Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kunnen we helpen?

Inhoudsopgave

Volgorde Triathlon

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

De volgorde binnen triathlon is altijd: zwemmen, fietsen, hardlopen. Ongeachte de afstand die wordt afgelegd (vanaf een 1/8e tot een volledige triathlon) verandert de volgorde eigenlijk niet. Heel af en toe wordt er weleens een wedstrijd in een andere volgorde georganiseerd, maar dat is echt de uitzondering.

De wissel wordt aangeduid met T1 en T2. Ofwel transitie 1 (wissel zwemmen-fietsen) en transitie 2 (wissel fietsen-lopen).

De reden dat deze volgorde in triathlon wordt aangehouden heeft 2 hoofdredenen:

  1. Veiligheid
  2. Praktisch

In de wisselzone liggen al je materialen om van de ene sport naar de andere sport te wisselen. Een triathlon checklist is daarbij zeker handig om niets te vergeten. 

Veiligheid

Zwemmen wordt gezien als het gevaarlijkste onderdeel. En daarom komt dat eerst. Als dit onderdeel later zou komen dan bestaat de kans dat triatleten te vermoeid aan het zwemonderdeel beginnen. Met alle risico’s (kramp en eventueel verdrinking) van dien. Door dit onderdeel als eerste te doen zijn de sporters (en de organisatie) nog fris. Ook start de volledige groep tegelijk aan het zwemmen, waardoor het beter te overzien is dan wanneer sporters op en af het water in gaan.

Waar je normaal in openwater eigenlijk altijd zwemt met een zwemboei. Wordt dit tijdens een triathlon wedstrijd niet gedaan. Dit om te voorkomen dat zwemmers in elkaars lijnen van de zwemboei verstrikt kunnen raken. Doordat de boei niet wordt genomen tijdens een triathlon wedstrijd is het zwemonderdeel dus nog iets risicovoller.

SportSport

Praktische redenen

De andere reden is dat er met het zwemonderdeel met een wetsuit gezwommen mag worden. Het aandoen van een wetsuit (Tips: Wetsuit aantrekken – Tips & tricks) kost nu eenmaal wat meer tijd dan het (snel) uitdoen van een wetsuit. Om die reden is het makkelijker om te starten met zwemmen, omdat triatleten dan op hun gemak hun pak en uitrusting kunnen aandoen. Ook als je al bezweet bent is het nog lastiger om een wetsuit aan te krijgen. Om praktische redenen is het daarom ook handiger om te starten met het zwemmen.


Wil of ga jij starten met triathlon?

Bekijk dan ons ebook ‘starten met triathlon‘, de ultieme gids voor de startende triatleet. In maar liefst 95 pagina’s nemen we je stap voor stap mee in de wereld van triathlon. Bomvol praktische tips en stap voor stap het gehele traject uitgelegd. Van voorbereiding, training tot aan de wedstrijd.