Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zwemhorloge – de beste zwemhorloges voor in het zwembad (2021)

Zwemhorloge – de beste zwemhorloges voor in het zwembad (2021)

Veel sporters vinden het heerlijk om na het sporten statistieken te bekijken en progressie te kunnen bijhouden. In het zwemmen is een sporthorloge dan ook een leuke toevoeging om je zwemactiviteiten te kunnen volgen.
Het klinkt ook super handig. Een horloge dat precies weet hoe ver je bent als je een lange set moet zwemmen. Zelf banen tellen is dan verleden tijd. Of in sommige horloges kun je zelfs je trainingsschema programmeren.
De techniek houdt het allemaal bij voor je… Toch?
Uit ervaring blijkt dat een goed zwemhorloge nog niet zo eenvoudig is. Niet ieder sporthorloge is namelijk even secuur in het zwembad. En dat is toch wel zo handig. Met zoveel sporthorloges op de markt zie je soms door de bomen het bos niet meer.
Dus maakte ik een overzicht van de beste zwemhorloges van dit moment.

Keuzes vooraf

Voordat je je verdiept in sporthorloges voor zwemmen is het belangrijk jezelf af te vragen waar je het horloge allemaal voor wilt gebruiken. Is het enkel om het zwemmen te traceren? Of doe je bijvoorbeeld aan triatlon en wil je ook de andere sporten kunnen monitoren? Ga je het horloge 24/7 dragen? Of doe je hem enkel om als je gaat sporten? Dat laatste maakt vooral uit voor de looks & feels van het horloge. Sommige sporthorloges kunnen wat grof zijn. Zeker voor smalle vrouwenpolsen niet altijd even mooi.
Grofweg gaan de meeste keuzes tussen twee merken, Garmin vs Polar. Ik schreef een aparte blog over de grootste verschillen tussen deze twee merken.
Dan zijn de volgende dingen ook nog belangrijk:

 • Besturingssysteem – is het horloge wel compatibel met je eigen smartphone? Wel zo handig om gelijk de statistieken te kunnen bekijken.
 • Functies – welke functies wil je naast het traceren van je sport ook graag gebruiken? Bijvoorbeeld een timer, agenda functie, synchroniseren met je smartphone, etc.
 • Levensduur batterij – zeker als je je horloge hele dagen draagt is batterijduur een belangrijk punt.
 • Uiterlijk – vindt je het überhaupt mooi om te dragen?
 • Prijs – hoe meer functies, hoe hoger de prijs. Bedenk je dus vooraf of je al die functies wel echt gaat gebruiken.

Touchscreen of niet? 
In de keuzes tussen (zeer veel) sporthorloges kan ik aanraden om een zwemhorloge te kiezen dat geen touchscreen bevat. Een touchscreen wil in het water nog weleens onbetrouwbaar zijn. Een horloge dat bediend wordt met knoppen (of beide mogelijkheden heeft) heeft de voorkeur. Deze werken altijd en weet je zeker dat je tijdens het zwemmen niet ineens op pauze staat of je training weg is.

Zwemhorloge – opties 2021

De volgende horloges hebben een plek gekregen in dit artikel:

 • Polar Vantage
 • Garmin Swim 2
 • Swimmo Swimming smart watch
 • Garmin Forerunner 935

In werkelijkheid heeft bijna iedere smartwatch of sporthorloge wel het sportprofiel zwemmen binnen de opties. Dit zijn echter de meest geavanceerde sporthorloges op dit moment voor in het zwembad.

Polar Vantage

Prijs vanaf € 229,-
Waarom dit horloge?
Polar is een zeer bekend merk als het gaat om sporthorloges. Ze staan bekend om de vele sportprofielen die te gebruiken zijn. Ook de vormgeving van de Polar Vantage is vooruit gegaan ten opzichte van zijn voorgangers. De ronde vormgeving maakt het een mooi horloge om te dragen. Verkrijgbaar in zwart en wit en in verschillende formaten.
Superhandig:
De vele sportprofielen zijn heel handig. Zeker voor triatlon. Of eigenlijk iedere sport heeft Polar wel een sportprofiel van. Polar heeft een eigen Polar Flow app waarin je al je gegevens op mobiel of desktop kunt bijhouden.
Hartslagmeting? 
De polar Vantage heeft een ingebouwde hartslagmeter via de pols. Ook kun je los een hartslagband koppelen die om je borst gaat. Hierdoor is de meting nog accurater.
Minpunten
Hoe spijtig ook, als zwemhorloge is het niet zo accuraat in de meting. Zeker in het zwembad zit hij er heel vaak naast met de hoeveelheid meters. Dit maakt dit horloge geen betrouwbare partner in het zwembad.
Conclusie
Goed horloge voor zeer veel verschillende sporten. Met GPS (en GPX) functie ideaal voor buitensporten. Iets minder geschikt voor zwembadzwemmen.
Waar te koop:
Bol.com heeft een groot assortiment aan Polar horloges. 


Garmin swim 2

Prijs vanaf € 249,-
Waarom dit horloge?
Zoals de naam al zegt is de Garmin Swim 2 speciaal gemaakt voor zwemmers. Het houdt vrijwel alles bij dat je kunt wensen als een fanatieker zwemmer. Hartslag via de pols, intervaltijden, rusttijden, zwem efficiëntie, afstand, tijd, tempo, slagtype, aantal slagen en nog veel meer! Dankzij de GPS ook geschikt voor open water.
Superhandig:
Dit zwemhorloge geeft tijd en afstand aan ook wanneer je zwem specifieke oefeningen uitvoert of gaat zwemmen met één arm.
Hartslagmeting? 
Ja, via een ingebouwde polssensor.
Minpunten
Als zwemhorloge weinig. Maar als algemeen sporthorloge is het wel wat beperkt. Al meet het wel hardlopen, fietsen en dagelijkse activiteit.
Conclusie
Als ik voor een nieuw zwemhorloge zou gaan, zonder teveel poespas is de Garmin Swim 2 absoluut aan te raden. Het lijkt me voor nu het beste complete zwemhorloge op de markt met veel functionaliteiten op het gebied van zwemmen. Ik heb het geluk gehad het horloge ook te mogen testen. De complete review lees je hier ‘Review Garmin Swim 2‘.
Waar te koop:
Bol.com

Swimmo Swimming Smart Watch

Prijs vanaf € 199,-
Waarom dit horloge?
Speciaal ontwikkelt voor zwemprestaties. Meet alles wat je wilt meten als zwemmer. Mooie vormgeving.
Superhandig:
Je ontvangt direct een signaal als je een PR hebt verbroken.
Hartslagmeting? 
Ja, via polssensor
Minpunten
Echt gericht op zwemprestaties. Meet geen ‘sporten op het droge’. Ook geen GPS voor openwater metingen.
Conclusie
Mooi sporthorloge voor zwemmers. Gezien de prijs zijn er completere sporthorloges te koop die meer meten dan enkel zwemprestaties.
Waar te koop:
Swimmo

Garmin Forerunner 745

Prijs vanaf € 450,-
Waarom dit horloge?
Ultiem sporthorloge voor onder andere triathlon. Zeer compleet sporthorloge. Dit geldt eigenlijk voor de volledige ‘Forerunner’ collectie van Garmin. Lees hier de volledige review van dit horloge: Garmin Forerunner 745.
Superhandig:
Heel nauwkeurig GPS signaal, ideaal voor openwater zwemmen.
Hartslagmeting? 
Ja, via polssensor
Minpunten
Door de vele opties heeft het wat tijd nodig om de software goed te kunnen gebruiken en in te zetten. Maar goed, als dat alles is.
Conclusie
Van andere  zwemmers weet ik dat de Garmin vrij accuraat is in het meten van de afstanden in het zwembad. Met alle functionaliteiten en sportprofielen is dit een zeer compleet sporthorloge dat ook goed geschikt is voor zwemmen.
Waar te koop:
O.a. bij Bol.com

Alternatieven Zwemhorloge

FORM swimNaast de ’traditionele’ sporthorloges zijn er in de zwemwereld ook andere innovatieve meetinstrumenten. De meest bekende hiervan is de “FORM” zwembril (verkrijgbaar via Amazon). Deze hightech smart zwembril geeft realtime in het glas van je zwembril onder andere je zwemtijden en afstanden weer. Ook kun je het koppelen met een hartslagmeter de OH1 van Polar. Deze hartslagsensor klip je ook aan je zwembril waardoor er geen bluetooth afstand te overbruggen is van je borst naar de bril.

Conclusie

Ondanks dat de markt vol is met diverse soorten zwemhorloges / sporthorloges zie je veel fanatieke zwemmers maar weinig met een horloge om zwemmen. En zelf heb ik deze transformatie ook gemaakt. In het begin was mijn zwemhorloge heilig. Ik kon bijna niet wachten om na het zwemmen de gegevens te downloaden en te bekijken. Ondertussen ben ik er wat relaxter mee ;). Het is maar een hulpmiddel.
Zwemmen is een vrij constante sport. Tijden verbeteren kost maanden aan training en het gaat relatief langzaam. Ik weet dus ongeveer wel wat mijn standaard zwemtijden zijn en heb hiervoor geen horloge meer nodig. Ook heeft ieder zwembad eigenlijk een zwembadklok. Dit is ook een prima hulpmiddel om jezelf eens op een bepaalde afstand te meten.
Met zwemtechniek kan het horloge eigenlijk niet omgaan. Ga je dus veel wrikken of andere techniekoefeningen doen dan heeft het horloge weinig toegevoegde waarde. Al belooft de Garmin Swim 2 wel beter om te kunnen gaan met 1 arm techniek oefeningen en hebben de Garmin horloges veelal een ‘oefeningen optie’.
Bij sprinttraining is het horloge onvoldoende accuraat omdat het pas begint te meten op het moment dat je start met zwemmen. Terwijl de tijd natuurlijk begint te lopen op het moment dat je start van het startblok. Hiervoor werkt de zwembad klok toch beter of iemand die vanaf de kant je tijd meet.
Waarvoor is het dan wel handig? Het meet automatisch je trainingen wat bijvoorbeeld voor triathlon handig kan zijn om al je trainingen goed bij te houden. Ook in open water is een horloge met GPS functioneel om afstanden en tijden bij te kunnen houden. En je houdt alle data bij van al je sportactiviteiten. Want uiteindelijk vinden we allemaal onze statistieken toch best wel leuk ;).

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

12 Responses

 1. Hai there,
  Ik zit ziek thuis en kreeg je artikel over open water zwemmen van een sportmaat die het erg koud vind buiten. Ik doe alleen open water zwemmen, zomer tot winter en weer terug.
  Heel leuk artikel van je, ik vind je sprankelend schrijven en durft ook nog een mening in te nemen, perfect.
  Ik vind het wel heel jammer dat je het zwem horloge wat ik gebruik niet beschrijft, een ‘marlin swim meter’.
  Een perfect horloge voor zwemmers, zowel binnen als open water. Het horloge praat tegen je en je hoort telkens je prestaties. Ik train in Australië bij swimsmooth.guru. Complete trainingen zet ik in de meter, ik ga te water en ik hoor wat ik moet doen, geweldig.
  Kijk eens op youtube ‘Marlin swim meter’ en je ziet verschillende filmpjes, echt fantastisch. Ik hoop dat de meter bekender wordt in Nederland.
  Ps1: ik ontvang niets voor promotie van marlin en ben ook niet in dienst bij de maker
  Ps2: je mag ‘m een keer lenen in een weekend, niet doordeweeks, ik train zelf drie keer per week
  Groeten uit het mooie Berghem, léone

  1. Hi Leon,
   Bedankt voor de tip! Ik heb inderdaad nog nooit van het merk gehoord. Even gegoogeld ziet er goed uit. Hij moet wel vrij accuraat zijn als je geen scherm hebt. Is dat ook zo in het zwembad? Want als hij een baantje per ongeluk mist, klopt je gesproken schema niet meer lijkt me.
   Groetjes, Melissa

 2. Beste Leon,
  Na jou tip gelezen te hebben ben ik naarstig op zoek gegaan naar een MARLIN SWIM METER. Echter was mijn zoektocht tevergeefs. Heb jij misschien een tip waar ik deze wel nog kan bestellen? Met dank en vriendelijke groet uit België.

  1. Hi Nora,
   De marlin swim meter is een product van Platysens. Als je bij hen op de website kijkt platysens.myshopify.com kun je de Marlin nog kopen. Ik heb verder geen ervaringen met het bedrijf of de webshop. Dus ik durf verder niets te zeggen over de betrouwbaarheid. Voorheen verkochte ze het ook op Amazon, maar ik zie dat hij daar op uitverkocht staat. Zelf test ik op dit moment de Garmin Swim 2, ook een heel mooi zwemhorloge (blog hierover volgt binnenkort).
   Veel succes! Groet, Melissa

 3. Hallo Melissa,
  Ik kwam ook steeds op deze site uit maar dacht dat we die vanuit België niet konden bestellen. Met deze is dat dus direct gebeurd :):).
  Ik heb voor het zwembad al jaren een SWIMOVATE en ben hier nog steeds super tevreden mee. Ik ben eigenlijk nog maar net begonnen met open water zwemmen. Mijn vriend heeft een FORM zwembril maar daarmee kan hij nog steeds zijn koers niet houden. Met de MARLIN kan dat wel. En aangezien ik niet de super zwemster ben, heb ik graag zoveel mogelijk optische of audiologische hulpmiddelen om zo rustig mogelijk te zwemmen. In verband met de GARMIN horloges heb ik gelezen dat toch nog veel mensen de GARMIN FORERUNNER 935/945 verkiezen boven de GARMIN SWIM (2). Sowieso is GARMIN toch wel een super merk vind ik. Voer je beroepsmatig die test met de GARMIN SWIM 2 uit? Ik kijk alvast uit naar je BLOG.
  Heel hartelijk bedankt nog voor je input en veel zwemgenot. Sportieve groetjes, Nora

  1. Leuk! Hopelijk is hij snel binnen.
   De garmin Forerunner is inderdaad nog wel een stukje completer, met name in de andere sportprofielen (zoals triathlon), maar ook een ander prijskaartje. Voor mensen die hoofdzakelijk zwemmen en heb je dan vooral een hoop functionaliteiten die je niet gebruikt. Zelf heb ik voor triathlon (en bv paardrijden) een Polar met GPX functionaliteit. De Garmin Swim 2 mag ik inderdaad 2 maanden testen om te kijken hoe deze bevalt. Over een maandje komt de blog online denk ik. Jij veel succes met de Marlin, laat je even weten hoe hij bevalt?
   Zwemse!

 4. ff een vraagje. ik heb de garmin forerunner 935 en bij het zwemmen wijkt die 20-30% af in vergelijking tot de feitelijke afstand. Heeft iemand een tip hoe ik die afwijking eruit zou kunnen krijgen. Fred

  1. Hi Fred,
   Helaas een veelvoorkomend probleem. Ik heb dit met alle geteste sporthorloges al ervaren. De ene keer heel nauwkeurig, maar ook regelmatig ook missende meters (of teveel). In het gemiddelde klopt het aardig. En af en toe timen met de zwembadklok of een trainer om een goed beeld te krijgen.

   1. Interessant artikel! Maar ik mis inderdaad ook een iets nauwkeuriger beschrijving van de gps werking voor in open water. En of je test met borstcrawl of schoolslag. Met de laatste zit je arm met over water en is de gps- ontvangst meestal een stuk minder nauwkeurig. Toch schijnen er horloges te zijn die een dusdanig goede ontvangst hebben, dat ook schoolslag mogelijk is?

    1. Hi Ineke,

     Zelf test / zwem ik volledig borstcrawl. Ik durf dus niet te zeggen hoeveel de afwijking eventueel is met schoolslag zwemmen. De GPS ontvangst is wel een ding inderdaad en ook heel wisselend per horloge, merk en welk jaar het horloge uitkomt. En in alle eerlijkheid scheelt het ook nog weleens per zwemsessie. Soms zijn mijn metingen zeer nauwkeurig (omdat ik weet hoe groot het rondje is), maar er zijn ook weleens dagen dan blijft het signaal van slag en zit hij er volledig naast. Zwemmen en nauwkeurige metingen blijft helaas nog lastig voor de meeste merken.

 5. Hoi Melissa,

  Kan dit horloge ook tegen chloor en zeewater ?
  Beetje vreemd bij samsung namelijk, daar staat in de handleiding dat 5 atm niet geschikt is om mee te zwemmen en dat chloor/zee water ook het horloge kan beschading, vraag me af of dat bij polar/garmin anders is.

  Hier wat er bij samsung staat :

  5ATM-certificering voor classificatie van waterbestendigheid: het apparaat is getest door het gedurende 10 minuten ondergedompeld te houden in zoet water van 50 m, waarbij het stil werd gehouden zonder enige beweging, om te voldoen aan de vereisten van ISO 22810:2010. De waterbestendigheid wordt niet gegarandeerd bij gebruik van het apparaat onder omstandigheden die afwijken van de norm.
  IP68-certificering voor classificatie van waterbestendigheid: het apparaat is getest door het gedurende 30 minuten ondergedompeld te houden in zoet water van 1,5 m, waarbij het stil werd gehouden zonder enige beweging, om te voldoen aan de vereisten van IEC 60529. De waterbestendigheid wordt niet gegarandeerd bij gebruik van het apparaat onder omstandigheden die afwijken van de norm.

  Als het apparaat wordt blootgesteld aan andere vloeistoffen dan zoet water, zoals zout water, koffie, dranken, zwembadwater, zeepsop, olie, parfum, zonnebrandcrème, handdesinfectiemiddel of chemische producten, zoals cosmetica, moet u onmiddellijk als volgt actie ondernemen.

  Beetje vreemd voor horloges waar wel zwemfuncties en zelfs een foto van een zwemmer in een zwembad bij staat .

  MVG Eduard

  1. Hi Eduard, Persoonlijk heb ik geen ervaring met Samsung horloges. Ik durf het dus niet met zekerheid te zeggen. Van Garmin en Polar weet ik zeker dat ze tegen water kunnen, zoet, zout, chloor. En afgelopen weekend tijdens een mud run, ook tegen flinke modder ;). Allemaal geen probleem.

   Groet, Melissa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *