Zoek
Sluit dit zoekvak.

Suppen

Suppen

Suppen (SUP = Stand up Paddling) is een watersport afkomstig uit Hawaii. Terwijl je ontspannend op een breed surfboard staat, paddel je heerlijk rond op het water. Ook in Nederland wint suppen enorm aan populariteit. En aangezien onze seizoensplek op de camping aan een prachtig binnenmeer grenst, hadden we natuurlijk zelf ook een supboard nodig.

Hoe suppen

De basis is eigenlijk super simpel. Je gaat erop staan en peddelen maar. De praktijk is toch vaak weer wat lastiger. Afhankelijk van het type supboard dat je hebt kan het toch tegenvallen om erop te gaan staan (en te blijven staan). Ga er dus maar vanuit dat je misschien de eerste keren wel het water zal ervaren ;). Maar geen troost, openwater zwemmen is ook heel leuk!

Benodigdheden 

Behalve een sup (ken je dit toffe Nederlandse merk al? SEB SUP), heb je een paddel nodig, een pomp en voor jezelf een outfit. Afhankelijk van de temperatuur kan zwemkleding voldoende zijn. Maar in koudere temperaturen kom je al snel uit bij een wetsuit. Er zijn verschillende soorten wetsuits verkrijgbaar en voor het suppen maakt het eigenlijk niet uit welke je kiest. Je kunt prima suppen met een zwemwetsuit, een surfwetsuit of een speciale ‘sup wetsuit’.

Type supplanken 

Er zijn zeer veel verschillende supplanken op de markt. De meeste bekende is de opblaasbare supboard. Makkelijk mee te nemen, snel opgepompt en neemt weinig ruimte in voor het opbergen. Zelf heb ik tot nu toe twee SUP boarden thuis gehad. De eerste was een stukje smaller dan de tweede. Als recreatieve supper geef ik de voorkeur aan een tof allround board dat voldoende breed en lang is. 

Lees ook: SEB board; Het allround SUP Board van Nederlandse bodem

Op zoek naar een SUP plank?

Is suppen goed voor je lichaam?

Ja, suppen is hartstikke gezond. Oke alles is relatief en aangezien ik zelf aan triathlon doe, zal ik niet zeggen dat rustig op de SUP de beste manier is om calorieën te verbranden. Toch is het een full body workout. Je hebt balans nodig, kracht om het board vooruit te krijgen en voor alles geldt, je kunt het zo gek maken als je wilt. Suppen in zee zal zwaarder zijn dan op rustig binnenwater en er zijn zelfs race SUPs waarbij het doel is om zo hard mogelijk te gaan. Reken maar dat je er dan moe van wordt en de nodige calorieën verbrand. Alles is dus afhankelijk van de intensiteit die je er zelf in stopt. Het kan een ontspanning zijn alsmede een sport.

Varianten van Stand-up Paddling 

Ondertussen zijn er vele varianten van Stand-up padding. Van sup yoga, suppilates, meditatie en suppen, supfitness tot aan Suppen en water schoonmaken. Zo combineer je de ontspanning van een rustig rondje suppen met een schepnet en het opruimen van de plastic soep in water. Vaak uitgevoerd op World clean up day wat dan omgetoverd wordt naar World Clean (S)up day. Een mooie combinatie.

Maar ken je ook de ‘supfiets’ al? Hier is de standaard sup uitgebreid met een lichtgewicht fietsframe en pedalen. Je kunt jezelf dus fietsend vooruit varen. Het board is breder, waardoor er meer balans is. En je zit hoog en veilig, Ze zijn er zelfs opblaasbaar! Hoe leuk is dat. Ideaal voor alle leeftijden en als balans op een regulier supboard net iets te uitdagend is.

Stand-up Paddling met kinderen

Als moeder van 3 dochters kan er bij ons niets in huis komen wat zij ook niet willen proberen. Of het nu op mijn racefiets zitten is, mijn zwemmaterialen aandoen tot aan het supboard. Een supboard is dan ook hartstikke leuk voor kinderen. Ze spelen ermee, gebruiken het als bootje en kunnen er ook veel makkelijker op staan door hun lichte gewicht en de verhouding tussen board en kind. Mijn dochter vaarde met haar 6 jaar al heel gemakkelijk weg. Paddle wat kleiner zetten en varen maar. Je hebt ook speciale supboards voor kinderen. Ideaal als je samen wilt gaan.

Waar suppen?

In Nederland is suppen op veel plekken toegestaan. Eigenlijk werkt het veelal andersom. je mag niet suppen op plekken waar dit duidelijk staat aangegeven en je mag niet suppen in druk vaarwater. Binnenwater is heel anders suppen dan met een sup op zee. Ga je op zee? Zorg dan dat je niveau goed genoeg is. Met gezond verstand kom je een heel eind. En wat dacht je van Suppen in de winter; waarom ook niet?

Gerelateerde blogs - Suppen

Sup op zee

Sup op zee

Het zonnetje straalt aan de hemel, het zoute zeewater lonkt en de horizon lijkt oneindig. Je staat op je SUP-board, peddel in de hand, en

Lees verder »

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.