Zoek
Sluit dit zoekvak.

Garmin vs Polar – Welk sporthorloge merk voor welke sporter

Garmin vs Polar – Welk sporthorloge merk voor welke sporter

Garmin of Polar? Als je op zoek bent naar een nieuw sporthorloge komt al snel de eerste vraag. Ga je voor een Polar sporthorloge? Of juist voor een Garmin sporthorloge? Ondanks dat er vele merken actief op de markt zijn met ook sporthorloges (zoals apple, samsung etc), wordt de sportmarkt gedomineerd door twee grote spelers: Polar en Garmin. Deze twee merken zijn gespecialiseerd in sporthorloges, wat ook maakt dat dit de twee merken zijn om uit te kiezen voor de fanatieke sporter. In dit artikel nemen we je mee in de grootste verschillen om een goede keuze te kunnen maken.

Polar sporthorloge

Polar is van origine een merk van de hartslagmetingen. Opgericht in 1977 waren zij de eerste op de markt met de draadloze hart metingen monitor. Later kwam daar ook de eerste draadloze EKG hartmonitor bij. In 1997 zette zijn hun technologie onder andere in om hartzones te bereken en in te zetten voor sportprofielen. Ofwel Polar is ontzettend sterk als het gaat om hartslagmetingen. Dit is hun basis en nog steeds hun belangrijkste kracht. In 2007 ontwikkelde zij het eerste sporthorloge. Ondertussen hebben ze verschillende types uitgebracht. De huidige (peiljaar 2020) serie betreft de ‘Vantage serie’ en de ‘Grit X’.

Sporthorloge zwemmen
Polar Vantage V2

Garmin sporthorloge

Garmin kent zijn historie vanuit de GPS. Het bedrijf is opgericht in 1989, onder de naam ProNav, pas later werd de naam aangepast naar Garmin. Ze hebben veel ervaring als het gaat om GPS, tot aan de luchtvaart aan toe. De Garmin Forerunner was hun eerste sporthorloge voor de consumentenmarkt. Deze stamt uit 2003. De Forerunner lijn is nog steeds de grootste lijn sporthorloges binnen Garmin. Ondertussen zitten ze met de Forerunner 745 (uit 2020) aan de 38ste! lijn van forerunner sporthorloges. Naast de Forerunner heeft Garmin een zeer grote lijn aan verschillende modellen. De sporthorloges zijn vanaf begin af aan bedoeld als persoonlijke computer met training software. Het is dus niet bedoeld als enkel sporthorloge, maar als volledige smart watch om heel de dag te dragen.

Garmin Forerunner 745
Garmin Forerunner 745

Garmin vs Polar sportprofielen

Beide horloges zijn multisport. Ofwel zijn ze beide eigenlijk zeer compleet als het gaat om sportprofielen. Beide merken hebben modellen voor triathlon of andere duosporten. Dus of je nu gaat wandelen, hardlopen, snowboarden of aan triathlon doet. Eigenlijk ieder profiel zit er wel tussen. Tot aan yoga en ademhalingsoefeningen aan toe. Hierin zijn beide merken gelijkwaardig aan elkaar met kleine nuance verschillen.
Ondertussen hebben ook beide merken ingebouwde GPS (afhankelijk van het type, niet alle modellen hebben dit standaard) en is het ook mogelijk om GPX routes in te lezen bij beide merken (wederom afhankelijk van het model, niet standaard in alle horloges).

Hartslagmetingen

Beide horloges hebben de mogelijkheid om hartslag te meten. Zowel Garmin als Polar hebben de optie om dit via een separate hartslagband te doen of via een polsmeting vanuit het horloge. De polsmeting is makkelijk in het dagelijks gebruik, maar een separate hartslagband is iets nauwkeuriger. Bij het omdoen van de horloges van beide merken tegelijk kon ik geen duidelijk afwijking meten. Daarin lijken de technologieen dus beide goed te zijn.
Voor de enkeling die dit leest en paardrijd ;). Als het gaat om hartslagbanden voor paarden is Polar de (enige) keuze. Zij hebben diverse koppelingen om ook hartslag bij paarden te kunnen meten. Ideaal voor bijvoorbeeld Endurance ruiters waarbij hartslag van het paard heel belangrijk is. Zelf rijd ik al jaren paard en heb om die reden ook voor mijn eerste horloge gekozen voor Polar. Tijdens Endurance wedstrijden heb ik er veel plezier van gehad. Je koppelt de bluetooth zender (los klein apparaatje) eenvoudig aan allerlei soorten hartslagbanden. Het is zelfs mogelijk om eigen hartslag plus een tweede hartslag te meten en dit te kunnen zien vanaf je sporthorloge.

Garmin vs Polar overige koppelingen

In essentie hebben beide merken veel overige koppelingen. Denk dan aan Trainingspeaks, Strava, Spotify en je telefoonmeldingen kunnen op beide horloges worden gekoppeld. Dit maakt het gebruik met andere trainingapps heel eenvoudig en kun je ook tijdens het sporten bijvoorbeeld muziek luisteren via je horloge, of telefoontjes en whatsapp meldingen ontvangen. Als dit belangrijk voor je is, kijk dan wel goed naar de modellen.

Bij beide merken is het ook mogelijk om je trainingsschema’s direct van Trainingpeaks in te lezen op je horloge (let op niet alle modellen kunnen dit). Je schema wordt dan zo getoond op je horloge. Intervallen tellen of briefjes schrijven is dan verleden tijd.

Als betalingen uitvoeren via je horloge belangrijk is, dan kan dit op dit moment enkel met Garmin. Maar deze technologie staat ook bij hen nog vrij in de kinderschoenen. Niet alle banken hebben al een koppeling (peiljaar 2021).

Tot slot, als het gaat om fietsen dan is Garmin de winnaar als het gaat om koppelingen. Garmin zelf heeft een groot assortiment aan fietscomputers, waarin je ook routes kunt uploaden. Maar ook als het gaat om fietstrainers (Garmin is eigenaar van Tacx) gaat het koppelen met Garmin eenvoudig. Zwift ondersteunt enkel koppeling met Garmin, niet met Polar. Al is het bijvoorbeeld weer wel mogelijk om een Garmin Edge fietscomputer te koppelen met een Polar horloge.

Garmin vs Polar persoonlijke dashboard & app

Beide merken hebben een eigen app / dashboard waar alle metingen van het horloge in te zien zijn. Dat is zowel trainingsdata als data vanuit je dagelijkse activiteit. De app heet vanuit Garmin ‘Connect’. en bij Polar heet de app ‘Polar Flow’. Hieronder een schermafbeeldingen van beide apps hoe een activiteit in het eerste overzicht wordt weergegeven.
Garmin Connect app Polar Flow app
Beide merken hebben daarnaast ook de mogelijkheid om via desktop in te loggen en hier makkelijker je data te bekijken of bijvoorbeeld dingen te uploaden (denk aan GPX routes).

Garmin vs Polar Accessoires

Als laatste vergelijken we nog de (hoeveelheid) aan accessoires van de verschillende merken. Bij beide merken is het bijvoorbeeld mogelijk om horlogebandjes te wisselen. Niet alleen functioneel, maar ook voor de afwisseling kun je ervoor kiezen om te wisselen van bandje. Bij beide merken is er een ruim assortiment verkrijgbaar van diverse horlogebandjes en verschillende materialen. Het assortiment van Garmin is vooral iets ruimer als het gaat om de variëteit aan kleuren.

Calorie verbruik, Garmin vs Polar (lifestyle metingen)

Als laatste hebben beide horloges ook een groot arsenaal aan ‘lifestyle’ metingen. Zoals onder andere slaap tracking, aantal stappen / trappen, meten van stress, hydratatie, gewicht en voor vrouwen ook menstruatie. Wat zowel Garmin als Polar ook meten is calorie verbruik. Maar dan ontstaat een heel groot verschil. Polar registreert rustig 10-40% meer calorie verbruik op basis van dezelfde activiteit. Als je hier verder in duikt ontdek je veel fora waar deze verschillen worden beschreven, maar moeilijk verklaart kunnen worden. Garmin maakt gebruikt van de ‘Firstbeat analytics’ technologie. Waarin calorie verbruik met name op hartslag wordt berekent. Ook Polar berekent het op basis van hartslaggegevens en de ‘smart calorie’ functionaliteit. Een deel van de variatie kan verklaart worden door de meting, bijvoorbeeld een hartslagband is nauwkeuriger dan een polsbetering. Een deel kan zitten in de basisinstellingen en een deel is nu nog niet helemaal bekend.
Hoe dan ook is de berekening een schatting en staar je er dus niet teveel op blind.

Conclusie

Concluderend kan gezegd worden dat horloges in gebruik gelijkwaardig aan elkaar zijn. Er is een grote overlap in sportprofielen en ook in het gebruik. Beide horloges kunnen eenvoudig gekoppeld worden aan bijvoorbeeld Strava of Trainingpeaks. Daarin zitten geen grote verschillen. De looks van beide merken is persoonlijk. Garmin heeft daarin iets meer keuze en ook variatie voor kleinere polsen. Vooral voor dames vind ik zelf de horloges van Garmin een stuk completer en eleganter.
Nog steeds zie je de oorsprong van beide merken goed terug in de hedendaagse producten. Polar is nog steeds net wat sterker als het gaat om hartslagmetingen en biedt daarin meer functionaliteiten. Daar waar Garmin juist completer is in GPS en opties daarvoor (tot golf aan toe).
Als het gaat om sport en dan met name koppelingen komt Garmin als winnaar uit de bus. Als je regelmatig op de fiets te vinden bent is Garmin je merk. Ook het assortiment fietscomputers van Garmin is zeer compleet, inclusief het make van routes en routekaarten. Garmin is eigenaar van Tacx en daarmee bieden ze uiteraard alle koppelingen. Ook Zwift kun je zo koppelen aan Garmin daar waar Polar niet ondersteund wordt. Wat maakt dat het horloge hier weer makkelijk kan samenwerken en dat op het dashboard alle trainingen eenvoudig bij elkaar komen. Voor Polar zijn er wel workarounds om de data alsnog bij elkaar te krijgen (bijvoorbeeld via trainingspeak), maar ga je voor Garmin kun je in principe af met enkel het Garmin Connect dashboard.

Belangrijke functionaliteiten in een overzicht

Garmin Polar
Hartslagmeting via pols Ja Ja
Harstlagmeting via band Ja Ja
Hartslagband voor Paarden (Endurance sport) Nee Ja
Directe koppeling Zwift (fietstrainer) Ja Nee
Koppeling Strava, Trainingspeaks, telefoon Ja Ja
Fietcomputers Ja (apart assortiment) Ja (apart assortiment)
Betalingen via horloge Ja (maar beperkt nog) Nee
Meldingen op je telefoon ontvangen Ja Ja
Geschikt voor triathlon / duathlon Ja Ja
Variatie in sportprofielen Ja, veel mogelijkheden Ja, veel mogelijkheden
Instellen (persoonlijke) hartslagzones Ja Ja
Mogelijkheid wisselen horlogebandjes Ja Ja

Garmin sporthorloges

Bekijk hier meer Garmin sporthorloges

Polar sporthorloges

Bekijk hier meer Polar Sporthorloges

 

Note: Zelf heb ik jarenlang de Polar V800 gebruikt (ondertussen verouderd model) en hebben we thuis ook nog de Polar Vantage M. Vanuit Garmin heb ik twee sporthorloges mogen testen. De Garmin Swim 2 en de Garmin Forerunner 745. En heb ik ondertussen zelf de Garmin Fenix 6s. Ik heb dus met beide merken ervaring.
Meer weten over Garmin? Lees dan ook de blog: Beste Garmin horloge

 

 

 

Dit artikel bevat gesponsorde links. 

Vind je dit artikel leuk en wil je ons op een makkelijke manier steunen?
In sommige artikelen maken we gebruik van affiliate links.

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie.
Dat kost jou niets, maar zorgt er wel voor dat wij content kunnen blijven maken
en de website kunnen onderhouden.

4 reacties

  1. Beste,

    Dank voor dit artikel. Echter heb ik nog een vraag bij; “Bij beide merken is het ook mogelijk om je trainingsschema’s direct van Trainingpeaks in te lezen op je horloge (let op niet alle modellen kunnen dit). Je schema wordt dan zo getoond op je horloge. Intervallen tellen of briefjes schrijven is dan verleden tijd.” Volgens wat ik kan vinden is er geen samenwerking tussen polar and trainingpeaks en kunnen geplande trainingen uit TP niet worden geüpload in PolarFlow, maar moet dit handmatig worden gedaan in PolarFlow/Coach. Heeft u hier wel een oplossing voor?

    Dankjewel alvast!

  2. Groot nadeel van Polar is dat je de trainingen niet vanuit trainingspeak kan uploaden. Je moet dus al je trainingen handmatig over zetten. Je kan na je training wel connectie maken met TP om je gegevens uit te lezen. Voor mij de reden om in de toekomst geen Polar meer te kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *