Zoek
Sluit dit zoekvak.

Fietstraining, 4 tips om een betere fietser te worden

Fietstraining, 4 tips om een betere fietser te worden

Fietstraining is een belangrijk onderdeel voor iedere triatleet. Als triatleet breng je tenslotte de meeste tijd door op de fiets. Zowel in trainingen, maar ook in wedstrijd. Welke afstand je ook doet, de fietsafstand is in duur altijd de langste. Het vergt de minste techniek van de drie sporten, het is weinig blessuregevoelig en eigenlijk altijd wel te doen (of het nu binnen op de fietstrainer is, buiten of in het bos). Een betere fietser zijn loont dus. En investeren in fietstraining dus ook.

Fietstraining, 4 tips om een betere fietser te worden

1. Intervallen

Het lijkt misschien een open deur, maar wil je beter worden op de fiets, vergeet dan zeker niet de intervaltraining. Nog genoeg (startende) triatleten maken vooral veel gezelligheidsrondjes op de fiets. Ook al fiets je met gemak 100km, intervaltraining gaat je altijd sterker maken en je basissnelheid uiteindelijk verhogen. Zeker als je nu vaak in een groep fiets is het advies ook om meer alleen te gaan fietsen. Daar wordt je sterker van, zowel fysiek als mentaal. In triathlon moet je het tenslotte ook alleen doen.

Er is eigenlijk maar 1 ding belangrijk als je gaat intervallen. Zorg dat je trainingen in balans zijn. Ofwel hou als leidraad de 80/20 regel aan. 80% van je trainingen zijn rustige duurtrainingen (hartslagzone 2). Teveel triatleten trainen teveel wat ze noemen ‘grijs’. Ofwel vaak net iets te hard als rustige duurtraining en net iets te zacht voor een goede interval.

Het principe van interval fietstraining is vrij simpel. Kies een rustige weg / fietspad en ga blokjes rijden. Bijvoorbeeld 15min rustig warm fietsen en dan 8x 2 minuten (of 2.30) maximaal met daartussen 2min rust. Maar er zijn tal van varianten mogelijk.

Een interval is altijd hard en rustige duurtrainingen altijd rustig. Hou dat in gedachte.

2. Koop een powermeter

Eerder schreven we al een blog over het belang van de powermeter: Powermeter; De voordelen van fietsen op vermogen.Fietstrainingen worden stukken nauwkeuriger als het gaat om fietsen op wattage.

En ook hier benadrukken we het graag nog een keer. Een powermeter is 1 van de weinige hulpmiddelen die je echt direct gaat helpen bij een sterkere fietser te worden. Een powermeter is als het gaat om fietsen (maar zeker ook meer en meer als het gaat om hardlopen) een accurater hulpmiddel dan trainen op hartslag.  Zowel vermogen (dus hoeveel wattage je fietst) als cadans worden gemeten met een powermeter. Beide gaan je helpen om een betere fietser te worden. Veel meer dan enkel trainen op hartslag. In de praktijk worden beide metingen echter met elkaar gecombineerd voor de beste output. Rustige trainingen, of je deze nu op wattage doet of op hartslag blijven de basis.

Ook interessant: Zone 2 training, waarom het zo ontzettend belangrijk is (en het veel te weinig gebeurd!)

Powermeters




3. Fietstraining op de mountainbike (of gravellen)

Mountainbiken, of een gravelfiets, biedt vele voordelen voor triatleten. Mountainbiken (of fietsen op de mountainbike tracks met een gravelfiets) helpt je om technisch beter te worden op de fiets. Veel bochtwerk. Veel omhoog en omlaag, meer balans, meer uitdagingen en andere (meer) krachten op de benen. Dat vaak allemaal op een veel lagere snelheid, wat technisch gezien meer vraagt. De ideale fietstraining dus. Wil je fietstechniek dus verbeteren en meer vertrouwen op de fiets krijgen. Dan is mountainbiken echt onmisbaar in de training. Veel triatleten gebruiken het mountainbiken ook juist in de winter om lekker buiten te fietsen en daar intervaltraining of juist rustige duurtrainingen te doen. Ook nog in de mooiste omgevingen. Wil je nog een stapje verder. In de winterperiode zijn er ook voldoende cross-duathlons in het hele land. Een combinatie van mountainbiken en (trail)running.

Nog een groot voordeel van de mountainbike tracks, je hebt geen last van verkeer en er staan ook geen stoplichten. Doortrappen dus maar!

Mijn vaste route is rondje –> mtb drunense duinen.

4. Bezuinig niet op een bikefit

Het startpunt om een betere fietser te worden is niet altijd maar focussen op meer fietstraining. De basis ligt bij een goede bikefit. Fietsen vergt het minste techniek ten opzichte van zwemmen en hardlopen. Idealiter start je ieder nieuw seizoen met een nieuwe Bikefit. Ondanks dat je fiets niet is veranderd, ben jij waarschijnlijk wel een betere fietser geworden. En om je krachten goed te verdelen en kwijt te kunnen is een Bikefit een belangrijk onderdeel om een betere fietser te worden. Er zijn tal van redenen om regelmatig een Bikefit te doen, zoals je bent sterker geworden, maar ook wellicht een blessure die je hebt opgelopen omdat je toch niet helemaal goed zit, of je doelen veranderen (de afstand wordt juist langer of veel korter). Al die factoren hebben invloed op de manier waarop je op je fiets zit en hoe je uiteindelijk je energie kwijt kunt op de pedalen.

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *