Zoek
Sluit dit zoekvak.

mtb drunense duinen

mtb drunense duinen

De Loonse en Drunense duinen is als het gaat om mountainbiken mijn vaste plek. Geen mooiere route vind ik in de omgeving dan daar. Met een lengte van 25km krijg je een hele mooie afwisselende (zwarte) route. Ondanks de kleur is deze route eigenlijk voor iedereen echt wel heel goed te doen. De route is daarnaast ook nog uit te breiden met een groene lus (16km). Deze is een stuk vlakker, meer brede paden en niet echt mountainbike specifiek, maar toch leuk als je kilometers wilt maken. Of voor absolute beginners (of kinderen en hun eerste ervaringen).

Wil jij ook een keer met de mtb naar de drunense duinen? Lees dan zeker verder, want met deze tips weet je alles om er een leuke dag van te maken.

Mtb drunense duinen – vignet

First things first. En dat is dat je een vignet nodig hebt van Natuurmonumenten om er te mogen mountainbiken. Zelf ben ik nog nooit gecontroleerd, maar eerlijk is eerlijk, het geld is het niet. De paden zijn echt van topkwaliteit, daar wordt veel en hard altijd aan gewerkt, dus koop gewoon een vignet. Dan houden we het met elkaar leuk.

Een jaar vignet kost € 15,- (en als je lid bent van natuurmonumenten krijg je nog wat korting). Deze is 14 maanden geldig, ofwel in 2023: Van oktober 2022 tot en met 31 december 2023. Kom je voor een dag, dan is een dagpas € 6,-. Je kunt een vignet online bestellen: https://www.natuurmonumenten.nl/mountainbiken/verkooppunten-mtb-vignet .

Bij een jaar vignet krijg je een sticker welke je op je fiets kunt plakken of op een andere manier mee kunt nemen. Een bewijs van betaling is ook voldoende.

Huur je een fiets? Dan zit je vignet erbij en heb je dus nergens verder naar te kijken.

De route

De zwarte route is 24.9km. Ergens tussen een uurtje en maximaal 1,5u als je rustig aan doet ben je dus wel kaar. Het grootste gedeelte van de route is single tracks. Op drukke momenten kan dit weleens druk aanvoelen. Waardoor je elkaar makkelijk wat kan ophouden (of opgejaagd voelen). Op rustige momenten fietst het heerlijk weg.

De route gaat om de duinen heen, een paar keer kom je er een stukje overheen of kijk je eroverheen. De route is een heel jaar prachtig en er zijn genoeg stop mogelijkheden om zeker ook even goed om je heen te kijken. Groot voordeel, nergens steek je de openbare weg over, of kom je deze ook nog maar tegen. Wel ruiterpaden en wandelroutes, dus zeker bij de kruispunten wel uitkijken, maar dit staat goed aangegeven.

De route is afwisselend, met klimmetjes, snelheidsstukken en mooie goede single tracks. Als je start bij de Roestelberg (zie hieronder startplekken en parkeren), dan start je eerst met het vlakkere (technische) gedeelte van de route. Veel bochtwerk en minder klimmetjes. Het tweede gedeelte van de route, startend vanaf de Rustende Jager bevat meer klimmetjes.

GPX bestand 

Het GPX bestand kun je downloaden op MTBroutes.nl, maar is eigenlijk niet nodig. De route staat zo goed aangeschreven en spreekt zo voor zich, dat je prima kunt gaan fietsen. Het zou me verbazen als je verdwaalt (zegt deze vrouw, die in haar eigen woonplaats nog bijna weet te verdwalen).

Startplekken en parkeren

Er zijn verschillende startplekken voor de rondje mtb drunense duinen, maar mensen vanuit de regio starten eigenlijk altijd vanaf 1 van deze twee plekken:

 1. Restaurant de Roestelberg
  Navigatieadres: Roestelbergseweg 2, 5171 RL Kaatsheuvel 
  Vanaf de Roestelberg kan het vaak druk zijn met wandelaars, kinderen en honden. Vanaf dit punt loop je namelijk gelijk de duinen op. Parkeerplek is er voldoende. Heeft de Roestelberg zelf geen plek meer, rij dan een klein stukje door naar camping ‘het genieten’. Dat zijn de buren en daartussen zit een groot openbare parkeerplaats. Je rijdt vanaf de parkeerplaats gelijk de route op.
 2. Restaurant de Rustende Jager
  Navigatieadres: Oude Bossche Baan 11, 5074 RC Biezenmortel
  De Rustende jager heeft een grote (onverharde) parkeerplaats voor de deur van het restaurant. Er is eigenlijk altijd wel voldoende plek. De Rustende Jager is ook de plek om een mountainbike te huren. Ook hier rij je gelijk de route op.
  Detail: Hier is ook mogelijkheid om op enkele parkeerplekken een elektrische auto op te laden. 

Mountainbike huren Loonse en Drunense duinen

Heb je zelf geen fiets? Geen probleem. Restaurant de Rustende Jager is de plek om een mountainbike te huren. Ze hebben er meer dan genoeg (zelfs een e-mountainbike). Je kunt vooraf online reserveren of even bellen voor op de dag zelf. In het weekend kan het enorm druk zijn, dus iets om rekening mee te houden. Een helm is verplicht en de fietsen hebben gewone pedalen. Tenzij je een mountainbike huur met SPD pedalen (let op, dit is een aparte optie). Je huurt een fiets een halve of een hele dag. Met een halve dag (3u) heb je ruim voldoende tijd om de route te fietsen en onderweg nog wat te drinken.

Op meer plekken rondom de Loonse en Drunense duinen kun je een fiets huren. Echter, gezien de locatie, zou ik altijd de Rustende Jager aanraden. De fietsen worden veel verhuurd, dus je moet het wel een beetje treffen met de kwaliteit. Al met al is het prima om een rondje te fietsen en te ervaren.

Het MTB vignet zit erbij.

MTB drunense duinen – Pauze mogelijkheden

Afhankelijk vanaf je startplek, kun je bij het andere restaurant pauze houden. Start je dus bij de Rustende jager, hou dan zeker even pauze bij de Roestelberg, of andersom. Beide restaurants liggen ongeveer op de helft van de route. Je fiets kun je goed parkeren, maar wel op eigen risico. Met mooi weer kun je deze vrij dicht bij het terras zetten, maar niet meenemen het terras op.

Bij beide plekken kun je ook wat afhalen. Zodat je het bij je fiets kunt opeten of drinken. Ze zijn volledig ingericht op mountainbikers. Bij de Roestelberg is buitenom ook een openbaar toilet. Ideaal.

Tip, neem je je gezin mee? Start dan bij camping ‘het genieten’. Hier kun je de auto parkeren op een grote parkeerplaats. En bij de horeca van deze camping zit een super leuke speeltuin. De buitenspeeltuin is mega groot (met waterspeeltuin) en ook in het restaurant zit een leuke binnenspeeltuin (met geluidsdichte muur ;)). Ideaal. Wij gaan regelmatig met het gezin, waarbij ik een rondje fiets. En mijn man met de kinderen daar lekker gaat zitten. Daarna drinken we met zijn allen nog wat en heeft iedereen een topmiddag gehad.

Overnachten Loonse en Drunense Duinen

Wil je er een heel weekend van maken? Of een langere vakantie? Bij de Roestelberg hebben ze super leuke ‘boomgalows’, vanuit je bed kijk je dan zo op de MTB route. Camping het Genieten zit ernaast, deze hebben zowel vakantiehuisjes als plekken voor je tent of caravan. En zit ook aan de route. Maar los van mountainbiken. Is de Loonse en Drunense duinen sowieso een prachtige omgeving. In de regio zitten dan ook talloze campings en hotels. En de Efteling is ook dichtbij ;).

Ideaal dus voor een sportieve vakantie gecombineerd met een gezinsvakantie.

Oh en ps. Wil je graag een betere fietser worden? Dan past mountainbiken daar heel goed tussen. Lees vooral ook dit artikel: Fietstraining, 4 tips om een betere fietser te worden

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *