Search
Close this search box.
Sportvoeding, webshop overzicht:

(klik op logo voor meer informatie)

Sportvoedingwebshop, een overzicht van online winkels op het gebied van sportvoeding.

Sportvoedingwebshop algemeen

Sportvoeding is breed verkrijgbaar. Je hebt hiervoor niet een specifieke sportvoedingwebshop voor nodig, supermarkten zoals Jumbo en Albert Heijn voeren ook een prima sportvoeding assortiment en vergeet ook niet de huis-tuin-en-keuken artikelen zoals een simpele banaan of een pakje chocomel als herstel. Bomvol eiwitten. Ideale sportvoeding met vele voordelen. Zoek je toch een sportvoedingwbshop, denk dan ook aan Kruidvat. Met een mooi basis assortiment, als een samenwerking met bekende merken zoals Isostar en het huisassortiment van Body&Fit.Of Decathlon sportvoeding. Ook zij hebben een eigen huismerk voor een goede prijs en daarnaast vele andere bekende merken in assortiment. Zeker weten dat je daar kunt slagen.

Het voordeel van de algemene winkels is dat je zo een deel van je sportvoeding mooi kunt combineren met dagelijkse boodschappen of andere sportmaterialen. Bij sportvoeding denken we aan de volgende zes elementen:

  1. Sportdrank
  2. Energygel
  3. Energiereep
  4. Eiwitten
  5. Cafeïne
  6. Goede basisvoeding

Sportvoedingwebshop wielrennen

De sportvoeding voor wielrenners bestaat hoofdzakelijk uit energiedrank (isotoon) en energievoeding. Denk aan energiebars, of de alom bekende gelletjes. Het gaat erom dat het lichaam tijdens een (lange) duurtraining voorzien blijft van voldoende koolhydraten om te kunnen blijven presteren. Na de training worden vaak eiwitten genomen voor het bevorderen van het herstel. Dit kan dan gaan om eiwitshakes of de inname van andere high protein producten, zoals HiPRO (lees hier de review van HiPRO: HiPRO Danone; alles wat je wilt weten over deze zuivel proteïne producten.

Aanvullend wordt vaak in wedstrijd nog gebruik gemaakt van een caffeine shot. Dit kan zowel in de vorm van koffie of als caffeine shot / pillen. En vergeet de winegums en chips niet. Huh, sportvoeding? Jazeker, na een lange training is het belangrijk om ook je suikers en koolhydraten aan te vullen. Winegums en chips is hier heel normaal voor. Maar wel met mate natuurlijk en naar gelang de training. Met een fietsritje van een uurtje heb je dit allemaal niet nodig. Ga je meerdere dagen ritten maken van >100km per dag, dan wordt het een ander verhaal en kun je daar je sportvoeding meer op aanpassen.

Hoeveel sportvoeding je nodig hebt tijdens het wielrennen is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder gewicht, geslacht en vooral trainingsintensiteit. Gemiddeld genomen ergens tussen de 20 en 40gram koolhydraten per uur. Een sportvoedingscoach of trainer kan hierbij gericht helpen om voor jou de ideale balans samen te stellen.

Sportvoeding triathlon

Is de sportvoeding voor een triatleet heel anders dan voor fietsers en hardlopers? Nee, niet echt. Ook triatleten hebben baat bij gewoon gezonde gevarieerde voeding. Het belangrijkste is om te bekijken hoeveel je traint ten opzichte van hoeveel je nodig hebt. Ben je nog startende triatleet, of gewoon van de korte(re) afstanden tot een kwart of olympische afstand (lees hier meer over: Afstanden triathlon) dan kun je prima af met gewone gezonde voeding en wat gelletjes tijdens lange trainingen en eiwitten als herstel.

Vanaf een halve afstand tot een volledige triathlon afstand wordt sportvoeding en gewone voeding een stuk belangrijker. Het gevaar ligt op de loer dat je te weinig eet. Het meeste hiervan kun je gewoon opvangen met normale voeding. En denk ook aan het standaard pakje chocomel! Bomvol eiwitten en suikers. Onderzoek heeft laten zien dat een pakje chocomel net zo goed is als een (dure) eiwitshake. Verder gelden dezelfde regels als voor hardlopen en wielrennen. De mate van sportvoeding is afhankelijk van de intensiteit van training en zal voornamelijk bestaan uit sportdrank en energievoeding zoals reepjes en gelletjes voor de koolhydraten en suikers, en de eiwitten als herstel.

Of je speciale supplementen nodig hebt zijn de meningen over verdeeld. Je kunt altijd een bloedtest laten uitvoeren om te bekijken of er tekorten zijn. Magnesium ter bevordering van spierherstel is een vaak gebruikt supplement (in olie vorm om op je huid te smeren werkt deze overigens vaak het beste) en verder is het net wat je zelf prettig vindt om wel of niet te gebruiken. In de meeste gevallen is het echter niet nodig.

Sportvoedingwebshop hardlopen

Ook voor hardlopen gelden dezelfde regels als voor wielrenners. Toch zullen de meeste hardlopers maar weinig met sportvoeding doen. Hooguit een extra banaan of gelletje voor de echte lange duurlopen of een eiwitshake als herstel. Voor een groot deel van de hardlopers is dit ook voldoende. Ga je voor de langere afstanden, zoals een halve marathon, hele marathon of ultra running. Dan wordt voeding voor, tijdens en na de training een stuk belangrijker. Zeker voor de training is wat je eet van groot belang. Maag/darmklachten wil je überhaupt niet, maar zeker niet tijdens het hardlopen.

Experimenteer met wat voor jou werkt en consulteer eventueel een sportvoedingscoach.

Sportvoeding voor zwemmen

Over het algemeen geldt dat voor zwemmen geen specifieke sportvoeding nodig is. Zwemtrainingen zijn vaak maar maximaal 1 tot 1,5u, wat prima is vol te houden met een goed, normaal ontbijt. Eventueel kun je na het zwemmen aanvullen met een eiwitshake ter bevordering van het herstel. Mocht je tijdens de training toch behoefte aan wat extra energie, doe dan wat sportdrank in je bidon. Sowieso is het altijd aan te raden om een bidon met water op de badrand te zetten. Je denkt misschien dat je niet zweet in het water, maar niets is minder waar. Blijf dus ook goed vocht aanvullen.


Meer geïnteresseerd in online zwemwinkels? Bekijk dan dit overzicht: Zwemwinkel