Zoek
Sluit dit zoekvak.

Suppen in de winter – waarom ook niet?

Suppen in de winter – waarom ook niet?

Als de temperatuur daalt en de dagen korter worden, zoeken velen van ons de warmte van onze huizen op (of het zwembad ;)). Maar voor de avontuurlijke zielen onder ons is de winter een kans om nieuwe horizonten te verkennen. Is Openwater zwemmen in koud water nog iets te ambitieus voor je? Een van die avonturen is suppen (Stand Up Paddleboarding) in de winter. Het lijkt misschien een zomeractiviteit, maar suppen in de winter heeft zijn eigen charme en voordelen. We nemen je mee in de voor-, maar zeker ook de nadelen van suppen in de winter.

Voordelen Suppen in de winter:

1. Rust en ruimte

In de winter zijn de wateren vaak rustiger en minder druk, waardoor je in alle rust van de natuur kunt genieten. De serene stilte, doorbroken door het geluid van je peddel die door het water snijdt, creëert een meditatieve ervaring die je geest zuivert. Overigens voor hetzelfde gevoel, maar dan in de zomer. Probeer eens Sup yoga.

2. Winterse landschappen

De winter tovert de natuur om tot een betoverend landschap. Het ijs en de sneeuw transformeren meren en rivieren tot winterse wonderlanden. Suppen biedt een uniek perspectief op deze schoonheid, omdat je dicht bij het water en de natuur bent.

3. Fysieke voordelen

Suppen is een full-body workout. In de winter verbrand je extra calorieën omdat je lichaam harder moet werken om warm te blijven. Bovendien verbetert de frisse winterlucht je humeur en verhoogt het je vitamine D-niveau, zelfs op bewolkte dagen.

4. Uitrusting en voorbereiding

Voor suppen in de winter is goede voorbereiding essentieel. Een wetsuit of droogpak is een must om je tegen de koude temperaturen te beschermen. Draag meerdere lagen, zodat je je kunt aanpassen aan de weersomstandigheden. Vergeet niet om extra veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van een reddingsvest en het informeren van iemand over je route. En zorg dat je een goed stabiel subboard hebt. Zodat de kans op vallen een stuk kleiner is.

  • Decathlon heeft een groot assortiment aan neopreen.

5. Techniek en balans

De winterse omstandigheden kunnen nieuwe uitdagingen met zich meebrengen, zoals gladde boards en koude handen. Dit is de perfecte tijd om je techniek te verbeteren en je balans te testen. Je zult al snel merken dat je vaardigheden verbeteren en dat je nog meer van het suppen gaat genieten.

6. Warme dranken en gezelligheid

Na een winterse SUP-sessie is er niets beter dan opwarmen met een warme drank en de gezelligheid van vrienden. Het geeft je een gevoel van voldoening en maakt de ervaring des te memorabeler.

Nadelen

Suppen in de winter kan een prachtig avontuur zijn, maar het is niet zonder uitdagingen. Het is belangrijk om bewust te zijn van mogelijke nadelen en jezelf goed voor te bereiden om risico’s te minimaliseren en je ervaring zo plezierig mogelijk te maken. Het is natuurlijk niet alleen maar leuk en ontspannend dat suppen in de winter. Er zijn wel degelijk ook nadelen.

1. Koud weer en water:

De lage temperaturen in de winter kunnen een groot nadeel zijn, vooral als je in het water valt. Onderkoeling is een echt risico, en daarom is het essentieel om geschikte kleding en uitrusting te dragen en veiligheidsmaatregelen te nemen.

2. Beperkte toegang:

Sommige wateren kunnen in de winter onbereikbaar zijn door ijsvorming of omdat ze gesloten zijn voor recreatie. Het kan moeilijker zijn om geschikte locaties te vinden voor suppen in de wintermaanden.

3. Kortere dagen:

Met minder daglicht beschikbaar, heb je minder tijd om op het water door te brengen, en het kan gevaarlijk zijn om in het donker te suppen. Het is belangrijk om je activiteiten goed te plannen en altijd een lichtbron mee te nemen voor de veiligheid.

4. Extra uitrusting:

Voor suppen in koude omstandigheden heb je speciale uitrusting nodig, zoals een wetsuit of droogpak, laarzen, handschoenen en een thermische laag. Deze extra uitrusting kan duur zijn en vergt meer voorbereidingstijd. Niet iedereen gebruikt dit en het is ook zeker afhankelijk van je niveau en ervaring, maar wees je bewust dat ineens in koud water vallen heftig kan zijn. Vooral voor je lichaam. Als je ver van de kant bent en je bent alleen is het zeker aan te raden voor de extra uitrusting te gaan en hierin geen risico te nemen.

Tip voor erna als eventueel buiten gaat omkleden: de Omkleedponcho – ontmoet de Zeemeermantel

5. Moeilijkere conditie:

De winter brengt vaak ruwer water en sterkere wind met zich mee, wat suppen moeilijker en potentieel gevaarlijker kan maken, vooral voor beginners. Kies je locatie dus goed uit.

6. Minder sociaal (ga liever niet alleen):

Aangezien minder mensen geneigd zijn om in de winter te suppen, kan het zijn dat je alleen bent op het water. Dit kan een nadeel zijn als je graag in gezelschap bent of als je de voorkeur geeft aan het veiligheidsaspect van het samen zijn met anderen. Voor de veiligheid is dus het advies. Ga (liever) niet alleen. Of neem iemand mee die je vanaf de kant in de gaten houdt.

Suppen in de winter – doen of niet?

Suppen in de winter is een unieke en verfrissende ervaring voor degenen die bereid zijn de kou te trotseren. Het biedt niet alleen een nieuwe kijk op de natuur en een uitstekende workout, maar het geeft ook een gevoel van rust en vrede die moeilijk te evenaren is. Dus trek je wetsuit aan, pak je peddel, en ontdek de magie van winterse wateren! Wil je nog verder gaan? Wat dacht je van winterzwemmen?

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *