Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kunnen we helpen?

Inhoudsopgave

Waterpolo

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

Waterpolo is een populaire zwemsport die veel wordt beoefend in Nederland.

Wat is Waterpolo?

Waterpolo is een balsport in het water die vermoedelijk is ontstaan vanuit een alternatief voor rugby of handbal, maar dan in het water. Waterpolo is ontstaan halverwege de 19e eeuw. Het doel van de sport is, om de bal bij de tegenstander in het doel te krijgen en zo de meeste punten te scoren. In Oost en Zuid Europa is het een erg populaire sport. Vanaf 1900 is het ook een olympische sport.

Aantal spelers

Bij de jeugd wordt begonnen met een veld van 5 tegen 5 spelers. Het veld voor deze jonge spelers is dan ook kleiner als een veld voor volwassenen. Vanaf een jaar of 13 wordt begonnen met de officiële speelgrootte van 7 tegen 7 spelers. Onder deze 7 spelers is een keeper. 

Waterpolo vanaf welke leeftijd?

Er kan al begonnen worden vanaf dat de basis zwemdiploma’s behaald zijn. Vanaf een jaar of 7 a 8 kan spelenderwijs begonnen worden. Vaak wordt veel uitval gezien rond de leeftijd van 13 tot 16 jaar. De KNZB richt zich daarom tegenwoordig tijdens trainingen en wedstrijden voor onder deze leeftijden, veel op de plezier beleving tijdens de sport. Het gaat dan ook niet om het winnen maar om het plezier beleven aan de sport. Bij de jeugd zijn de teams vaak nog gemengd. Als je naar de volwassenen gaat is dit niet meer zo. Vanaf een jaar of 11 wordt geprobeerd niet meer met gemengde teams te spelen, mits er voldoende spelers zijn om een team te vormen. 

Spelregels

De grootte van het speelveld is verschillend voor mannen of vrouwen. Bij de heren is het bad maximaal 30 meter lang en 20 meter breed. Bij dames is het bad maximaal 5 meter korter, dus 25 meter. Het zwembad moet minimaal 1 meter 80 diep zijn. Als je de bal in bezit hebt mag je niet staan. Wordt er dus gespeeld in een diepte van 1.80 en een grotere speler zou kunnen staan, mag dit niet tijdens balbezit. Over het algemeen wordt er gespeeld in zwembaden die 3m diep zijn. Zodat zeker niemand kan staan.

De doelen die gebruikt worden zijn 3 meter breed en 0,90 meter hoog. De waterpolobal is ongeveer even groot als een voetbal. De waterpolobal heeft extra veel grip zodat hij makkelijk met een hand vast te houden is. De bal mag tijdens de wedstrijd maar met een hand aangeraakt worden. Uitzondering hierop is de keeper, deze mag binnen het 5 meter gebied vanaf het doel de bal wel met 2 handen aanraken. Als een speler de bal met 2 handen aanraakt krijgt de tegenstander een vrije worp. 

Het is de bedoeling dat de bal binnen 30 seconden op het doel geschoten wordt. Dit is de aanval tijd. Als dit niet binnen 30 seconden gedaan wordt gaat de bal naar de andere partij. Een wedstrijd duurt 4 keer acht minuten.

SportSport

Scheidsrechter Waterpolo

Als de tegenstander de bal heeft is er veel geoorloofd om de bal af te pakken. Sommige overtredingen zijn voor de scheidsrechter moeilijk zichtbaar, omdat veel onder water gebeurd. Als de tegenstander geen bal vast heeft en er wordt een overtreding gemaakt, wordt er wel snel gestraft. Er bestaan verschillende strafmaatregelen, waaronder een vrije worp voor de tegenstander. Een zwaardere straf is de tijdstraf van 20 seconden aan de kant hangen. Bij zware overtredingen zoals bijvoorbeeld slaande bewegingen naar de scheidsrechter kan een zogenaamde UMV-4 gegeven worden. De speler moet dan uit het spel. De speler mag vervangen worden, maar wel pas na 4 minuten speeltijd. Als een speler 3 keer een tijdstraf van 20 minuten gekregen heeft, moet hij ook het spel verlaten. 

Tijdens het spel hebben spelers van beide teams een cap op. Dit is enerzijds om je oren te beschermen tegen de bal, maar ook handig om te kunnen zien waar je teamgenoten zich bevinden. Er bestaan witte, blauwe en rode caps. De keepers hebben altijd een rode cap op, een team de witte en de andere de blauwe caps. Voor de badkleding is het handig bij de dames een badpak te hebben met een rits aan de achterzijde, voor een gestroomlijnde beweging door het water. Mannen dragen vaak een strakke zwemslip. 

Een zwembril wordt NIET gedragen tijdens waterpolo.