Zwemhulpmiddelen. Je kunt er maar druk mee zijn. Om beter te worden, harder te gaan, meer te focussen op techniek, of gewoon voor de afwisseling. In het zwemmen zijn er tal van hulpmiddelen beschikbaar. Op individueel niveau heb ik al over veel hulpmiddelen blogs geschreven. In dit artikel een overzicht over beschikbare hulpmiddelen voor het zwemmen.

Basis zwemuitrusting:

Behalve badkleding is een zwembril zeker aan te raden. Het beschermt je ogen en het zwemt ook veel prettiger als je onderwater ook goed zicht hebt. Zwembrillen zijn er in alle soorten en maten (en prijsklasse). Uiteindelijk is het toch een beetje ontdekken wat je zelf prettig vindt.

Los van de zwembril dragen veel zwemmers ook een badmuts. Het is prettig om geen haren in je ogen te krijgen en – als je het eenmaal gewend bent – zwemt ook prettig.

Naast de zwembril en badmuts zijn er nog oordoppen op de markt (geen water in je oren) en eventueel een neusklemmetje om te zorgen dat je bijvoorbeeld bij een keerpunt geen water in je neus krijgt. Veel mensen gebruiken het niet, maar ik wilde het toch even benoemen.

 

Trainingshulpmiddelen

Zoomers

De zoomers zijn korte flippers die je gebruikt om te werken aan je beenslag of voor extra snelheid. Zoomers horen bij de basisuitrusting van een zwemmer. En ondanks dat het in het begin even wennen is (kramp ligt op de loer), is het een onwijs handig hulpmiddel. Je leest meer over zoomers in dit blog.

Zwemhulpmiddelen
Zwemhulpmiddelen: zoomers, snorkel en paddels (foto credits: 11a Fotografie)

Snorkel

De snorkel, ofwel een frontale snorkel is een hulpmiddel om beter te kunnen focussen op je techniek. Doordat het ademhalen moment eruit wordt gehaald en je continu kunt doorademen door de snorkel heb je meer tijd om te focussen op enkel je techniek. Handig voor beginners. Maar zeker ook handig voor gevorderden die details willen verbeteren. Je leest meer over de frontale snorkel in dit artikel. De meningen zijn erover verdeeld. Maar bij menig cursus hoort de snorkel ook bij de basisuitrusting.

Zwemsnorkel - frontale snorkel

Zwemplank

Een zwemplank is een hulpmiddel voor met name beentrainingen. Je kunt je volledig focussen op het verbeteren en trainen van je beenslag door voor een plank vast te houden. Ook de plank hoort bij de basisuitrusting.

Pull buoy

pull kick zwemmen

Pull kick

 

Een pull buoy is een drijfmiddel dat je tussen je benen / enkels plaatst. Het is het laatste hulpmiddel wat bij de basisuitrusting hoort. De pull buoy werkt eigenlijk tegenovergesteld van de plank. Daar waar je met de plank voornamelijk benen traint. Doe je met een pull buoy juist armen geïsoleerd trainen. Door de pull buoy tussen je benen te plaatsen blijven je benen drijven. Hierdoor kun je zwemmen op enkel je armslag. In het begin wel even wennen (probeer goed ritme te houden).

Er zijn ook hulpmiddelen op de markt die de plank en pull buoy combineren. Ze noemen het dan een ‘pull kick’ een 2-in-1 trainingshulpmiddel.

Paddles

De paddle is een hulpmiddel om zowel techniek te verbeteren, als kracht te ontwikkelen. Door het dragen van een paddle aan je handen wordt het uitvoeren van je zwemslag zwaarder. Hierdoor train je dus meer kracht. Maar doordat het zwaarder wordt is techniek ook belangrijker. Een foute techniek wordt eerder afgestraft (probeer maar eens te vroeg in te steken en dan door te glijden, leer je snel genoeg af kan ik uit ervaring vertellen).

Zwemmen met paddles

 

Arena Vortex Paddles

Paddles worden ook veel ingezet bij het ‘wrikken’, ter verbetering van het watergevoel. Water ‘pakken’ en het ervaren van water pakken gaat beter met een paddle. Paddles zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Belangrijk is dat je niet te groot start. Hoe groter de paddle, hoe groter de impact op de schouder. Ook voor een absolute beginner is een paddle nog niet aan te raden. Eerst is er een basis techniek nodig. Met verkeerde techniek is er risico op overbelasting / blessures.

Er zijn verschillende soorten paddles, van handpaddles tot vinger paddles. In verschillende soorten en maten. Afhankelijk van wat je wilt trainen kies je het type paddle. Laat je hierover goed informeren.

Sporthorloge

Iedere triatleet, hardloper of zwemmer is eigenlijk wel verslaafd aan cijfertjes. Hoe lang heb ik gezwommen, hoe hard zwem ik en hoeveel slagen maak ik. Een sporthorloge / zwemhorloge mag dan ook eigenlijk niet ontbreken in het lijstje van zwemhulpmiddelen. Maar laat de cijfertjes niet heilig zijn. Je gevoel is zeker net zo belangrijk.

 

Sporthorloge zwemmen

 

Sporthorloge zwemmen

Tempo trainer

Heb je je techniek op orde en wil je meer gaan werken aan snelheid en slagfrequentie. Dan is de tempo trainer van Finis zeker ook een aanrader. Dit kleine kastje klik je aan je zwembril (of onder je badmuts) en het geeft een piepje voor iedere slag. Dit kun je zowel gebruiken voor je beenslag als je armslag.

Zwemhulpmiddelen Openwaterzwemmen

Tijdens openwaterzwemmen heb je andere hulpmiddelen nodig. Met een snorkel zwemmen is niet zo handig in openwater ;). Wat wel handig is, is een zwemboei. Eigenlijk onmisbaar (zeker als je alleen gaat!). Kies er 1 die ook voldoende drijfvermogen heeft. Bij kramp of vermoeidheid kun je dan op je zwemboei hangen. Meer weten over openwaterzwemmen? Lees dan mijn blog met 5 tips om te starten.

Zwemhulpmiddelen voor tijdens zwemtraining

Swim coach communicator

De swim coach communicator of andere techniek oplossingen die het communiceren tussen trainer en zwemmer mogelijk maken zijn misschien niet standaard in deze lijst. De meeste zwemmers volgen geen personal training en dan is het wat lastiger. Toch benoem ik het, omdat het heel goed kan zijn om eens directe feedback te krijgen op je techniek. Terwijl je zwemt. Daarbij heeft het nog als voordeel dat je er ook gewoon muziek mee kunt luisteren. En dat is bij lange afstanden zwemmen ook weleens gewoon lekker. Je leest meer over de functionaliteiten in de swim coach communicator blog.

Weerstandshulpmiddelen

Ook niet standaard en niet te gebruiken tijdens het reguliere banenzwemmen. Maar er zijn veel verschillende weerstandshulpmiddelen op de markt. Bv een parachute of elastieken. Je trainer bind het weerstandselastiek aan het startblok en door middel van een riem om je middel probeer je zo ver mogelijk te zwemmen met het elastiek. Goed voor krachttraining en ook verkeerde techniek wordt snel afgestraft.

De weerstandshulpmiddelen zijn vooral heel leuk voor de afwisseling en enkel te gebruiken met een trainer en als de ruimte het toe laat.

Je wilt tenslotte niemand verstrengelen.

Mis ik nog een leuk zwemhulpmiddel?

Let me know, dan breid ik het artikel verder uit.

 

Korting Zwemspullen Arena

Ontvang gratis inspiratie

Kun je wel wat zweminspiratie gebruiken? Schrijf je in en ontvang GRATIS ‘zwemspiratie’.