Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kunnen we helpen?

Inhoudsopgave

Schoolslag

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

Dit is een van de bekendere slagen. Vaak wordt deze zwemslag als eerste aangeleerd tijdens de zwemles. De naam komt van het aanleren van deze slag bij het vroegere schoolzwemmen. Het fijne van het aanleren van de schoolslag voor kinderen, is dat ze met hun hoofd boven water kunnen blijven. 

Het goed aanleren van deze slag kan wel wat langer duren, omdat het een complexe beweging is. Kinderen wordt vaak eerst geleerd op de buik te drijven. Daarna wordt vooral geoefend op een krachtige beenslag, dit is belangrijk om het hoofd goed boven water te kunnen houden. Ondanks dat het een tijdje duurt om de slag te leren, heb je er de rest van je leven veel plezier van. Schoolslag zwemmen wordt het meeste gedaan tijdens het banenzwemmen.

Wat is schoolslag?

Schoolslag is een zwemtechniek waarbij de zwemmer op de borst ligt. De arm- en beenslag beweging goed met elkaar gecombineerd dient te worden. De zwemmer kan continu het hoofd bovenwater houden. De sportzwemmers zullen schoolslag uitvoeren door op en af onderwater te gaan (uitdrijven) om zo meer snelheid te kunnen generen in een betere stroomlijn.

Schoolslag techniek 

De schoolslag is een zeer ritmische slag. De slag kan zowel erg ontspannen zijn, maar ook zwaar. Het ligt er helemaal aan welke tempo je zwemt. De slag kan je helpen longcapaciteit vergroten, omdat bij deze slag met bij de keerpunten het nodig om langdurig je adem in te houden.

De schoolslag is een van de meeste gebruikte zwemslagen in het zwembad, maar dat betekent niet dat de slag is makkelijk goed uit te voeren is. Een belangrijk element van de slag timing. Als de beenslag bijvoorbeeld te vroeg, lukt het niet om goed door het water te glijden en als de armen te langzaam of te laat worden teruggetrokken verlies het voorwaartse stuwing. De schoolslag bestaan uit bewegingen, een beenslag en een armslag.

De been en arm beweging dient goed gecombineerd worden. Als dit niet gebeurt gaat er veel snelheid verloren. Bij de armbeweging is het de bedoeling de armen gestrekt naar voren te bewegen, om in de startpositie te komen. Daarna worden de armen zijwaarts in een cirkel weer tot langs het lichaam getrokken. Probeer hierbij de handen goed te gebruiken om een groot oppervlak van het water weg te duwen. Beweeg hierna de armen weer naar boven. Voor de beenslag is de startpositie ook met gestrekte benen. Daarna worden de knieën gebogen met de voeten naar buiten. Ook hierbij is het de bedoeling een grote cirkel te maken. En de benen met een krachtige beweging de benen weer te strekken naar de begin positie. Bij het reguliere zwemmen blijft het hoofd boven water. Bij wedstrijdzwemmen gaat het hoofd wel tijdelijk onder water tijdens de slag.

Als de armslag begint, gaat vanzelf het bovenlichaam omhoog. Op dit moment haalt de wedstrijdzwemmer adem. Als het hoofd boven water is moeten de benen ingetrokken worden, en de armen weer naar voren bewogen worden, het hoofd gaat dan weer onder water. Hierna worden de benen weer gesloten. Het is belangrijk goed uit te drijven voor een grotere snelheid.

SportSport

4 fases van de zwemtechniek

Samengevat bestaat zowel de arm als beenslag uit 4 fases:

Schoolslag techniek, armfase:

  1. Buitenwaartse armbeweging
  2. Binnenwaartse beweging
  3. Recovery fase
  4. Glijmoment

Schoolslag techniek, beenfase

  1. Buigen
  2. Openen
  3. Sluiten
  4. Glij fase

Gemiddelde zwemsnelheid schoolslag

Ondanks dat deze slag het minst snel gaat van de 4 wedstrijdslagen, kunnen getrainde zwemmers een snelheid tot 1,67 meter per seconde halen. Er zijn verschillende oefeningen om je snelheid bij deze slag te verbeteren. Zo kan je bijvoorbeeld tijdens de slag een keer de armen bewegen en in de tussentijd 2 keer krachtig de beenslag maken. Wat ook een verbetering in snelheid kan geven is het goed afronden van de trapbeweging. Veel zwemmers maken deze slag niet volledig af wat veel verlies van snelheid kan geven. De belangrijkste snelheidsverbeteringen kunnen bereikt worden door een krachtige beenslag en een efficiënte glijfase. 

De schoolslag is de minst snelle slag van de wedstrijdslagen. Wat wel erg fijn is, is dat de slag in een lage intensiteit lang vol gehouden kan worden. Deze zwemslag is daarom ook erg geschikt voor banenzwemmen voor elke leeftijd. Het is een goede slag om duurconditie op te bouwen omdat de slag lang volgehouden kan worden.

Oefeningen schoolslag

Oefeningen voor de armslag

Er zijn verschillende oefeningen om variatie aan te brengen bij het trainen van de armslag. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld: zwemmen met een plankje tussen de benen, zwemmen met de vingers gespreid, zwemmen met een versnelde fase als de armen naar voren gaan, met de benen crawl zwemmen en met de armen schoolslag of zwemmen met een extra armslag en maar 1 beenslag.

Oefeningen voor de beenslag

Ook bij het oefenen van de beenslag kan veel variatie aangebracht worden in de training. Voorbeelden van oefeningen welke je hierbij kunt doen zijn: Zwemmen met een rechtopstaand plankje in je handen als extra weerstand, 2 beenslagen maken en maar 1 armslag in dezelfde slag, alleen de benen bewegen en armen stil houden.  

Meer over de andere zwemslagen: