Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waarom zwemmen je helpt afvallen

Waarom zwemmen je helpt afvallen

Dat zwemmen goed voor je is dat weten de meeste mensen wel. Je lichaam wordt gedragen door het water waardoor de weerstand en belasting op gewrichten minimaal is. Maar wist je ook dat zwemmen je helpt afvallen?
Sinds dat ik zelf fanatiek ben begonnen met zwemmen ben ik 7kg afgevallen. En dat terwijl ik al een normaal BMI had. En zo zit ik voor het eerst in een fase in mijn leven dat ik eerder moet bij eten dan moet minderen. En dat allemaal door het zwemmen. Met zwemmen gebruik je je volledige lichaam. Je bouwt conditie op en je traint je spieren. Ideaal dus als je wilt afvallen.

Zwemmen en afvallen, waarom een goede combinatie?

Er zijn veel redenen te bedenken waarom zwemmen een goed idee is. De belangrijkste op een rijtje:

 • Je verbrand veel calorieën.
  Niet geheel onbelangrijk als je wilt afvallen. Als je borstcrawl kunt zwemmen, verbrand je meer calorieën dan met bv hardlopen. Maar ook in schoolslag tikt het al aardig aan. Tussen de 500 tot 700 calorieën per uur. Om deze verbranding in gang te zetten is het aan te raden om minimaal een half uur te zwemmen.
 • Het is niet zo belastend.
  Met zwemmen heb je weinig druk op je gewrichten. Hierdoor is het voor veel mensen de ideale warkout. Last van je gewrichten? Overgewicht? Geblesseerd? Grote kans dat je wel gewoon mag zwemmen. Ook voor fanatieke sporters (zoals hardlopers) is zwemmen ideaal om tijdens een blessure toch door te kunnen trainen.
 • En dus kleine kans om geblesseerd te raken.
  Opvolgend op het vorige punt. Doordat het niet belastend is, werkt het ook andersom. De kans dat je geblesseerd raakt van het zwemmen is heel klein. En dat terwijl al je spieren worden aangesproken! In het water draag je slechts 5% van je totale lichaamsgewicht. De blessures die je wel kunt oplopen is een schouder blessure, vooral voor borstcrawl en vlinderslag zwemmers (maar daarvoor moet je al flink wat meters maken). Of last van je knie, een bekend probleem bij schoolslag. Maar nogmaals, daarvoor dien je echt flink wat meters te maken. Over het algemeen is zwemmen een low impact sport. Dus ben zeker niet bang voor blessures.
 • Conditie wordt verbetert.
  Met zwemmen verbrand je niet alleen veel calorieën, je conditie wordt ook aanzienlijk beter. In het begin zul je merken dat het zwemmen veel energie kost. Bouw het daarom rustig op. Tel je banen en probeer iedere keer een baan extra te zwemmen. Je zult zien dat je conditie snel beter wordt.
 • We kunnen het allemaal.
  In een land waar we bijna allemaal een zwemdiploma hebben is het eenvoudig om te beginnen met zwemmen. We kunnen het eigenlijk allemaal. En ook zonder begeleiding kunnen we starten met zwemmen. De meeste van ons hebben ook wel iets van zwemkleding in de kast en dus kun je eigenlijk iedere dag vrij eenvoudig starten. Je kunt het alleen doen of samen met iemand anders.

Hoeveel banen zwemmen om af te vallen?

Dit is een meest gestelde vraag en lastig te beantwoorden. Er is geen standaard aantal dat je moet zwemmen om af te vallen. Om flink calorieen te verbranden wil je toch eigenlijk wel minimaal een half uur flink doorzwemmen. Wat dan het tempo is, is voor iedereen verschillend. Als je borstcrawl zwemt zwem je over het algemeen een stuk harder dan wanneer je in schoolslag zwemt. Kun je vlinderslag dan verbrand je nog meer calorieën dan borstcrawl.

Staar je niet blind op het aantal banen, maar probeer gewoon een uur lang fanatiek bezig te zijn in het zwembad. Wissel ook regelmatig af van slag om het afwisselend te houden. Dat je de techniek misschien niet helemaal beheerst is niet zo erg. Doordat het weinig belastend is voor je lichaam is de kans klein dat je geblesseerd raakt. En het is zelfs zo, met een slechte borstcrawl techniek verbrand je meer calorieën dan met een goede borstcrawl techniek. Hoe beter je techniek wordt hoe gestroomlijnder je namelijk door het water gaat. Dat is gunstig voor je snelheid, maar als je calorieën wilt verbranden kun je beter wat meer ploeteren ;).

Meer leren over borstcrawl techniek, lees dan ook Borstcrawl techniek; 10 meest gemaakte fouten

(let wel de basis van afvallen is minder calorieen tot je nemen dan dat je verbrand. Voeding is dus een belangrijk aspect in afvallen, ongeacht het type sport. In dit artikel afvallen zonder sporten gaan we hier dieper op in)

Zitten er ook nadelen aan zwemmen?

Ondanks dat zwemmen dus super goed voor je is, heeft het zeker ook nadelen. Het grootste nadeel vind ik persoonlijk de openingstijden. Tenzij je het geluk hebt om bij een zwembad te wonen met hele ruime openingstijden is het vaak toch een beetje passen en meten. De uren waarin er banen mag worden gezwommen zijn niet altijd even passend en op sommige uren kan het ook nog vrij druk zijn. Met een beetje pech slalom je dan meer om de mensen dan dat je rustig kunt zwemmen.

Als tip kan ik meegeven om wat  zwembaden in de buurt te proberen. Of zoek een zwembad waar banen afgezet zijn voor snelle zwemmers, door zwemmers en recreatie zwemmers. Zo kun je zwemmen in de baan die bij je past.
Een ander nadeel kan zijn dat je wellicht niet comfortabel bent met jezelf in badkleding. Of dat het veel ‘gedoe’ is, omkleden, zwemmen, douchen en weer aankleden. Vergeet ook niet de standaard chloor parfum die je gratis mee naar huis krijgt na het zwemmen.

Maar wat mij betreft allemaal nadelen die te overwinnen zijn! Want als je het uiteindelijk gedaan hebt, is het toch zo lekker.

Probeer het eens!

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

8 reacties

 1. Hallo Mellis,
  Doordat ik je blog een tijdje geleden heb ontdekt, ben ik beginnen zwemmen thuis met elastiek. Het werd tijd dat ik aan sport begon te doen. Ik ben namelijk een beetje te (veel)zwaar. Ik was zo enthousiast over je blog dat ik ook zo een opzetzwembadje gaan kopen ben. Ik heb namelijk geen grote tuin. Echt zwemmen in een klein zwembad dat was voor mij een eye-opener. Echt leuk! Intussen zijn er enkele kennissen van mij die dit ook doen. Nu had ik graag een wetsuit gekocht, maar hier in de buurt vind ik geen zwemshops. En de maten van de Decathlon- winkels zijn voor mij te klein. Ik zie er wel een beetje tegenop om dat steeds aan en uit te trekken, maar bon, ik wil het wel uitproberen. Welke webshop spreek ik het beste aan?
  Ik ben wel nog niet echt afgevallen, maar ik las net op je blog, dat je minstens 30 min. aan een stuk moet zwemmen. Dat zal ik voortaan gaan doen. Wie weet sluit ik me nog aan bij een zwemclub?! Alvast bedankt voor je tips en zeker bedankt dat ik deze manier van zwemmen heb leren kennen.
  Met vriendelijke groetjes,
  Nathalie

  1. Hi Nathalie,
   Wat super leuk dat je een berichtje stuurt! En wat ben je goed bezig! Ieder begin is er 1 he. Een wetsuit is inderdaad wat lastig, zeker als je geen winkel in de buurt hebt waar je kunt passen. Ik zou zelf of contact zoeken met zwemspullen in Uden (https://www.triathlonwinkel.nl) of bij Active Swimwear (https://www.activeswimwear.nl). Ik zou ze beide gewoon even bellen en je situatie uitleggen. Dat werkt denk ik het beste. Dan kunnen ze je ook beter adviseren en helpen met de juiste maat. Een wetsuit aan en uitdoen is even een dingetje, maar het zwemt wel fijner met koudere temperaturen.
   En ga zeker voor een zwemclub. Daar zwemmen echt mensen van alle niveau’s vaak en het is hartstikke leuk. Heb je gelijk ook wat begeleiding.
   Heel veel succes!
   Groet, Melissa

  1. Hi Eline, Dat is lastig zo te zeggen. Afvallen is voor het grotendeels afhankelijk van de voeding. Om met 1x per week 50min te willen afvallen is denk ik iets te weinig zwemuren. Je zult meer moeten zwemmen om echt verschil te kunnen zien. Maar laat je er niet door ontmoedigen, want iedere stap is er 1. Mocht je meer kunnen zwemmen. Wissel vooral dan ook af. Dus de ene keer wat meer op duur (rustig aan, zoveel mogelijk meters) en de andere keer wat meer setjes met wat tempo wisselingen zodat je je lichaam blijft uitdagen.
   Veel succes!

 2. Hoi , Twee weken geleden gestart met 2 x 30 min zwemmen en nu al vlotjes 3x per week 50 min zwemmen. Trots op mezelf 💪 want ook overgewicht en andere medische klachten .. op woensdag een uurtje pilates om af te wisselen en al -2 kg op de weegschaal 🥳
  Het is zoals je zegt, een ideale sport voor wie overgewicht heeft en laagdrempelig wil starten met sporten.
  Ik ga op de middag sporten, dan zijn er ook geen scholen…ideaal voor wie dit kan!

 3. Beste allemaal,

  Ik wou graag een tip geven om je lichaam en haar te beschermen tegen chloor. Ik smeer mijn lichaam en mijn haar in met kokosolie van de biologische winkel waar je ook mee kan koken. Het werkt echt heel goed. Mijn haar blijft zacht en ik heb verder ook geen last van mijn huid. Ik hoop dat ik hier iemand een plezier mee kan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *