Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kunnen we helpen?

Inhoudsopgave

Borstcrawl

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

De borstcrawl is onderdeel van de vier zwemslagen (andere drie zijn vlinderslag, rugslag en schoolslag). De borstcrawl is de snelste zwemslag en wordt door de fanatieke zwemmer dan ook het meest gezwommen. Niet alleen in het zwembad, maar ook in triathlon en openwater zie je voornamelijk borstcrawl zwemmen.

Borstcrawl techniek

Tijdens de borstcrawl lig je zo vlak mogelijk in het water. Om beurten steken de armen recht in het water naar voren om zo onderwater door te halen, uit te duwen en terug omhoog te komen. Op het moment dat de ene arm uit het water komt, start de andere arm met de beweging onderwater. De benen zijn ondersteunend en worden als het ware als flippers gebruikt.

De borstcrawl is een technische slag. Een zwemslag van de details. Tegenwoordig leren jonge kinderen al tijdens de eerste zwemlessen de basis van de borstcrawl. Maar als je wat ouder bent heb je het misschien wel nooit tijdens je zwemlessen geleerd.

In grote lijnen bestaat de borstcrawl techniek uit vier onderdelen:

  1. Ligging
  2. Beenslag
  3. Armslag (insteek, catch en stuwen)
  4. Ademhalen

Op internet zijn tal van video’s te vinden die de borstcrawl techniek goed uitleggen. Veel mensen die ik tref in het zwembad hebben het zichzelf aangeleerd. Vaak door te observeren naar anderen. Ondanks dat dit een goede methode kan zijn, blijft er vooral op het gebied van efficiëntie (met zo weinig mogelijk energie zo soepel mogelijk door het water te gaan) veel liggen. Ook in het verbeteren van eventuele snelheid is de juiste techniek heel erg belangrijk en komt het juist op de details aan.

Borstcrawl variaties

Binnen de borstcrawl techniek zijn zeer veel variaties. Een sprinter gebruikt net wat andere techniek elementen dan een lange afstand zwemmer. Ook zijn er wat nuance verschillen binnen het zwemmen van de borstcrawl in openwater of in een zwembad. Omgaan met golfslag maakt de zwemslag net wat anders dan zwemmen in het vlakke water van het zwembad. Om die reden zijn er ook verschillende stromingen binnen de borstcrawl ontstaan. Zoals de Ocean Walker techniek.

Meest gemaakte borstcrawl fouten

De borstcrawl techniek wordt in basis al aangeleerd tijdens de kinderzwemlessen. Toch zijn er veel volwassen zwemmers die de techniek nooit volledig of juist hebben aangeleerd. Een goede techniek is de basis binnen de borstcrawl om uiteindelijk maximale progressie te kunnen boeken. Het is dan ook aan te raden om niet zelf te starten met borstcrawl, maar aan te sluiten bij een cursus.

Zwem je al fanatiek borstcrawl, dan is het aan te raden om regelmatig een videoanalyse uit te voeren of een training /clinic te volgen om je zwemtechniek op peil te houden.

Borstcrawl cursus

Sta je nog aan het begin en twijfel je nog om te starten met de borstcrawl? Dan zou ik je zeker adviseren om met een cursus te beginnen. Het is tenslotte veel makkelijker om iets van het begin af aan goed aan te leren, dan dat je op een later moment gewoontes moet afleren.

En hoe ouder je wordt, hoe lastiger dit kan zijn.

Wil je, los van de cursus, nog meer opties voor het volgen van zwemtraining? Lees dan de blog over de verschillende opties voor zwemtrainingen.

SportSport

Meer over de andere zwemslagen