Zoek
Sluit dit zoekvak.

Geen zin om te sporten, 6 redenen waarom je het vooral NIET moet doen

Geen zin om te sporten, 6 redenen waarom je het vooral NIET moet doen

Iedereen kent ze wel, die mensen die zogezegd verslaafd zijn aan sporten. Door regen, weer en wind trekken ze de hardloopschoenen aan om ‘lekker’ een rondje te gaan hardlopen. En jij? Jij begrijpt er niets van. Waarom is dat nou leuk? Je vindt er geen klap aan. En je hebt al helemaal geen zin om te sporten.

Eerlijk is eerlijk sporten is vaak ook niet leuk. We zetten de redenen voor je op een rijtje waarom je vooral geen zin om te sporten hoeft te maken:

6 redenen om geen zin om te sporten te hebben:

Nummer 1: Je wordt er moe van

Omkleden, sporten, zweten, het is allemaal best wel vermoeiend. Zeker als je conditie nog niet goed is, is sporten gewoon zwaar. Je hijgt wat af en in een groep lijkt het al snel dat andere mensen het fluitend doen en jij kijkt waar het zuurstofapparaat hangt. Alles wat zwaar is, wordt al snel als minder leuk ervaren. Dat gaan we dus echt niet nog een keer doen!

Omdenken: Ja, je wordt er moe van. Dat kunnen we niet ontkennen. En het wordt ook nooit makkelijker, je wordt enkel beter. Je conditie wordt beter, de oefeningen ga je beter beheersen en je conditie wordt steeds beter, zodat je die workout de volgende keer veel beter aan kunt.

Nummer 2: Het kost veel tijd en geld

Wat voor sport je ook kiest, het kost altijd tijd en geld. Of het nu gaat om hardloopschoenen, een sportoutfit, of een duur sportabonnement. Voor niets gaat de zon op, dus behalve wandelen (maar ja, dat kost weer veel tijd) is er maar weinig dat geen geld kost.

En je werkt natuurlijk, hebt een gezin, sociaal leven, waar moet je in godsnaam tijd vinden om ook nog te gaan sporten? Vroeger uit bed gaan is een no go en s‘avonds ben je uitgeteld. Nee, tijd heb je er zeker niet voor.

Omdenken: Te druk? Geen prioriteit. Te druk bestaat niet. Laten we hier alsjeblieft mee ophouden. Als je tijd hebt om je op je telefoon te scrollen (zoek je schermtijd maar eens op), dan heb je ’s avonds ook echt wel tijd om van de bank af te komen. Het kost alleen discipline. Ook voor je kinderen ben je een goed voorbeeld als je tijd voor jezelf durft te kiezen en beweging toevoegt aan de opvoeding. Ga lekker samen met de kinderen bewegen. Ook leuk.  

En verwar mentaal vermoeid ook niet met fysiek vermoeid. Een vol hoofd, drukke agenda, stress, is vooral mentaal. Juist in beweging kun je dit soort zaken goed verbeteren.

Nummer 3: Blessures

We kennen ze allemaal. Die mensen die dan starten met hardlopen en na 3 weken strompelend aan komen lopen op een feestje. Geblesseerd. Ha! Denk je, zie je wel. Dat sporten is nog ongezond ook. Iedereen valt wel een keer van zijn fiets af, raakt geblesseerd of valt met skeelers. Het hoort erbij, maar als je het niet doet, hoef je er ook niet van te herstellen. Win win!

Omdenken: Blessures is inderdaad vaak wel een beetje onderdeel van het spelletje. Je lichaam moet wennen aan de belasting. En iedere beginner loopt vaak te hard van stapel. Zeker met hardlopen is beleid heel belangrijk. Je pezen en gewrichten hebben echt tijd nodig. Maar zonder wrijving, geen glans! Rustig opbouwen is voor je lichaam beter, maar ook voor de motivatie. 1x per week sporten is makkelijker in te plannen dan gelijk 3x en vanuit daar kun je altijd weer uitbouwen.

Nummer 4: Het vergt discipline

En laat je nu net geen discipline hebben. Jezelf naar een sport slepen, terwijl je al moe bent. Bespaar jezelf alsjeblieft de moeite. Discipline voor de bank, ja! Lekker eten. Ja! Maar zoiets vermoeiend als sporten, nee. De spierpijn, de vermoeidheid en alle andere punten in dit artikel zijn genoeg redenen om het gewoon niet te doen.

Omdenken: niet iedereen heeft evenveel discipline. Dat klopt. Maar goed nieuws, het is te leren! Hoe meer je het oefent, hoe beter het gaat. Belangrijk, wees gewoon niet te streng voor jezelf. Is het deze week niet gelukt, start volgende week weer. Straf jezelf niet af door negatief tegen jezelf te praten. Iedere stap is er 1. Iedereen is ergens begonnen. Zelfdiscipline is te leren en goed voor je zelfvertrouwen.

Nummer 5: Je bent er niet goed in (of anderen zijn altijd beter)

Sta je daar, rent iedereen je voorbij. Iedereen oogt als een pro op de sportschool en jij weet niet eens waar de gewichten of apparaten voorbij. Gaat de ene als een soepele dolfijn door het water, probeer jij te overleven. Je kan het gewoon niet, dus doe het maar niet!

Omdenken: Vergelijk nooit jouw begin, met iemand ander zijn ‘midden’, of waar ze ook staan. En dat is lastig, want iedereen kijkt nu eenmaal om zich heen. Maar ook die ‘pro’ is ooit begonnen. En vraag het maar eens, ze weten het vaak nog als de beste. Maar ieder stapje dat je zet is er 1 en het wordt steeds makkelijker en leuker.  

Nummer 6: Je valt toch niet af

Veel mensen starten met sporten om af te vallen. Het doel is duidelijk. Er moeten kilo’s af. En dan ga je fanatiek aan de slag en val je niet af. Doel niet gehaald, motivatie weg en zie je wel. Sporten is niet leuk en het helpt niet.

Omdenken: 80% van afvallen is voeding. Dus sporten alleen is zeker een goede ondersteuning, maar de basis van afvallen zit echt in voeding. Lees ook: Afvallen zonder sporten; kan dat?

Waarom het niet leuk is, maar toch beter is dat je eraan gaat beginnen 😉

Oke, we hebben je net geholpen met redenen waarom sporten dus niet leuk is. En hoe je er anders naar kunt kijken. Als je twijfelt om te gaan sporten, alle redenen zijn vaak excuses. Het is toch echt beter dat je het wel gaat doen. Vaak waren die fanatiekelingen die wel sporten overigens ooit jou en vonden ze het ook niet leuk. Toch ging op een dag die knop om en begonnen ze eraan.

Zonder dat je het leuk hoeft te vinden. Als ik zo eerlijk mag zijn, ik ben triatleet, sport 7-10u per week, heb 3 kleine kinderen en werk. Vaak heb ik geen zin, ga ik met tegenzin mijn tas inpakken, beloof ik mezelf dat ik na 1km hardlopen mag omdraaien (wat ik vervolgens nooit doe) en dat een klein rondje fietsen altijd nog beter is dan niet fietsen.

Lees ook: 6x in de week sporten met 3 kinderen; Hoe doet ze het toch?

Toch ga ik. Het is denk ik een illusie dat mensen die fanatiek sporten ook altijd zin hebben om te sporten. Het is namelijk korte termijn, boven lange termijneffect. Het effect van sporten gaat zoveel verder dan die ene avond (of ene week) geen zin hebben. De gezondheidsvoordelen zijn enorm, discipline is goed voor zelfvertrouwen en in beweging is nou eenmaal alles leuker. Ook als je veel in je hoofd zit, in de knel zit met zaken zul je zien dat sporten letterlijk een manier van loslaten is. Je lichaam verwerkt zaken beter in beweging.

Nu ga ik zeker niet zeggen dat iedereen maar aan triathlon moet gaan doen, want dat kan wel echt een te grote stap zijn. Maar bewegen, wandelen, een rondje fietsen. Of zelfs relaxt suppen. Er zijn zoveel leuke sporten of manieren om in beweging te zijn. Wist je dat er zelfs ‘slow triathlon‘ of slow sporten bestaat?

En ook al vind je het dus niet leuk, doe het toch maar ;).

Het is namelijk echt positief verslavend, ook voor jou. Alleen even door de zure appel heen, gemiddeld genomen smaakt die appel ongeveer 3 maanden zuur, daarna wordt het routine. En dus steeds lekkerder.

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *