Zoek
Sluit dit zoekvak.

Slow triathlon – laagdrempelig starten en bewegen

Slow triathlon – laagdrempelig starten en bewegen

Soms is de drempel om te starten met triathlon gewoon net wat te hoog. Daar zijn tal van redenen voor. Te weinig trainingsuren beschikbaar, fysiek nog niet voldoende getraind, of wellicht herstellende van ziekte of blessures. Het maakt niet uit, soms past het gewoon even niet. Toch zijn er alsnog mogelijkheden om op een laagdrempelige manier te starten met triathlon / bewegen. Heb je namelijk weleens van ‘Slow Triathlon’ gehoord? Of ‘Slow Sports’ in het algemeen?

Slow Sports

Het idee achter slow sporten is dat plezier en bewegen voorop staat. Geen competitief element, gewoon met plezier in kleine stappen het bewegen opbouwen. Het is dus de meeste relaxte versie van sporten die je maar kunt bedenken. En dat is nou net zo leuk! Er is al zoveel dat ‘moet’ in het leven. En hoe fijn is het dan dat bewegen juist volledig op je eigen tempo kan, zonder competitieve doelen. Gefocust op de ontspanning.

Zo heb je ‘slow jog’, maar ook ‘slow run’. Bij beide varianten staat ontspanning en op een rustige manier conditie opbouwen voorop. Het is altijd buiten, bij voorkeur in een inspirerende omgeving zoals in het bos. Vaak wordt er gecombineerd met ademhalingsoefeningen, of juist wat basis spierversterkende oefeningen. Wat het ook is, eigen tempo en op basis van wat je lichaam aangeeft te kunnen.

Het idee erachter is om mensen die een te hoge drempel zien in sporten toch in beweging te krijgen. Op een relaxte manier je conditie opbouwen. Zonder druk en stress te ervaren van een competitief doel. Zonder blessures. Er is zelfs een boek over geschreven. Ideaal voor mensen die sporten dus helemaal niets vinden, maar toch ergens een stemmetje horen dat het zo goed voor ze zou zijn. ‘van NO GO, naar GO SLOW‘.

Slow triathlon

Bij een slow triathlon worden dezelfde basis principes gehanteerd als bij ‘slow sports’ in het algemeen. Je gaat ook zwemmen, fietsen en lopen (of dus wandelen). Op je eigen tempo en zelfs soms over verschillende dagen (afhankelijk van het evenement). Ook hier weer, plezier en ontspanning ver boven prestatie. Geen uitslagenlijsten, geen prijzen voor de nummers 1, 2 en 3. Maar met elkaar een leuke dag maken in beweging.

Er is tijdens een slow triathlon geen tijdwaarneming.

Tijden zijn niet belangrijk. Snelheid is niet belangrijk. Het gaat om het in beweging zijn en gewoon op je eigen tempo (of met een groepje) de afstand afleggen. De evenementen zijn lekker laagdrempelig en vooral super gezellig. En wist je dat deze rustige trainingen juist super goed voor je zijn? Wil je hier meer over lezen: Zone 2 training, waarom het zo ontzettend belangrijk is (en het veel te weinig gebeurd!)

Slow triathlon evenementen

In Nederland worden er verschillende slow triathlon evenementen georganiseerd. Zo is er ‘Slow Triathlon’ in Amsterdam en Friesland. Maar zijn er ook andere vormen, zoals de ‘TriDaagse’ (iedere dag 1 onderdeel), zoals organisatie ’t Veerke organiseert in Oud Gastel (Noord-Brabant). En is er tegenwoordig de ‘chill triathlon’ van Zwemanalyse. Een overzicht:

 

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *