Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kunnen we helpen?

Inhoudsopgave

Wetsuit zwemmen

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

Een wetsuit wordt gebruikt voor te zwemmen in openwater. Het is een neopreen pak dat je beschermt tegen de kou. Met een wetsuit kun je vanaf een watertemperatuur van +/- 16 graden openwater zwemmen. Kouder kan ook, maar zorg dan dat je geoefend bent en ga niet te lang. Wil je meer weten over openwater zwemmen in koud water, lees dan hier verder: Openwater zwemmen in koud water. Wel of geen goed idee?

Surfwetsuit of zwem wetsuit?

Er is een groot verschil tussen een surfwetsuit en een wetsuit voor zwemmen. Het is dus geen goed idee om structureel te gaan zwemmen met je surfwetsuit. Het materiaal van een zwemwetsuit is stukken fragieler, maar heeft als voordeel dat het veel meer bewegingsvrijheid geeft. Dat heb je vooral nodig bij je schouders, zodat je soepel kunt zwemmen. Een wetsuit aantrekken vergt daarom wat aandacht en oefening. Ook geeft een wetsuit voor zwemmen meer drijfvermogen. Een wetsuit met carbon geeft daarnaast nog meer compressie en drijfvermogen wat de zwemprestaties ten goede komt.

Een wetsuit voor zwemmen wordt naast het openwater zwemmen, ook gebruikt tijdens triathlonwedstrijden.

Heb ik een wetsuit nodig?

Veel startende openwater zwemmers stellen zichzelf de vraag of een wetsuit wel of niet bij de basisuitrusting hoort. Het antwoord daarop is vooral afhankelijk van de temperaturen waarop je wilt zwemmen en of je wedstrijden wilt gaan zwemmen. Tijdens een wedstrijd (openwater of triathlon) kan het dragen van een wetsuit verplicht worden gesteld. Voor eigen trainingen starten de meeste beginnende openwater zwemmers in het warme seizoen. Zo kun je het een seizoen ervaren zonder pak voordat je een wetsuit koopt. Wetsuits zijn er in veel verschillende soorten, maten en vooral prijzen. Laat je daarom goed adviseren en pas ze zeker ook even. Een niet goed passend kan schuurplekken geven en zwemt niet prettig.

Naast een wetsuit zijn er nog meer neopreen artikelen beschikbaar om je warm te houden, denk aan neopreen handschoenen, schoentjes en badmuts.

Meer leren over open water zwemmen en de volledige uitrusting? Lees dan vooral ook mijn ebook ‘open water zwemmen, een praktisch handboek‘. Daarin neem ik je mee in alles rondom open water zwemmen. Van de basis, veiligheid en uitrusting tot aan zwemtechniek en wedstrijden.