Hoe kunnen we helpen?

Inhoudsopgave

Afstanden triathlon

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

Binnen de triathlon kent men los van de triathlon volgorde ook vaste afstanden waarbinnen drie sportonderdelen worden afgewerkt..

Wat zijn de afstanden in triathlon?

  • 1/8e triathlon, ook wel sprint genoemd: 500m (of 750m) zwemmen, 20km fietsen en 5km hardlopen. Per wedstrijd wordt aangegeven of de sprint bestaat uit 500 of 750m zwemmen.
  • 1/4e triathlon, kwart afstand: 1000m (of 1500m) zwemmen, 40km fietsen en 10km hardlopen. De kwart triathlon is met 1500m ook tevens de Olympische afstand.
  • 1/2e triathlon, halve afstand: 1900m zwemmen, 90km fietsen en 21,1km hardlopen (halve marathon).
  • hele triathlon: 3800m zwemmen, 180km fietsen en 42km hardlopen (hele marathon).

Startende triatleten starten vaak met een achtste of een kwart afstand om ervaring op te doen.
Naast de standaard triathlon wedstrijden zijn er ook binnen Nederland een paar Ironman wedstrijden (zoals Maastricht). Hier lees je meer over Wat Ironman triathlon inhoud.

Zwemmen triathlon

Tijdens de triathlon wordt het zwemonderdeel door de meeste triatleten als het lastigste ervaren. Vooral onervaren of beginnende zwemmers twijfelen vaak om mee te doen. Het is toegestaan om bij iedere afstand schoolslag te zwemmen. Maar voor snelheid is borstcrawl wel aan te raden. Meer leren over borstcrawl en techniek, bekijk dan ook zeker deze gerelateerde blogs:

Voor een indicatie van triathlon tijden, lees dan dit artikel: Triathlon tijden

Triathlon kinderen

Voor kinderen zijn er nog twee andere triathlon afstanden de ‘mini’ en de ‘halve sprint’. Bij de ‘mini’ wordt er ongeveer 100m gezwommen, 5km gefietst en 1,25km gelopen. De adviesleeftijd is vanaf 8 jaar. Voor de iets oudere kinderen is er nog de halve sprint. Deze is vanaf 12 jaar en bevat 375m zwemmen, 10km fietsen en 2,5km lopen. 


Ga jij starten met triathlon? Bekijk dan ons ebook ‘starten met triathlon‘, de ultieme gids voor de startende triatleet. In maar liefst 95 pagina’s nemen we je stap voor stap mee in de wereld van triathlon. Bomvol praktische tips en stap voor stap het gehele traject uitgelegd. Van voorbereiding, training tot aan de wedstrijd. 

SportSport