Zoek
Sluit dit zoekvak.

Borstcrawlcursus – Mijnzwemcoach (KNZB) vs Zwemanalyse

Borstcrawlcursus – Mijnzwemcoach (KNZB) vs Zwemanalyse

Een borstcrawlcursus. Altijd een goed idee als je beter wilt leren zwemmen. De borstcrawl is een zeer technische zwemslag. Mits goed uitgevoerd goed te doen. Maar met een verkeerde techniek (Borstcrawl techniek, 10 meest gemaakte fouten), kan het heel lang als geploeter blijven aanvoelen.

Een borstcrawlcursus kan ik dan ook iedereen aanbevelen. Zelf ben ik ook zo begonnen. En ondanks dat je echt nog wel flink wat eigen energie erin moet stoppen, is een borstcrawlcursus een goede eerste stap. Het is zowel geschikt als absolute starter, maar ook voor de zwemmer die wat opfrissing nodig heeft, zichzelf de borstcrawl heeft aangeleerd of voor de triatleet die graag een betere zwemmer wilt worden.

Waar een borstcrawlcursus volgen?

Door heel Nederland worden verschillende borstcrawlcursussen aangeboden. Van fanatieke zwemtrainers, tot zwemverenigingen, zwemondernemers tot aan de zwembond. Deze zijn in dit artikel buiten beschouwing gelaten. Gezien het voornamelijk regionale initiatieven bevat.

In dit artikel vergelijken we enkel de twee landelijke organisaties met elkaar. Namelijk Mijnzwemcoach en Zwemanalyse.

Mijnzwemcoach (KNZB) vs Zwemanalyse

Als je op internet gaat zoeken kom je al snel de twee grootste aanbieders tegen op het gebied van een borstcrawlcursus. Namelijk ‘Mijnzwemcoach’ en ‘Zwemanalyse’. Mijnzwemcoach is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse ZwemBond (KNZB). Zwemanalyse is een zelfstandige onderneming. Beide geven cursussen door heel Nederland.

Maar wat zijn nu precies de verschillen:
(update januari 2024, prijzen en vergelijking van deze datum)

Mijnzwemcoach Zwemanalyse
Prijs: € 215,- € 229,-
Lengte cursus: 8 x 60min 6 x 60 min
Aantal cursisten: Maximaal 12 zwemmers per trainer 4 tot 7 zwemmers per trainer
Verschil op inhoud: Beperkte videoanalyse Uitgebreidere videoanalyse
Aantal locaties: >50 30
Niveau Basis & Gevorderd Basis & Gevorderd
Mogelijkheid inhalen les Nee Ja, maar enkel in Maarssen

Het grootste verschil is dus de groepsgrootte van zwemanalyse tov mijnzwemcoach. Bij Zwemanalyse krijg je meer individuele aandacht, maar daarentegen duurt de cursus een stuk korter. Een langere cursus heeft als voordeel dat je meer (lees langer) een stok achter de deur hebt. Minder cursisten heeft weer een groot voordeel in de persoonlijke aandacht.

Ook op het gebied van zwemtrainer is het een kwestie van ‘geluk’. Het is niet dat de ene organisatie betere zwemtrainers heeft dan de ander. Er zijn overigens zwemtrainers die zowel de borstcrawlcursus verzorgen voor de KNZB als voor zwemanalyse. Daarin is dus overlap.

Tot slot heb ik geen persoonlijke mening over wie ‘beter’ is. In de praktijk zie je vaak dat mensen afwisselen tussen de twee organisaties. Dus de basis cursus bij de 1 en de gevorderden bij de ander.

Alternatieven Borstcrawlcursus

Wil je liever op een andere manier leren zwemmen? Dat kan natuurlijk ook. Los van de borstcrawlcursusen zijn er nog veel meer mogelijkheden. Zoals lid worden van een zwemvereniging. Clinics, personal training of een zwemanalyse. Hierover schreef ik een aparte blog:

Zwemtraining – De opties voor zwemtraining voor volwassenen

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *