Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kunnen we helpen?

Inhoudsopgave

Wat is Ironman?

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

Ironman is niets meer dan een merknaam van het familiebedrijf ‘Advance’. De ultieme triathlon ‘Ironman Hawaii’ wordt onder andere door deze organisatie georganiseerd. Om hieraan mee te kunnen doen dien je je echter wel te kwalificeren via 1 van de andere georganiseerde Ironman wedstrijden.

De eerste officiële wedstrijd onder deze merknaam stamt uit 1978.

Afstanden Ironman

De afstanden tijdens de Ironman zijn gelijk aan de ‘normale’ triathlon afstanden. Over het algemeen wordt enkel de halve (1.9km zwemmen, 90km fietsen en 21.1km hardlopen) en hele afstand (3.8km zwemmen, 180km fietsen en 42.2km hardlopen) georganiseerd binnen de Ironman competitie. De kortere afstanden zijn er soms wel binnen Ironman, maar schaars. In Nederland hebben we op dit moment nog maar 1 Ironman wedstrijd. En dat is Ironman West Friesland (in Hoorn). Zij bieden enkel de halve afstand aan. Deelname is voor iedereen mogelijk. Daarnaast zijn er altijd startplekken te verdienen voor het kampioenschap.

Ironman 70.3

De Ironman afstanden worden met name aangeduid in cijfers. Ofwel de Ironman 70.3 is een halve afstand van 1,9km zwemmen, 90km fietsen en 21.1km hardlopen. De 70.3 is een optelsom van de afstanden in mijlen.  Ofwel zwemmen (1,2 mijl) + fietsen (56 mijl) + hardlopen (13.1) mijl = 70.3.

SportSport

Wedstrijden

Een overzicht van alle wedstrijden vindt je op hun eigen website: https://www.ironman.com. De meeste zijn vrij voor inschrijving maar voor sommige wedstrijden dien je je in de 12 maanden vooraf te kwalificeren. Op dit moment worden races georganiseerd in 55 landen. Voor de kinderen bestaat er ook nog ‘IronKids’.

Het wereldkampioenschap wordt jaarlijks in Hawaii (Kona) georganiseerd en is de triathlon onder de triathlon wedstrijden. Je dient je hiervoor te kwalificeren en er zijn maar beperkte plekken.


Ga jij starten met triathlon? Bekijk dan ons ebook ‘starten met triathlon‘, de ultieme gids voor de startende triatleet. In maar liefst 95 pagina’s nemen we je stap voor stap mee in de wereld van triathlon. Bomvol praktische tips en stap voor stap het gehele traject uitgelegd. Van voorbereiding, training tot aan de wedstrijd.