Zoek je een leuke uitdaging in het zwemmen? Ga dan eens voor een 100×100 zwemmen. Ofwel 10km. Dat zijn dus 200 banen in een 50m bad opgedeeld in setjes van 100m zwemmen (of 400 banen als je in een 25m bad zwemt). Geen wedstrijd, maar gewoon voor de hobby je duur vermogen eens op de proef stellen. Bij de meeste 100×100 evenementen is de sfeer heel gemoedelijk en ontspanning waarin plezier voorop staat.
Toch zijn er altijd nog wat handigheidjes als je voor het eerst je 10km gaat proberen te zwemmen.
Inschrijftijd kiezen
Bij de 100×100 zwemtrainingen schrijf je je in op een inschrijftijd. Dit is de tijd waarop je iedere 100m gaat vertrekken. De uitdaging is dus niet om in 1x 10km te zwemmen, maar het zijn altijd setjes van 100m. Meestal hoef je niet de volle 100 te kiezen, maar is het al mogelijk om mee te doen vanaf 50×100.
Kies een inschrijftijd die je makkelijk gaat halen. Zeker als je geen ervaring hebt, pak het ruim. Je weet nog niet hoe je lichaam gaat reageren op de vermoeidheid, vooral voor je schouders. Dus beter wat teveel rust in het begin, dan dat je op het eind een te hoog tempo moet proberen vast te houden. Het is ook fijn voor de andere zwemmers met wie je de baan deelt dat de verschillen niet te groot zijn. Wees dus realistisch.
Denk bijvoorbeeld aan 15 a 20 seconde marge op je duurtempo. Ga in ieder geval zeker niet uit van je sprinttempo.
Voorbereiding
Is het nodig vooraf specifiek te trainen voor 100×100 zwemmen? Hoe beter je voorbereid bent, hoe makkelijker het uiteraard wordt. Toch als je een gevorderde zwemmer bent, die een paar keer per week trainingsuren maakt in het zwembad kun je het wel redden. Hoe beter je duur uithoudingsvermogen is, hoe makkelijker het uiteraard wordt. Zelf heb ik een goede zwembasis en haalde ik het zonder specifieke voorbereiding in het zwembad. De 2 maanden ervoor zwom ik geen enkele keer meer dan 2km. Wel trainde ik duur in andere (triathlon) sporten en weet ik dat ik een goede zwemtechniek heb.
Ben je onvoldoende getraind of twijfel je over de afstand? Vaak kun je het ook in estafette vorm doen. Je dient zelf wel een team te verzamelen.
Of start met zwemschema’s als je de basis nog verder wilt bevestigen.
Toegestane type badkleding
Doordat 100×100 vooral een sportieve uitdaging is en geen wedstrijd zijn er geen officiele eisen aan de badkleding. Het meest gebruikelijk is gewoon je standaard trainingsbadkleding. Dus strakke zwembroek voor heren en een sportbadpak / sportbikini voor dames. Een wedstrijdpak dat gebruikt wordt in zwemwedstrijden is ook toegestaan. Dus een skinsuit. Een enkeling zwemt in een shorty, kort wetsuit. Zeker als je gevoelig bent voor kou dan kan dit een goed hulpmiddel zijn. Je ligt toch aardig wat uren in het water.
Banen tellen
Soms heb je de luxe dat iemand per baan wordt aangesteld om banen te tellen. Deze persoon vinkt op een lijstje het aantal banen af en houdt misschien zelfs nog je starttijd bij. Maar het kan ook zomaar zijn dat je op jezelf aangewezen bent. Er zijn dan verschillende manieren om je banen te tellen en tijden bij te houden.
Sporthorloge
Je sporthorloge kent ongetwijfeld een interval tijd. Hier kun je je ingeschreven starttijd op zien (of wellicht zelfs instellen). Hij geeft een signaal iedere keer als je weer begint en telt wellicht ook de interval aantallen.
Soms dien je zelf interval ‘af te tikken’ op je horloge. Door middel van het indrukken van de knop verspringt de set dan. Leuk in theorie, maar in praktijk zie je toch vaak dat zwemmers dit een keer (of meerdere keren) vergeten. Vertrouw dus niet enkel op je horloge als je heel precies de 100×100 wilt zwemmen.
Variëren met voeding
Tijdens een lange inspanning is het belangrijk goed te blijven eten en drinken. Maar je kunt ook je eten gebruiken in het banentellen. Bijvoorbeeld na iedere 10e set eet je een ontbijtkoek. Je neemt er 9 mee en als ze op zijn heb je 100 sets gehad. Lekker praktisch. Zo hoef je maar tot 10 te tellen.
Zelf had ik 100 haribo beertjes meegenomen in een bakje. Dat had verschillende voordelen:
- 100 beertjes gingen mee met twee bakjes. Zo kon ik de beertjes overhevelen van het ene naar het andere bakje (of opeten ;)).
- Het geeft je wat te doen. Een taak. Zwemmen in een zwembad kan echt heel saai zijn en zo heb je iets om ‘af te vinken’.
- Het is een vorm van mentale beloning. Weer zoveel baantjes gedaan!
- In Haribo beertjes zitten aardig wat suikers en koolhydraten. 1 zakje van 100 beertjes (er zitten er 104 in een zak ;)), geeft +/- 200 koolhydraten (80 koolhydraten per 100gr). Dus dat is aardig wat ‘sportvoeding’.
- Je hebt wat te kauwen, zonder dat het moeilijk te eten is. Zelf at ik bv verder geen vast voedsel. En na een gelletje is een beertje toch een lekkere afwisseling.
Variëren met hulpmiddelen
Naast variëren met voeding kun je ook variëren met hulpmiddelen. Tijdens de meeste evenementen ben je vrij om ieder gewenst hulpmiddel in te zetten. Zoomers, snorkel, paddles, pull buoy, wat jij wilt. De afwisseling is ook goed voor je lichaam. Zwem bijvoorbeeld de eerste 10 zonder hulpmiddelen, daarna 10 met zoomers, 10 met pull buoy, 10 met paddles en dat rondje 2 keer. Dan heb je al 80 sets gehad. Let wel, paddles kunnen ook tegen je gaan werken. Het zwemmen wordt zwaarder in je schouders, dus bepaal voor jezelf of dit handig is.
Af en toe een baantje rugslag vinden je schouders overigens wel fijn.
Ouderwerts papiertje
Wat ook handig is, is gewoon een papiertje. Je maakt een A4 met daarop 4 kolommen van 1 t/m 100. Je lamineert het blaadje en zet na iedere 100m met een stift een streep erdoor. Met voldoende rust heb je daar zeker tijd voor. Lekker aftellen en je weet zeker dat je correct zit.
Indien gewenst kun je zelfs de starttijden er nog achter zetten. Je krijgt dan als je bijvoorbeeld iedere 2.15 start:
1 – 00
2 – 15’
3 – 30’
4 – 45’
5 – 00’
Zo weet je op welke stand van de klok je weer kunt vertrekken zonder dat je hoeft te rekenen (je denkt nu, dat onthoud ik wel, maar vaak toch niet bij vermoeidheid, was ik nu net gestart op de 0? Of was dat toch al 2 sets geleden?
Of, als je moderner bent. Je hebt ook de ‘form swim goggle’. De zwembril waarin je live de afstand en snelheid in het hoekje van je bril ziet.
Voeding en drinken 100×100 zwemmen
Voeding en drinken is belangrijk bij iedere duurprestatie. Zorg dat je vooraf goed gegeten hebt met veel koolhydraten (zoals pasta). Tijdens het zwemmen kun je ontbijtkoek eten, bananen of iets soort gelijks wat goed voed en voorziet van voldoende koolhydraten en suikers.
Ook het drinken is belangrijk. Water en een isotone sportdrank. Sommige mixen nog brinta met whey proteine. Hou het vooral bij voedingsmiddelen en dranken die je gewend bent. Buikkramp kun je al helemaal niet gebruiken ;). Ook na het zwemmen is het belangrijk om goed te eten.
100×100 zwemmen in de praktijk
Zelf zwom ik de 100×100 challenge (in Alkmaar, bij Open Water swimming club). Een hele relaxte uitdaging zonder wedstrijdelement. Ik had een starttijd van 2.00min per 100m opgegeven en was vooral benieuwd ‘hoe heet de soep gegeten wordt’. Nou niet ;). Je start wanneer het jou uitkomt en de tijd is vooral een richtlijn. Soms zwom ik dus sets van 100m en soms ook gewoon 700m achter elkaar. Ik hanteerde een ‘beertjes administratie’ met mijn haribo beertjes. Dat ging tot zeker de helft goed. Daarna werd ik vermoeid en werd het tellen steeds lastiger. Ik wilde vooraf perse niet enkel op mijn horloge vertrouwen (omdat die er weleens naast zit), maar uiteindelijk werd dat toch mijn enige hulpmiddel voor het tellen. Ik besloot te zwemmen tot mijn horloge 10km aangaf. Dus wellicht was het een baantje meer of minder. En hoe langer ik zwom, hoe minder me dat uitmaakte.
Ik zwom veel met zoomers. Ik ben daarop getraind en gewend. Als je dit niet gewend bent is dit een risico. Je krijgt snelheid, maar ook makkelijk kramp. Iets om een rekening mee te houden.
Verder is 10km zwemmen in een zwembad echt een mentaal spel. Zoals met iedere lange duurprestatie wordt je mentaal flink op de proef gesteld. In een zwembad ervaarde ik dit nog net wat heftiger dan tijdens mijn 210km lange afstanden fietsen bv (wat nog veel langer duurde). Je bent enkel op jezelf aangewezen. Ziet ontelbare tegeltjes op de bodem voorbij komen en verder helemaal niets. Geen muziek. Ook geen mooi uitzicht. En geen praatje met iemand anders (of enkel een paar woorden). Gewoon jij en jezelf en een eindeloze hoeveelheid baantjes.
Uiteindelijk zwom ik 3u en 3min (gemiddeld tempo 1.50) en lag ik 3.5u in het water.
Herstellen
Tot slot, onderschat de inspanning niet. Bij pijn tijdens het zwemmen stop. En geef jezelf ook naderhand voldoende ruimte om te herstellen. Waarschijnlijk zwem je niet vaak 10km en het is dan ook belangrijk om jezelf de dagen erna voldoende rust te geven.
Maar geniet er vooral van en maak er een leuke dag van.
Succes!
Locaties 100×100 zwemmen
Wil je ook graag een 100×100 zwemmen. Op de volgende locaties wordt regelmatig een 100×100 zwemmen georganiseerd:
- Open Water Swimming club organiseert regelmatig 100×100 zwemmen evenementen (Alkmaar). Zowel in het binnenbad als buitenbad (beide 50m zwembaden).
- Zwemcoaching Breda organiseert ieder jaar 100×100 zwemmen in een 25m bad in Dordrecht aan het einde van het jaar.
- ‘Zwemmen langs waalcheren‘, organiseert ieder jaar eind december een 100×100 in Vlissingen.
Niets in de buurt of wat je past? Bij veel zwembaden is het ook mogelijk om je eigen baan te huren. Zo kun je met een groepje een paar uur een baan huren en zo je eigen 100×100 zwemmen te organiseren.