Zoek
Sluit dit zoekvak.

Eerste keer openwater zwemmen

Eerste keer openwater zwemmen

Drie weken voor mijn eerste 1/8etriatlon maak ik mijn open water zwemmen debuut. En hoe! Ik ben heel gezegend met een zwager en schoonzus die wonen in het prachtige Kinderdijk, aan het water. Uitkijkend over de molens, Nederlands erfgoed. Hoe mooi is het dat je daar je open water debuut mag maken. 

Op een mooie dag begin juni is EINDELIJK de watertemperatuur hoog genoeg (17.8 graden als ik ga) om zonder wetsuit te gaan zwemmen. Het is een zonnige dag geweest van 26 graden. Als de kinderen eenmaal op bed liggen rij ik er naar toe en mag ik in het avondzonnetje om 20.00u mijn open water zwemdebuut maken! 

Iets waar ik eigenlijk vooraf enorm tegenop zag. Ik ben eigenlijk helemaal niet zo’n held met water. Laat staan water waar ik niets in kan zien, waarvan ik weet dat er vissen zwemmen (en een bever!) en ik ook niet zo goed weet hoe diep het nu eigenlijk is. 

 

Tip: bekijk nu de cursus Maak kennis met Openwater zwemmen die je via Zwemblog.com kunt boeken in samenwerking met de KNZB!

 

Mijn man vindt mijn last minute idee ook niet zo tof en had graag gezien dat ik me iets beter had voorbereid. Nu werd ik wakker, heb ik een wild idee, app ik mijn schoonzus en de deal is rond (zo impulsief handel ik wel vaker 😉 ). Om mijn man gerust te stellen koop ik toch nog maar last minute een open water zwemboei voor de veiligheid, pak mijn triathlonpak in (die maakt ook zijn debuut in het water) en dan ben ik er echt klaar voor. 

Mijn zwager vaart mee met de boot, zodat ik ieder moment kan stoppen. Met wat bemoedigende woorden van de buurvrouw. Nee de bever bijt niet! Hij slaat alleen met zijn staart! Ben ik er klaar voor. Denk ik. Hoop ik. Geen idee eigenlijk.

Ik laat me rustig in het water zakken (nooit duiken in water dat je niet kent) en voordat ik bedenk hoe koud het is zwem ik gelijk maar weg. Niet in schoolslag, gewoon hop direct borstcrawl. Niet nadenken, gewoon zwemmen.

Je ziet natuurlijk niets. En ondanks dat ik dat wist, is het toch een rare gewaarwording. Na al die maanden de streep op de bodem te hebben bewonderd in het zwembad, zie je nu alleen maar bruinig, troebel water. Ik zwem gelijk in 1 stuk door, zonder een besef te hebben van afstand, niet te hoeven keren (hoera!) en gewoon te ervaren hoe het is in open water.

De eerste 100m gaat goed, maar daarna merk ik toch dat ik steeds een beetje meer paniek krijg. Op sommige plekken is het heel koud en dan weer stukken warmer. Soms zwem ik tegen een takje en ook het kijken gaat wisselend. De ene keer vind ik mijn kijkritme heel goed en dan weer stukken niet. Ik probeer wat rustiger te worden en me enkel te focussen op het zwemmen. Maar na 250m merk ik toch dat de paniek wat de overhand neemt.

Ik stop en kijk gelijk achterom of ik mijn zwager nog wel zie met de boot. Nee. Rechtsom, ook niet. Ben ik nu serieus hier alleen? Terwijl ik nog wat meer paniek voel, hoor ik ‘Mellis hier’ en vaart hij precies aan de andere kant. Phoe, gelukkig. Er gebeurd eigenlijk niets en ik kan de paniek ook niet zo goed verklaren. Na een stukje schoolslag zwemmen en wat kletsen vind ik wel weer voldoende rust om verder borstcrawl te zwemmen.

Het tweede stuk gaat een stuk beter en op de terugweg vind ik steeds beter mijn ritme in het kijken en ademen. Eigenlijk is dit best leuk! Ik heb veel bekijks zo langs het hotel / restaurant en alle tuinen die grenzen aan het water en eigenlijk werkt het wel motiverend. Heel even voel je je toch een beetje Maarten van der Weijden in zijn zwemelfsteden tocht. Dat open water zwemmen is best leuk!

Uiteindelijk zwem ik 1km (500m heen en 500m terug) en lag mijn maximale tempo 5 minuten lang bijna 20 seconden onder mijn 100m PR in het zwembad. Bizar veel verschil, van een beetje paniek ga je dus stukken harder zwemmen ;). Ik kan het wel. 

Na het zwemmen loop ik nog 5km hard met mijn schoonzus en is het weer tijd om huiswaarts te keren. 

Terwijl ik thuis door de foto’s blader word ik steeds een beetje meer trots op mezelf. Mijn techniek blijft echt heel mooi op de foto’s, de snelheid was er, de locatie was top en het was een positieve eerste ervaring. Het blijft bizar wat ik in zo’n korte tijd allemaal al geleerd heb. 

Open water debuut, check! 

Ondertussen ben ik een vrij ervaren in het open water zwemmen. Ben jij nu startend? En wil je graag goed voorbereid je debuut maken? Lees dan vooral ook mijn ebook ‘open water zwemmen, een praktisch handboek‘. Daarin neem ik je mee in alles rondom open water zwemmen. Van de basis, veiligheid en uitrusting tot aan zwemtechniek en wedstrijden. 

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *