone 2 trainingen te doen en zo je basis verder uit te bouwen.

Lees ook: Zone 2 training, waarom het zo ontzettend belangrijk is (en het veel te weinig gebeurd!)

2. Kracht en spieropbouw

De beweging van het skeeleren legt de nadruk op verschillende spiergroepen dan hardlopen, vooral de buitenste dijspieren en de bilspieren. Dit kan leiden tot een meer uitgebalanceerde spierontwikkeling voor hardlopers, die voornamelijk de voorste dij- en kuitspieren aanspreken. Sterkere billen / core, sterkere hardloper.

3. Lagere impact

In vergelijking met hardlopen, waar elke stap een directe impact op de gewrichten heeft, biedt skeeleren een soepelere en meer vloeiende beweging. Dit betekent minder stress en druk op de knieën, enkels en heupen. Het is dus een ideaal alternatief voor hardlopers die willen trainen zonder de impact van rennen.

4. Verbetering van coördinatie en balans

Bij skeeleren komt het aan op evenwicht. Het versterkt de stabiliserende spieren rond de enkels en heupen, wat kan bijdragen aan een betere loopvorm en minder kans op blessures bij hardlopen.

5. Variatie

Soms kan de dagelijkse hardlooproutine monotoon worden. Skeeleren biedt een leuke afwisseling en kan helpen om de geest op te frissen, wat kan bijdragen aan een hernieuwde passie voor het hardlopen. Met skeeleren leg je eenvoudig langere afstanden af, waardoor er ook meer variatie mogelijk is in het type routes. Net weer even een andere omgeving dus.

Nadelen skeeleren

Ieder voordeel kent natuurlijk ook zijn nadeel. Skeeleren heeft uiteraard niet alleen maar voordelen. Er zijn ook zeker wat nadelen te benoemen om in overweging te nemen:

Goede ondergrond

Een gladde asfaltweg of een goed fietspad is toch wel echt noodzakelijk om lekker te kunnen skeeleren. Bijvoorkeur ook op een rustig moment.

Weersomstandigheden

Misschien wel het grootste nadeel. Regen, sneeuw, hagel. Vergeet het maar. Zeker met een nat wegdek verlies je snel grip met skeelers. het is dan eigenlijk niet veilig om te gaan. Ook wind is een flinke uitdaging. Of juist een goede training ;).

Je neemt veel ruimte in beslag

Ongetwijfeld afhankelijk van waar je woont. Maar het is zeker de moeite waard om, voordat je skeelers aanschaft, even de omgeving te verkennen en te zien of en waar er goede routes liggen. Zo skeeler ik zelf vooral in de polder. In dit dorp, waar meer koeien dan mensen wonen, zijn geen strakke fietspaden. Dat betekent dat ik altijd op de openbare weg skeeler, niet ideaal. Zeker niet met achteropkomend verkeer waarvoor je continu aan de kant moet. Je neemt als skeeleraar nu eenmaal veel ruimte in beslag. Ook op een fietspad ben je al snel ‘breed’ met de uitslag van de beweging. Dus verken zeker eerst even de mogelijkheden en of dit voor jou voldoende is.

Tip: Een alternatief kan zijn om lid te worden van een lokale skeeler vereniging. Vaak bieden veel schaatsverenigingen ook trainingen aan in de zomer op een wielerbaan bijvoorbeeld. 

Vallen

Vallen tijdens het skeeleren kan leiden tot schaafwonden, kneuzingen, breuken of zelfs ernstigere verwondingen. Hoewel beschermende uitrusting kan helpen om veel van dit risico te verminderen, is het nooit volledig uitgesloten. En je valt nu eenmaal wat sneller op skeelers, dan bijvoorbeeld met hardlopen. Voor mensen die moeite hebben met balans houden, kan deze sport (te) lastig zijn.

Welke skeelers kopen?

Standaard kinderskeelers of goedkopere skeelers hebben vaak vier wielen. Dit zul je dan ook het meeste zien. Ga je voor meer snelheid dan zijn 3 wielen the way to go. Zelf heb ik een tijdlang beide type skeelers gehad. Vier wielen gebruikte ik voornamelijk om met de kinderen te gaan skeeleren. Je bent wendbaarder. Gaat minder hard en remmen is dus wat makkelijker. Nadeel. Je gaat minder hard 😉 en je hebt meer last van oneffenheden in het wegdek. Drie wielen zijn er in verschillende hoogtes. Die van mij zijn 10cm. Echt wel even wennen dus. Doordat de wielen wat verder uit elkaar zitten heb je minder last van alle kleine oneffenheden op de weg. De beweging gaat meer en meer op schaatsen lijken en je maakt vele malen makkelijker lange afstanden.

Skeelers met 3 of 4 wielen kiezen:

Voor- en nadelen skeelers met 3 wielen: 

Voordelen:

  1. Snelheid: Grotere wielen kunnen worden gebruikt op tri-skates, wat kan leiden tot hogere snelheden. Dit komt omdat grotere wielen minder rotaties nodig hebben om dezelfde afstand af te leggen als kleinere wielen.
  2. Betere Rol: Grotere wielen hebben de neiging om beter over oneffenheden en obstakels te rollen, waardoor een soepelere rit mogelijk is, vooral op ruwere oppervlakken.

Nadelen:

  1. Stabiliteit: Voor sommige beginners kunnen tri-skates initieel minder stabiel aanvoelen, vooral bij hogere snelheden.
  2. Hogere positie: Grotere wielen betekenen dat je voet hoger van de grond staat, wat voor sommige skaters oncomfortabel kan aanvoelen. Dat vond ik zelf echt wel even wennen.
  3. Veelal hogere aanschafkosten (al hoeft dat niet perse zo te zijn)

Voor- en nadelen skeelers met 4 wielen: 

Voordelen:

  1. Stabiliteit: Vier wielen bieden een breder contactoppervlak, wat kan resulteren in een betere stabiliteit, vooral voor beginners.
  2. Veelzijdigheid: Vierwielskeelers zijn goed voor een verscheidenheid aan activiteiten, van recreatief skaten tot freestyle en slalom.
  3. Lager zwaartepunt: Omdat ze vaak kleinere wielen hebben dan tri-skates, kunnen skeelers met vier wielen een lager zwaartepunt hebben, wat sommige skaters een veiliger gevoel geeft.

Nadelen:

  1. Snelheidsbeperking: Hoewel ze snel kunnen zijn, kunnen vierwielskeelers met hun kleinere wielen in het algemeen niet dezelfde topsnelheden bereiken als tri-skates met grotere wielen.
  2. Minder overgang over obstakels: De kleinere wielen kunnen het moeilijker maken om over oneffenheden of kleine obstakels te rollen in vergelijking met de grotere wielen van tri-skates. Het rolt allemaal net wat minder soepel.

Samenvattend

De keuze tussen skeelers met drie of vier wielen hangt grotendeels af van je persoonlijke voorkeur, ervaringsniveau en wat je wilt bereiken met het skeeleren. Beginners kunnen zich wellicht comfortabeler voelen op een vierwielskeeler vanwege de extra stabiliteit, terwijl meer ervaren skaters kunnen neigen naar tri-skates vanwege de snelheid en manoeuvreerbaarheid. Het kan nuttig zijn om beide typen uit te proberen voordat je een definitieve beslissing neemt.

Korte samenvatting zou ik zeggen: Gezelligheid of gewoon voor de fun. Vier wielen. Langere afstanden en meer als training zien, drie wielen. En uiteraard is budget ook een ding.

Bescherming

Tot slot. Vergeet je bescherming niet! Zelf draag ik altijd een helm, polsbescherming en knie beschermers. Elleboog beschermers zijn uiteraard ook aan te raden. Maar een helm is, zeker als je voor de drie wielen skeelers gaat echt een must. Zelf gebruik ik hiervoor gewoon mijn fietshelm. Maar Decathlon verkoopt ook speciale skate helmen. Ook de rest van de bescherming is niet pèrse heel duur in de aanschaf en wel belangrijk. Een val op asfalt geeft niet mee. Dus bescherm jezelf goed.

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *