Fiets spuiten – Hoe mijn Canyon racefiets roze werd

Fiets spuiten – Hoe mijn Canyon racefiets roze werd

Soms heb je van die dromen hoe je graag zou willen dat je racefiets eruit ziet. Mijn droom was een roze fiets. Je weet wel, zoals de roze fiets van Mathieu van der Poel in de Giro 2022. Zo’n fiets wilde ik ook. De kans dat ik ooit überhaupt mee kan doen aan de Giro is 0%, dus blijft er maar 1 optie over. Je fiets spuiten, of eigenlijk, laten spuiten.

Wil jij ook graag een Custom Bike? Of ben je gewoon nieuwsgierig hoe dit gaat. Lees dan vooral verder. 

Let wel: Dit is geen gesponsord artikel, het spuiten is op eigen initiatief en eigen kosten ;). 

Keuzes vooraf

Voordat je je fiets laat spuiten zijn er een paar afwegingen belangrijk vooraf. De belangrijkste. De garantie. 

Garantie:

Doordat het fietsframe wordt opgeschuurd, bewerkt en gespoten krijgt het veel handelingen te verwerken. Dit zorgt ervoor dat de meeste fabrikanten hun garantie laten vallen wanneer jij ervoor kiest je racefiets te laten spuiten.

In mijn geval kocht ik een nieuwe (Canyon) racefiets. Zodra de fiets gespoten is, is deze dus niet meer origineel en vervalt een deel (of zo niet alle) garantie. Dit is iets om rekening mee te houden. Durf je dit niet aan, zou je voor wrappen kunnen kiezen (zie verderop dit artikel). 

Racefiets spuiten – waar?

Deze fiets is gespoten door Carbon Herstel in Dongen (Noord-Brabant), een bedrijf gespecialiseerd in het spuiten (en herstelwerkzaamheden) van (carbon) racefietsen. Zij verrichten onder andere werkzaamheden voor diverse grote fietsmerken en zijn volledig gespecialiseerd.

Zelf voeren zij enkel het fiets spuiten proces uit, maar ze kunnen wel het in- en uit elkaar halen van de fiets verzorgen door de inzet van een mechanieker. Mocht je dus niet zo handig zijn met het volledig in- en uit elkaar halen. Kun je de fiets dus zo wegbrengen en laten zij het frame op- en afbouwen voor je. 

Het proces van fiets spuiten

Het proces van fiets laten spuiten begint uiteraard met je ontwerp. In mijn geval had ik een plaatje bij van de Giro fiets. Precies zo ;). Enkel wat wit om het meer vrouwelijk te laten zijn. Clean en strak ontwerp. Ik stond dus ook zo weer buiten.

Uiteraard is het mogelijk om hen mee te laten denken in specifiek design of effecten. Er is maar weinig dat niet mogelijk is. De mooiste dingen kunnen gemaakt worden. 

Logo’s en stickers

Verder wordt de fiets weer volledig ‘origineel’ opgeleverd. In mijn geval is dus enkel de kleur veranderd. Alle stickers, logo’s e.d. zitten allemaal weer op dezelfde plaats terug. Ook de kleine stickertjes van maatvoering ICU gekeurd, ieder klein detail wordt terug gebracht. Echt enkel de kleur van het carbon frame is gespoten.

Foto’s fiets spuiten 

Onderstaand enkele foto’s van de originele fiets (blauw / grijs), het proces en het eindresultaat. Enkel de kleur van de fiets is gewijzigd, alle andere onderdelen zoals de wielen zijn hetzelfde gebleven. 

Fietsframe Wrappen of Spuiten?

Het wrappen neemt steeds meer toe in populareit. Zo kun je dus ook je fietsframe laten wrappen. Dit heeft een paar voordelen ten opzichte van spuiten. Het grootste voordeel is dat het ook weer verwijderbaar is. Zeker als garantie belangrijk voor je is, dan is het fijn dat het frame terug naar de originele staat kan. Ook de handelingen om de fiets in jouw ontwerp te krijgen zijn minder intensief.

In kosten en mogelijkheden maakt het wrappen en spuiten elkaar niet veel. Als je wilt werken met specifieke afbeeldingen of special effects, kan dit soms iets makkelijker met wrapfolie. Speciale metallic kleuren of overlopen kunnen juist weer eenvoudiger met spuiten. 

Er is echter ook een nadeel aan wrappen. En dat is dat ergens de folie stopt en overloopt. Ofwel naden. Dit wordt zo goed mogelijk weggewerkt, maar helemaal ontkom je er nooit aan. Dit is natuurlijk ook de reden dat het weer verwijderd kan worden. 

Met spuiten kun je nooit meer terug naar de originele staat. Of dat een voor- of nadeel is, is aan jou ;). 

Hoe lang ben ik mijn fiets kwijt? 

Het volledige proces van fiets spuiten, van inleveren tot weer ophalen duurde bij mij 2,5 week. Doordat ik mijn fiets niet afgebouwd heb ingeleverd, zat hier dus ongeveer een week bij voor de fietsenmaker. Gemiddeld kun je denk ik rekenen met 2 – 4 weken dat je de fiets kwijt bent. Iets om rekening mee te houden in de planning. 

Wat kost het om een fiets te laten spuiten? 

Tot slot, de meest gestelde vraag. Wat kost het nu eigenlijk om een fiets te laten spuiten? Dat is een beetje afhankelijk van je persoonlijke wensen en de hoeveelheid werk, maar reken tussen de € 400 en € 600,- voor enkel het spuitwerk.

Haal je de fiets niet zelf uit elkaar, maar lever je hem compleet aan komen er nog kosten bij voor de mechanieker. Dan reken je tussen de € 100 en € 200,- extra (prijzen inclusief btw). 

Ontvang gratis inspiratie

Kun je wel wat zweminspiratie gebruiken? Schrijf je in en ontvang GRATIS ‘zwemspiratie’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.