Zoek
Sluit dit zoekvak.

JOIN cycling app voor triathlon – hoe werkt het in de praktijk?

JOIN cycling app voor triathlon – hoe werkt het in de praktijk?

Wie de ‘beter worden’ podcast luistert met Jim van den Berg en Laurens ten Dam kan er niet omheen. Live slow, ride fast en dan bij voorkeur met de JOIN cycling app ;). In deze blog nemen we je mee in de app en hoe en of JOIN ook werkt voor triatleten?

(Note: dit artikel is niet gesponsord door JOIN, op eigen initiatief heb ik de app gekocht met een jaarabonnement om te kijken hoe het combineert met mijn triathlon trainingen). 

Wat is JOIN wielrennen?

JOIN is de trainingsapp voor fietsers, weg, mtb, gravel en trekking. Door middel van een app maakt het systeem automatisch slimme en flexibele trainingsschema’s. Deze passen zich aan je persoonlijke beschikbaarheid aan. Dit in combinatie met je eigen trainingsdoel en persoonlijk profiel. JOIN houdt er rekening mee als je een keer een training overslaat, een groepsrit doet of extra traint. Alle trainingsdata kun je uploaden (dus ook hardlopen en zwemmen). Afhankelijk van je hartslag data past hij dan eventuele fietstrainingen aan.

Wat kost JOIN cycling app?

De app (enkel voor mobiel) is gratis te downloaden. De trainingsschema’s functionaliteit is € 9,99 per maand. Je mag de app eerst gratis proberen. Zelf kocht ik na de 14 dagen proefperiode de app voor een jaar. Je krijgt dan nog een klein beetje extra korting. Al met al valt de prijs alles mee.

Hoe werkt JOIN Cycling?

JOIN is in de opzet eenvoudig. Je maakt je profiel aan, stelt je doel in en geeft de waardes in. Het helpt dus als je je omslagzones kent van je hartslag en/of vermogen. Je kunt aangeven of je op hartslag of vermogen wilt trainen. Zelf train ik op vermogen, iets nauwkeuriger dan hartslag. Als je een concreet doel in de agenda hebt staan kun je dit invoeren en werk je hier naar toe. Anders is het een basis periode bijvoorbeeld gericht op FTP vergroten. Het systeem biedt verschillende mogelijkheden. Tot slot geef je de beschikbaarheid van je week aan. Per dag kun je aangeven hoeveel trainingsuren je beschikbaar hebt. Geef je te weinig of teveel op dan komt er een melding in beeld. Deze beschikbaarheid wordt wekelijks opnieuw gebruikt. Voor specifieke wisselingen binnen een week kun je het altijd nog per dag aanpassen.

Tot zover allemaal simpel en handig in gebruik. Ook als je een dag een training overslaat of ziekt bent, past het systeem zich hier automatisch op aan. In het overzicht zie je de voorspelling van conditie. Waardoor je ook zelf inzicht hebt.

Per week zie je de trainingen in de app. Je kunt deze exporteren naar je fietscomputer, Strava of naar Trainingpeaks. De app heeft daarnaast de mogelijkheid om een training te wisselen. Vindt je hem dus niet leuk, of past het je niet, dan kun je met 1 druk op de knop andere voorstellen tevoorschijn laten komen.

JOIN Triathlon

Voor fietsers wordt de app goed beoordeeld. Maar hoe is dit als je aan triathlon doet? Ik nam zelf de proef op de som en kocht een abonnement en ging aan de slag. Gezien de periode (off season) had ik geen specifiek doel ingesteld, maar ging dus voor het uitbouwen van de basis en FTP verhogen. Eerlijk is eerlijk de app werkt makkelijk en de trainingen zijn echt leuk. Het is afwisselend, de uitleg die erbij staat is goed. Zelf exporteer ik de trainingen voor de week 1x per week naar Trainingpeaks en integreer ze zo in mijn persoonlijk trainingsschema.

Voordelen JOIN triathlon

Het grootste voordeel vind ik dan ook de leuke fietstrainingen. De trainingen zitten goed in elkaar en ik merk ook dat ik een sterkere fietser wordt. Geen saaie zone 2 trainingen meer van urenlang gewoon trappen in de zone, maar net altijd wat afwisseling erin. Dan zijn het nog steeds wel rustige zone 2 trainingen, maar net met wat andere blokjes. Hierdoor lijken de uren toch minder en fiets ik er graag mee. De uitleg die bij de trainingen staat is ook helder. Cadans, hartslag en vermogen wordt altijd benoemd en ook het doel van de training.

Het koppelt perfect met mijn fietscomputer en trainingpeaks. Tot zo ver vooral veel voordelen.

Ook interessant: Trainen op hartslag of vermogen; Wat is het beste?

Nadelen JOIN triathlon

Toch zitten er aan ieder voordeel ook altijd nadelen. De eerste is dat de overige trainingen, die je als triatleet natuurlijk veel hebt. Niet echt op waarde worden geschat. Hardlopen en zwemmen wordt wel geüpload in de app, maar niet echt op waarde ingeschat. Zo kan er best na een zware hardloopinterval een pittige training op de fiets staan. Vooral zwemmen wordt ondergewaardeerd. Hij pakt deze data op hartslag. Maar doordat in het zwemmen je hartslag zelden echt hoog gaat, ziet hij deze altijd als een matige activiteit. Terwijl je natuurlijk lichamelijk gezien echt wel moe kan zijn en een rustige training beter kan opvolgen.

Dat er enkel een mobiele app is vind ik ook niet ideaal. Met intensieve trainingsweken vind ik overzicht op een groter scherm gewoon fijner. Wat staat er op de agenda, hoe ziet de week eruit, wat is de belasting en hoe oogt het plan? Het zit allemaal wel in de app, maar als je dit dan vergelijkt met bijvoorbeeld TrainingPeaks is het zeer minimaal.

Zelf exporteer ik de trainingen naar TrainingPeaks en bouw vanuit hier mijn triathlonschema op. De TSS is hierbij belangrijk (training stress score). Het geeft aan hoe men verwacht hoe zwaar de training is. Op basis hiervan bouw je aan progressie, of heb je juist een rustigere week. Helaas is de verwachte TSS ten opzichte van mijn werkelijke TSS na training zelden accuraat. Maar valt deze veel hoger uit. Iets om rekening mee te houden (voor mij) als ik het schema bouw. Dat het vaak hoger uitvalt dan verwacht. De app heeft hierin nog een stap te maken.

Tot slot, doordat ik aan triathlon doe fiets ik maar ‘relatief’ weinig volgens de app. 3 fietstrainingen per week vindt hij te weinig. Hij geeft dus ook continu aan dat mijn FTP naar beneden gaat ipv omhoog. Ik heb dit deels opgelost door mijn beschikbaarheid in de app op triathlonuren te zetten (dus gewoon 6 trainingsdagen) en dan bij het uploaden van de data aan te geven dat ik iets anders heb gedaan die dag. Waar Trainingspak dus aangeeft dat ik verbeter en conditie opbouw, kan JOIN weleens zeggen dat ik alleen maar achteruit gaat. Niet zo leuk ;).

Het op waarde schatten van triathlontrainingen is dus echt nog wel een ontwikkelingsstap om te maken.

Conclusie JOIN triathlon

Concluderend. Zou ik JOIN triathlon aanraden? Ik ben terughoudend als je triatleet bent. De trainingen zijn leuk, afwisselend en de app zit goed in elkaar. Er is wel een maar, het vergt toch aardig wat trainingsinzicht om ze te koppelen met de rest van je trainingen. Zodat je niet teveel gaat doen. Het is dus een bouwsteen en inspiratie voor fietstrainingen. Let er goed op dat de intensiteit past bij de overige triathlon trainingen.

Ben je vooral fietser of wil je de komende periode je helemaal focussen op fietsen? Dan raad ik de app zeker aan. Afwisselende trainingen, goede opbouw en uitleg.

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *