Zoek
Sluit dit zoekvak.

Borstcrawl Leren

Borstcrawl Leren

Als ik 1 ding echt totaal niet kon, was het wel zwemmen. Als kind heb ik mijn A & B diploma gehaald en daarna heb ik me zeker 25 jaar lang gespecialiseerd in ‘hoe kom ik op mijn luchtbed, zonder nat te worden’. Een expert ben ik zeker op dit gebied.

Zwemmen was gewoon niet aan mij besteed. Het water was me altijd te koud, het omkleden vond ik niets en daarna stinkt alles naar chloor. Ook op vakantie moest het wel heeeeel warm zijn wilde ik – heel kort – in het zwembad gaan.

Dat zwemmen was dus niet zo mijn ding. Dat bleek uit alles. Maar ja, ik wilde toch graag de borstcrawl leren voor de triatlon. En dus schreef ik mezelf vol positieve energie in voor een basis borstcrawlcursus van de KNZB.

In 12 weken tijd leren zwemmen, samen met andere beginners. Een beetje sceptisch was ik wel, want ik besloot de aangeraden basis materialen (zoomers, plankje, snorkel en pull buoy) allemaal niet te kopen ;). Eerst zien, dan geloven. 

Borstcrawl leren – wat ga je precies leren?

Hoe leer je nu eigenlijk borstcrawl? Wat zijn de basisprincipes? In de basis zijn de meeste borstcrawl cursussen volgens dezelfde principes opgebouwd. Zoals de essentie van gestroomlijnd zijn, je wilt namelijk zo efficiënt mogelijk door het water gaan met zo min mogelijk weerstand. Dat betekent dat lichaamspositie heel erg belangrijk is. Je leert deze basisprincipes.

Daarna wordt de totale zwemslag opgedeeld in onderdelen. Ligging, borstcrawl benen, ademhaling en borstcrawl armen. Tot slot komt alles samen. De gevraagde materialen komen bij de borstcrawl leren allemaal van pas. Bij les 2 had ik dus mooi alle zwemmaterialen bij ;).

Tijdens de meeste cursussen wordt aan het begin en eind ook een video gemaakt. Deze helpt je om te zien hoe je zwemtechniek er onderwater uit ziet. Je zult zien dat je vaak heel andere dingen doet dan je zelf in gedachte hebt. Heel erg leerzaam dus. 

Maar ik kan al borstcrawl zwemmen, heeft het dan wel zin zo’n cursus?

Ja! Veel zwemmers die deelnemen aan de cursus beheersen al een beetje de borstcrawl. Dus of je nu helemaal niets kunt, of je weet je weg redelijk door het zwembad. De cursus is voor beide zwemmers geschikt. Wel is het zo dat hoe ouder je bent, hoe lastiger bepaalde zaken af te leren zijn. Borstcrawl techniekfouten vergen wat meer tijd om aan te passen dan wanneer je helemaal nieuw begint. Wil je overigens meer leren over de meest gemaakte borstcrawl fouten. Lees dan dit artikel: De 10 meest gemaakte borstcrawl fouten

Wat mag ik verwachten na de cursus?

Beheers je de borstcrawl na een cursus? In alle eerlijkheid, nee, die kans acht ik niet zo groot. Goed borstcrawl leren is een lang proces. Het is een technische slag die veel oefening vergt om goed uit te voeren. Zeker op een latere leeftijd leer je toch wat minder makkelijk. Als je zelf borstcrawl hebt aangeleerd is het nog lastiger om een nieuwe / andere techniek je eigen te maken.

Maar met veel oefening en regelmatig opfrissen van de techniek kun je snel wat banen borstcrawl zwemmen.

Wil je dus goed borstcrawl leren zwemmen? Dan raad ik je zeker een cursus of andere vormen van technieklessen aan
(bekijk hier  de opties voor zwemtraining voor volwassenen).

Of lees de blog waarin ik de twee grootste aanbieders met elkaar vergelijk: Borstcrawlcursus; Mijnzwemcoach (KNZB) vs Zwemanalyse

 

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

6 reacties

 1. Leuk om te lezen allemaal! Ik lees nog eea terug en ben benieuwd naar je ervaringen met de cursus van de KNZB. Is het een kwalitatief goede cursus waar je ook persoonlijke feedback krijgt?
  Ik heb vorig jaar de cursus elders gedaan en m’n ervaring was dat er teveel cursisten waren waardoor er te weinig aandacht was voor persoonlijke ontwikkelpunten. Ben benieuwd hoe je dat hebt ervaren. Dank alvast voor je reactie.

  1. Hoi Patricia,
   Ik heb inderdaad de cursus gedaan bij de KNZB en ben er zeer tevreden over. De cursus was uiteindelijk ook de reden dat ik door ben gegaan met zwemmen. Zo leuk vond ik het. Wij zaten met 12 man in een groep op 1 trainer. Wij hadden dan 2 banen in het zwembad (max 6 per baan, goed te doen met oefeningen). Mijn man daarentegen heeft het ook gedaan en zat maar met 8 in een groep op 1 trainer. Ik geloof dat 12 de maximum is. Ik vond de cursus logisch opgebouwd en de stappen goed te doen. In de tweede les (geloof ik) maken ze altijd een video analyse waarop je dan persoonlijke feedback krijgt. Op het eind doen ze het nog een keer. Ook in de lessen vond ik de persoonlijke feedback prima. Maar goed, het zal ongetwijfeld ook een beetje trainer afhankelijk zijn.
   Hopelijk helpt dit je wat. Als je nog meer vragen hebt, dan hoor ik het graag.
   Veel succes!
   Groetjes, Melissa

 2. Wie o wie kan mij vertellen waar ik in Eindhoven een cursus borstcrawl voor beginners kan volgen? Bij mijn zwembad Ir. Ottenbad kan dat dus niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *