Zoek
Sluit dit zoekvak.

Baantjes zwemmen

Baantjes zwemmen

Zwemmen, we zijn er als kind eigenlijk allemaal min of meer mee opgegroeid. In Nederland ligt het percentage kinderen met een zwemdiploma heel hoog. Toch gaan we als volwassen niet heel massaal baantjes zwemmen. Zonde, wat het is super goed voor je!

Zwemmen is een fantastische activiteit / sport met veel voordelen. Het heeft een lage impact, een uitstekende vorm van cardio en een manier om spieren op te bouwen over je hele lichaam. Het is ook goed geschikt om mee af te vallen.

Het kan alleen, met een vriend(in), of je kunt trainen in clubverband bij een zwemvereniging.

Starten met baantjes zwemmen?

Hieronder staan enkele belangrijke dingen waarmee je rekening dient te houden als je wilt starten met baantjes zwemmen. Zoals, zwemuitrusting, routine opbouwen en het sportelement inbrengen.

Zwemuitrusting

Je hebt eigenlijk niet veel nodig om te beginnen met baantjes zwemmen. Eigenlijk enkel een zwempak / zwembroek, voor een basis uitrusting kun je prima terecht bij Decathlon. Niet iedereen voelt zich even prettig in zwemkleding. Dus het is belangrijk om iets te kiezen waar je je zo comfortabel mogelijk in voelt. Iedereen heeft wel iets van zijn lichaam waar ze niet heel trots op zijn. Niemand die daar op let. En zoals met alles, het went.

Los van je badpak, kan een zwembril en badmuts fijn zijn, maar genoeg mensen starten met hun hoofd bovenwater schoolslag. Een badmuts vond ik in het begin ook even wennen. Maar ondertussen zou ik het niet meer kunnen missen. Geen natte haren meer voor je ogen.

Verder zijn er nog tal van hulpmiddelen in het zwemmen die kunnen ondersteunen in het trainen, maar die nog niet relevant zijn voor mensen die eerst wat ervaring willen opdoen met banen zwemmen.

Wil je toch wat experimenteren? Dan zou ik starten met een plankje en een pull buoy (beendrijver). Dan kun je benen en armen los van elkaar trainen. Beide hulpmiddelen zijn niet duur in de aanschaf en geeft net wat meer afwisseling in het zwemmen.


Routine opbouwen

Af en toe gaan zwemmen is leuk, maar om het langdurig vol te houden is het fijn als je een bepaalde routine hebt en ook wat afwisseling hebt in het zwemmen. Hier wat tips:

  • Wissel slagen af. Leuker voor de afwisseling en je schouders zullen je dankbaar zijn. Rugslag en schoolslag kunnen we eigenlijk allemaal wel. Borstcrawl kan al wat lastiger zijn en vlinderslag kun je beter vergeten als startende zwemmer.
  • Ga voor afwisseling in tempo. In het zwembad springen en gewoon een uur lang gaan zwemmen kan een uitdaging zijn (steeds wat meer banen in het uur). Maar je kunt ook het banen zwemmen opdelen in sets. Met bijvoorbeeld duurtraining, interval of zelfs sprinttraining. Dan heeft het zwemmen ook meer een sportelement dan enkel trainen op duur. Breek je sessie op in verschillende afstanden. Bv 200-300m inzwemmen, dan een paar keer 100m harder zwemmen of verschillende onderdelen en wisselen van slagen met rust tussendoor. En tot slot nog een stukje rustig uitzwemmen.
  • Bouw het op. Zoals met iedere sport. Begin niet als een malle zo hard mogelijk te zwemmen. Maar bouw het rustig op. Ondanks dat zwemmen minder blessure gevoelig is, is het toch een sport die ook moet opbouwen. Beter iedere zwemsessie de intensiteit iets verhogen dan er te hard invliegen.
  • Maak je niet druk om de snellere zwemmers. Zwemmen is een hele technische sport. Correct langzaam zwemmen is bijna een grotere kunst dan hard zwemmen. Laat je dus niet gek maken door snellere zwemmers. Het gaat erom dat je de zwemslag goed uitvoert en dat je er plezier in hebt.

Regels baantjes zwemmen

Net zoals in iedere sport gelden er ook in het zwemmen wat algemene zwemmers etiquette. Over het algemeen is een zwembad ingedeeld in verschillende banen. Meestal op basis van tempo. Je hebt de snelle banen en de ‘kwebbel’ banen. In die laatste mag er naast elkaar gezellig gezwommen. In de snelle baan, soms ook borstcrawl baan genoemd of de ‘doorzwembaan’ is het de bedoeling dat je gewoon zwemt en is er minder plaats voor het sociale element.

Binnen een baan is het zo dat je rechts van de zwarte streep in het midden van het bad zwemt. Je gaat dus rechts heen en rechts terug. Zo zwem je in cirkels met elkaar en heb je de minste hinder van andere zwemmers. Als je voelt dat een zwemmer achter je veel sneller gaat, dan laat je deze passeren bij de muur door zelf in de hoek van de baan te wachten. Probeer niet de snellere zwemmer voor te blijven. Vaak is er onvoldoende ruimte om in te halen en dat zwemt voor beide wel net zo prettig. Vertrek nooit bij de muur als iemand anders net gaat keren. De zwemmende zwemmer heeft voorrang op de nog vertrekkende zwemmer.

Zwemmen als sport

Je kunt zwemmen zien als een gezellige sociale activiteit. Met zijn tweeën naast elkaar relaxt schoolslag kletsend zwemmen. Waarbij er vaak in het ondiepe gedeelte net iets te lang met elkaar wordt gekletst ;), of je kunt zwemmen als sport beschouwen. Maar dan dient er ook wel wat fanatieker gezwommen te worden, vindt meer afwisseling in slagen en tempo plaats met veel techniek onderdelen. Het maakt het banen zwemmen een stuk afwisselender en inspannender.

Als je het leuk vindt kun je jezelf misschien uitdagen met een borstcrawl of andere zwemcursus, hier lees je meer over zwemtrainingen voor volwassenen. Ideaal ook voor als je aan triathlon wilt beginnen.

Of juist nog gerichter en fanatieker wilt zwemmen.

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *