Search
Close this search box.

5 redenen waarom wrikken belangrijk is

5 redenen waarom wrikken belangrijk is

Wrikken of ‘sculling’ in het engels, je gevoel van ‘waterpakken’ te ontwikkelen of te verbeteren. Voor iedereen die eens een zwemcursus heeft gevolgd kent ongetwijfeld de term. Veel zwemmers vinden het maar saai. Zonde. Het is juist een mooie afwisseling tijdens lange zware sets. Langzaam en met beleid.

Wat je er ook van vindt het blijft een heel belangrijk onderdeel om je zwemtechniek te verbeteren. Neem jij het wrikken weleens mee?

Wrikken zwemmen – 5 redenen waarom je echt moet wrikken

Ik geef je 5 redenen waarom wrikken standaard onderdeel dient te zijn van je training.

1. Het verbetert je techniek

Wrikken is een oefening die je leert om het water te voelen. Door te focussen op je handpositie in het water. Je hand is als het ware een paddel. Net als bij roeien. Afhankelijk hoe je de roeipaddle in het water steekt ga je vooruit (of niet). Ditzelfde geldt bij het wrikken. Hoe je je hand beweegt bepaalt je voortstuwing. Je hand geeft je een gevoel van druk in het water. Hoe beter je deze druk kunt vasthouden hoe beter je water pakt.

Wrikken richt zich op de volledige verbetering van de armslag. Dus vanaf insteken tot het uitduwen. Je hebt wrikken voor, wrikken midden en wrikken achter. Het helpt je dus om niet in de standaard valkuilen te vallen (lees hier de blog over de 10 meest gemaakte borstcrawl fouten).

2. Je bouwt kracht op

Met zwemmen krijg ik zelden spierpijn. Maar laat me wrikken met paddles en ik krijg spierpijn. Het is dus goed om je schouders te trainen. Het is overigens geen must om te wrikken met paddles. Zonder gaat net zo goed. Met paddles kan het zeker in het begin wat beter te voelen zijn of het goed gaat. Maar let wel op dat je niet overbelast en dat je paddles gebruikt in de juiste maat.

3. Het is leuk voor de afwisseling

Ja echt ;). Hoe vaker je het ook doet, hoe beter je erin wordt. Niet alleen zul je zien dat je zwemtechniek verbetert. Het wrikken zelf wordt ook leuker om te doen. In het zwemmen zul je ook eerder merken wanneer je geen water pakt.

4. Onderhouden / verbeteren van goede core stabiliteit.

Je kunt natuurlijk wrikken met een pull buoy, om te zorgen dat je benen blijven drijven en je echt al je voortstuwing krijgt uit het wrikken. Maar je kunt ook proberen om je core zo aan te spannen dat je zonder pull buoy ook hoog aan de wateroppervlakte blijft. Een goede core oefening dus.

Meer over de Pull Buoy; Waarom je sneller zwemt met een pull buoy

5. Verbeter ieder gewenst onderdeel van je armslag

Wil je meer aandacht aan je catch geven? Niet tevreden met hoe je je slag uitduwt? Wrik achter. Enkel linkerarm verbeteren? Of rechterarm? Wrikken midden, wrikken voor, wrikken achter. Polsen op slot houden. De mogelijkheden bij wrikken zijn oneindig en je kunt ieder onderdeel van je slag apart aanpakken en verbeteren.

Wrikken zwemmen

Ik kan niet wrikken, het is te druk!

Oke, ik hoor je al. Het is te druk in mijn zwembad om op mijn gemak te kunnen wrikken. Ik kan het me helemaal voorstellen. Om te kunnen wrikken heb je nu eenmaal wat ruimte nodig. Niet eens zozeer fysiek veel ruimte, maar omdat je langzaam gaat lig je nogal snel in de weg voor andere zwemmers.

Dat kan inderdaad lastig zijn. Als je niet kunt oefenen op een rustig moment is het een idee om je zoomers aan te doen. Ja, je haalt dan snelheid uit de zoomers en dat doe je liever niet. Maar je kunt dan toch wat oefenen met waterpakken door je zoveel mogelijk op je armslag te focussen. De zoomers zorgen er dan voor dat je toch meekunt met het tempo. Ideaal is het zeker niet, maar het is een oplossing om toch wat op je techniek van je armslag te focussen in een druk zwembad.

Hoe zit het met het ademhalen dan?

Nou gebruik een snorkel. Of haal gewoon adem zoals je ook tijdens het zwemmen doet, via de zijkant dus of via de voorkant (hoofd licht optillen, probeer wel hoog te blijven, dus buikspieren goed aanspannen).

Wrikken is misschien niet het meest spannende om te doen, maar wel een aanrader om te blijven onderhouden voor je zwemtechniek.

Dus hop, aan de wrik 😉

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

2 reacties

  1. Beste Melissa,
    Best even @[naam door redactie verwijderd] zijn laatste post bekijken. Lijkt verdacht veel op het jouwe. Volgens de regels van instagram dien ik jou te verwittigen bij vermoeden van plagiaat.
    Bij deze

    1. Beste Bram, Dank voor de melding. Naar aanleiding van dit bericht, heb ik het gezien en het is inderdaad gekopieerd. Ik ga contact opnemen.
      5/10: In aanvulling, ondertussen contact gehad en post is aangepast.
      Dank. Groet, Melissa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *