Zoek
Sluit dit zoekvak.

Sup yoga – ontspannend in balans (op het water)

Sup yoga – ontspannend in balans (op het water)

Het lijkt de ideale combinatie. Met een ondergaand zonnetje op het water, met een heerlijke temperatuur in balans op een groot sup board. Ontspannend, buiten en gezond. Sup yoga, het kan bijna geen mooiere combinatie zijn. Maar wat is het eigenlijk? En is het zo idyllisch als dat het lijkt?

Wat is sup yoga?

Sup yoga is een combinatie van suppen en het uitvoeren van yoga oefeningen. Door de yoga oefeningen uit te voeren op een supboard werk je meer aan balans en zijn de oefeningen uitdagender. In tegenstelling tot yoga op een mat ga je op het water nog beter voelen waar de onbalans zit in je lichaam. In het begin is het zeker niet onwaarschijnlijk dat je weleens in het water gaat vallen. Wees dus voorbereid op een outfit die nat mag worden. Sup yoga is om die reden wel een full body warkout, die kracht, focus en balans samenbrengt. En dat is een unieke setting. Buiten op het water.

De elementen van rust, water en de natuurelementen zoals wind en zon maken het extra bijzonder. 

Hoe werkt sup yoga in de praktijk

Het is niet nodig dat je een ervaren sup koning of koningin bent als je gaat starten met deze sport. Aan de basis van sup yoga staat ontspanning. Iedere les start met uitleg over suppen en de basistechniek. Wat verder van belang is:

Locatie

Een rustige plek op het water. Veel recreanten om je heen en spelende en spetterende kinderen gaat je geen ontspannende sessie yoga op het water geven. Een rustige serene plek op het water is meer geschikt. Bij de start ga je vaak eerst een stukje rustig varen om te ervaren dat het voor iedereen goed te doen is. Uiteindelijk maak je de sup vast aan een lijn in het water vanaf waar de yoga les start. Deze lijn is belangrijk omdat je anders altijd zult afdrijven. Niet alleen niet zo prettig voor jezelf, maar ook voor de docent wordt het er niet makkelijker op als alle cursisten wegdrijven en in de weer zijn met terugkomen.

Het board wordt dus vastgemaakt aan een lijn of een anker waardoor je geen zorgen hebt over afdrijven. Alle focus dus op de yoga en ontspanning.

Vallen is niet het einde van de wereld

De meeste oefeningen zijn zittend en worden rustig opgebouwd naar eventueel staand. Lukt staan (nog) niet, dan wordt een goed alternatief zittend aangeboden. Op die manier blijft de focus op ontspanning en niet op stress voor de houding of in het water vallen. En is het voor iedereen toegankelijk. Maar wees natuurlijk wel voorbereid dat je in het water kunt vallen. Iedereen die aan sup yoga doet is weleens in het water gevallen. Laat het je sessie niet verpesten en leg jezelf vooral geen druk op. De focus is en blijft op ontspanning. Dus klim terug op je board en ga lekker door. De elementen van water en het weer maken het juist leuk.

Iedereen kan meedoen, er is maar 1 echte vereiste en dat is dat je moet kunnen zwemmen.

De invloed van de weersomstandigheden 

Bij slecht weer, zoals hevige wind of regen valt de sup yoga meestal letterlijk in het water. De omstandigheden zijn dan te slecht om te kunnen werken aan de basiselementen waar yoga voor staat. Koud of fris is bij de meeste organisaties geen reden om de les te annuleren, hier kun je je op kleden.

Benodigdheden

Om mee te kunnen doen heb je kleding nodig die nat mag worden en die comfortabel zit, een handdoek en eventueel een set droge kleding voor als je in het water valt. Afhankelijk van het trainingscentrum krijg je een sup van de organisatie of heb je een eigen sup nodig. Heb je een eigen supboard dan is de les vaak iets goedkoper. Zonnebrand of een pet kan nog handig zijn als de zon fel schijnt.

Waar sup yoga lessen?

De Sup yoga lessen worden door het hele land gegeven. Er is geen vaste organisatie die dit organiseert, het is dus vooral zoeken naar een locatie in de buurt en rondom water die dit organiseert. Heb je zelf een groepje, dan is het ook mogelijk om voor deze groep sup yoga lessen workshop te boeken.

Wil je liever een andere vorm van yoga proberen? Denk dan ook eens aan yoga en zwemmen.

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *